Csanádi ÁOBK Gyurta 20230427 1

Intenzív hét az olimpiai akadémiánál

2023. 05. 04.
Megosztás

Sűrű programokkal zárta a Magyar Olimpiai Akadémia az áprilist. A héten az is kiderült, hogy az akadémiai vándorgyűlésre június 10-én Mosonmagyaróváron kerül sor.

Április 24-én, hétfőn Győr Béla, a Magyar Olimpiai Akadémia főtitkára és dr. Printz János, a MOA tanácsának tagja Mosonmagyaróváron járt a júniusban megrendezendő MOA 77. Vándorgyűlés szervezése ügyében. A városházán dr. Árvay István polgármester fogadta a MOA kis küldöttségét. A megbeszélésen megállapodtak abban, hogy június 10-én rendezik közösen a városban a vándorgyűlést, a Fehér Ló Közösségi Házban. Nagy vonalakban megbeszélték a lehetséges programot, amelyet Győr Béla önt végleges formába. A város nagy szeretettel várja júniusban a résztvevőket!

Komárom 20230426 1

Április 26-án, szerdán negyedik alkalommal rendezték meg az Aranycsapat Kupát a két Komáromban, a nemzeti összetartozás jegyében. A Kárpát-medencei teremlabdarúgó-tornát idén az angol–magyar 6:3 70. évfordulójának alkalmából, a Zakariás 100 Emlékév és Lóránt Gyula 100 Emlékév tiszteletére szervezték a két Komárom fedett sportcsarnokaiban, melyen nyolc középiskolai diákcsapat mérte össze tudását. A torna szervezői a Komáromi Sporthagyományokat Őrző Kerekasztal Dél-Komáromból, valamint az észak-komáromi Kárpátia Sport Polgári Társulás. Az Észak-Komáromban tartott megnyitón a két polgármester mellett többek között Győr Béla is köszöntötte a jelenlévőket, Pallag György, a Kárpátia Sport Polgári Társulás elnökének felkérésére. A rendezvény keretén belül került sor az immár hagyományosnak nevezhető faültetésre az Aranycsapat tiszteletére, idén a Petőfi Sándor Általános Iskola kertjében, Dél-Komáromban, melyet követően a résztvevők megkoszorúzták az Aranycsapat tagjának, a komáromi illetőségű Czibor Zoltánnak a sírját a Komáromi Köztemetőben. A MOB és a MOA közös koszorúját Győr Béla helyezte el az olimpiai bajnok labdarúgó díszsírhelyén. A koszorúzás után a főtitkár megkereste az ugyancsak ebben a temetőben található Karcsu Imre lovas olimpikon sírhelyét, ahol fejet hajtott az 1960-as, római olimpia résztvevőjének szép emlékhelyénél. A délutáni eredményhirdetésen a főtitkár érmeket és különdíjakat adott át a csapatoknak.

Csanádi ÁOBK Gyurta 20230427

Április 27-én, csütörtökön este Gyurta Dániel olimpiai bajnok úszó, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság Sportolói Bizottságának magyar tagja volt a Csanádi Árpád Olimpiai Baráti Kör vendége, a névadó iskolájának étkezdéjében. A nagy érdeklődéssel kísért beszélgetésen és élménybeszámolón Tóth Attila, a baráti kör elnökségi tagja kérdezte a bajnokot. A nagyon nyílt és őszinte beszélgetés során Gyurta Dániel megismertette a sportpályafutása sikereit és kudarcait is a hallgatósággal, majd a sportvezetői pályafutása eddigi állomásait. A szimpatikus bajnoknak nagy tapssal köszönte meg a hallgatóság a kétórás beszélgetést, majd Győr Béla tájékoztatta a kör tagjait a MOA 77. Vándorgyűlésének előkészületeiről, időpontjáról.

Lurkóház Olimpici 20230428 2

Április 28-án, pénteken délelőtt immár hagyományosan került megrendezésre a Pesterzsébeti Lurkóház Óvoda szervezésében a kerületi óvodák csapatai részére a Fitt Óvodás „Olim-pici” sportverseny. A versenyen 6 csapat 10-10 óvodása mérte össze erejét kerékpározásban, váltófutásban, grundbirkózásban, karatéban és kapura rúgásban. A verseny előtt minden csapat a fanfárok és az Olimpiai Himnusz hangjára vonult be az óvodája zászlója alatt a megnyitóra. A résztvevők fogadalmat tettek, majd a láng meggyújtása után a főszervező, Molnár Tímea, a Lurkóház Óvoda intézményvezetője, Szabados Ákos, Pesterzsébet polgármestere és Győr Béla köszöntötte a résztvevőket, és a polgármester megnyitotta a versenyt. A versenyen vendégként megjelent dr. Iglódi Endre, a MOA elnöke, az Olimpiai Bajnokok Klubja képviseletében pedig Horváth Csaba kenus olimpiai bajnok. Jó időben, nagyon jó hangulatú versenyeken mérkőztek meg egymással a párban kisorsolt csapatok, körforgás-szerűen. Az eredményhirdetésen Horváth Csaba, Győr Béla, az intézmény és a kerület vezetői adták át a MOA által biztosított aranyérmeket a résztvevő óvodásoknak. Ennek a versenynek ugyanis ez a legnagyobb sajátossága, hogy itt mindenki győztes és aranyérmet kap.

(MOA/GyB; fotó: Róth Tamás, KSPT, MT)