7 Q3 A0955

Ismerkedés Vuokattival, ketten viszik a magyar zászlót a megnyitón

2022. 03. 19.
Megosztás

Pénteken a késő esti órákban megérkezett Vuokattiba a magyar csapat. A finnországi téli Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválon (EYOF) 30 magyar fiatal mérkőzik meg, összesen öt szakágban. Szombaton a legtöbben már a versenyhelyszínekkel is megismerkedhettek. Vasárnap este megnyitó, hétfőn rajt...

Péntek reggel 9 órakor találkoztak a magyar delegáció tagjai a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren, majd Helsinki és Oulu érintésével repülőn és buszon tették meg a több mint 2000 kilométeres utat. Érdekességképp: Oulu alig 200 kilométerre fekszik az északi sarkkörtől. Vuokatti 2001 után másodszor ad otthont a fiatalok sportfesztiváljának. Az idei márciusi eseményen 44 európai ország 1000 ifjú sportolója vesz részt, a delegációk tagjainak összlétszáma mintegy 2000 fő.

Eyof vuokatti

A csapatból a snowboardos Kozuback Kamillát leszámítva mindenki megérkezett péntek estig, ő egy versenyről utazik vasárnap a helyszínre. A fiatalok pénteken hosszú utazás és egy késői vacsora után foglalták el a szállásukat, a csapatiroda munkatársainak segítségével. Vuokattiban március közepe ellenére jelentős hó fogadja a küldöttségeket; napközben a szikrázó napsütés, késő este a telihold is hozzátesz a skandináv téli hangulathoz. Kora délután plusz 10 fokig is felkúszik a hőmérő higanyszála. Mindenfelé fenyőerdő teszi zölddé az ezer tó országát. A domborzat érdekessége az alig pár száz méter magas hegy, ami jelentős kiemelkedésnek számít a környéken, mégis kiváló sí-és snowboard-pályákat üzemeltetnek rajta.

Vuokatti total

A vuokatti-környék egy finn sportközpont. Középen látszik a sportolói falu és a sportcsarnokok. A kép az alpesi pálya mellett, a síugrósánc mellől készült. A fehér foltok a befagyott tavak.

A megnyitóra vasárnap este kerül sor, ahol a magyar zászlót a pekingi téli olimpikon Kozuback Kamilla és egy rövidpályás gyorskorcsolyázó, a junior világbajnokságon ezüstérmes Granasztói Ádám fogja vinni. Mint ismert, az olimpiai mozgalom az egyenjogúság, a „gender-kérdés" jegyében arra is törekszik, hogy az olimpiai események megnyitóján egy-egy férfi és női sportoló egyaránt részesüljön e megtiszteltetésben. Tokióban, Pekingben és most Vuokattiban is példát látunk erre a kezdeményezésre.

Vuokati falu

A sportolói falu részlete.

De a megnyitóig is lehetőség nyílik az edzésekre, a versenyhelyszínek megismerésére, így tesznek az alpesi sízők, a leány jégkorongozóink, a műkorisunk és short track csapatunk is. Finnországban egy órával járunk előrébb Budapesthez képest, a napi átlaghőmérséklet is hasonló, így jelentősebb akklimatizációra nincs szükség.

Az események helyszínei magyar vonatkozásban zömében sétatávolságra elérhetők, egyedül a jégkorongozó lányainknak szükséges buszra ülniük, hogy a mintegy félórányi utazással elérhető Kajaaniban birtokba vegyék a jégkorongcsarnokot.

A fiatalokat a sportági vezetők, edzők, szakemberek mellett a MOB csapatirodájának munkatársai Dósa Viktória vezetésével, és dr. Toman József, a Sportkórház főorvosa is segíti.

A magyar indulók:
alpesi sí: Kiss Anna, Hozmann Rudolf, Úry Bálint, Trunk Tamás;
jégkorong, női válogatott: Bogáti Bianka, Révész Zsuzsa (kapusok), Chlepkó Zsófia, Gábor Imelda, Gál Emma, Tolnai Hanna Liliána, Tóth Flóra, Véghelyi Dóra, Balog Gréta, Cserjési Dorka, Horváth Maja, Imets Mercédesz, Kárpáti Karina, Kolozsvári Angelika, Kovács Mercédesz, Metzler Regina, Milibák Gréta, Simon Viktória, Szűcs Daniella, Torontáli Anna;
műkorcsolya: Krizsanovszki Lili Nóra;
rövidpályás gyorskorcsolya: Somodi Maja, Schőnborn Melinda, Czank-Varga Benjámin, Granasztói Ádám;
snowboard: Kozuback Kamilla.

A vuokatti EYOF-ról bővebben itt írtunk.

(Fotók: Magyarock/VF)