Hencsei Pál olimpiakutatóra emlékeztek

Hencsei Pál olimpiakutatóra emlékeztek

2021. 06. 25.
Megosztás


Olimpiabarát tisztelői – családja körében – felavatták dr. Hencsei Pál olimpiakutató, a Magyar Olimpiai Akadémia tanácsa korábbi tagjának sírját június 24-én – egy nappal az olimpia nemzetközi napja után – a felsőgödi, Nemeskéri-Kiss Miklós úti temetőben.

Az eseményre a Csanádi Árpád Olimpiai Baráti Kör – amelynek haláláig elnöke volt – tagjai mellett többen is elutaztak a Duna-parti település sírkertjébe. A Magyar Olimpiai Bizottság és a Magyar Olimpiai Akadémai közös koszorúját Győr Béla MOA-főtitkár helyezte el a síron.

Dr. Hencsei Pál 2020. november 2-án hunyt el Budapesten, majd november 17-én búcsúztatták el Gödön.

Az atlantai olimpia évétől, 1996 óta foglalkozott sporttörténettel, olimpiakutatással; sikeres szerző volt és az ország elismert szaktekintélye. Eredményesen szerepelt szellemi olimpiai vetélkedőkön, majd részt vett ezek szervezésében, lebonyolításában, a Mező Ferenc Szellemi Diákolimpia működtetésében. Számos sport témájú előadást tartott országszerte, rendszeres résztvevője volt a Magyar Olimpiai Akadémia vándorgyűléseinek. Tagja volt az Olimpiatörténészek Nemzetközi Társaságának (ISOH), elnökként vezette a zuglói Csanádi Árpád Olimpiai Baráti Kört, vezetőségi tagja volt a Halmay Zoltán Olimpiai Hagyományőrző Egyesületnek, az elmúlt ciklusban pedig a Magyar Olimpiai Akadémia tanácsának is.

Mintegy 30 sport témájú könyve jelent meg, melyekben kiemelten foglalkozott az olimpiai mozgalommal, a magyar olimpikonok – Ivanics Tiborral például atléták, birkózók, kajak-kenusok, úszók, vívók eredményességét dolgozta fel – ötkarikás szereplésével. Társszerzője volt a Magyarok az olimpiai játékokon című kiadványnak is. Jelentős tartalommal bírt a Címeres mezben, az Olimpiai érdekességek, majd az Ötkarikás érdekességek, Az MTK százhúsz éve, 100 esztendős a BVSC, Újpesti olimpikonok, A Műegyetemtől a sport élvonaláig című könyve. A Magyar Olimpiai Bizottság honlapján több alkalommal jelent meg cikke, képes beszámolója, elsősorban az általa vezetett Csanádi-kör eseményeiről. Több alkalommal vett részt határainkon túli, külföldi „ötkarikás" túrákon. Aktív résztvevője volt a MOB emlék- és hagyományőrző tevékenységének.

(MOB; fotó: MOB)