Gosztonyi balazs MJSZ Horváth György

Judóban is lesz magyar bíró Párizsban

2024. 04. 18.
Megosztás

A párizsi olimpia és paralimpia judoversenyein is lesz magyar bíró. Tóth László, a Magyar Judo Szövetség (MJSZ) elnöke a judoinfo.hu szaklapnak elmondta, a bírók világranglistáján legmagasabban jegyzett Gosztonyi Balázs utazhat majd az ötkarikás játékokra, Fridrich Katalin pedig a paralimpiára.

„Ez fantasztikus hír a magyar judosport számára” – fogalmazott Tóth László, aki az Európai Judo Szövetség (EJU) elnöke és a Magyar Olimpiai Bizottság közgyűlésének is tagja. A sportvezető kiemelte, nem sok szövetség dicsekedhet azzal, hogy mindkét nagy eseményen lesz versenybírója, ráadásul ez a duplázás sorozatban harmadik alkalommal sikerült.

Korábban további három alkalommal volt a sportágban magyar bíró olimpián: 1992-ben, Barcelonában Vági Miklós, míg 1996-ban, Atlantában és 2000-ben, Sydneyben Tardos János vezethetett mérkőzéseket.

A riói és a tokiói olimpián Havasiné Fridrich Annamária, a riói paralimpián Gosztonyi Balázs, a tokiói paralimpián pedig Havasi Viktor lehetett jelen a magyar bírók közül. Fridrich Annamária, aki a bíráskodástól Tokió után visszavonult, jelenleg az EJU ellenőreként dolgozik a sportágban, és Katalin ikertestvérek, Havasi Viktor Annamária férje, Gosztonyi Balázs pedig Katalin férje.

A párizsi olimpiára július 24. és augusztus 11. között kerül sor, a paralimpiát pedig augusztus 28. és szeptember 8. között rendezik a francia fővárosban.

Magyar versenybíró ott lesz a párizsi olimpián többek közt judóban, kajak-kenuban, kosárlabdában (3x3), lovassportban, tornában, ritmikus gimnasztikában, vívásban és a vizes sportokban (úszás, nyíltvízi úszás, műugrás, vízilabda) is.

(Nyitókép: judoinfo, MJSZ/Horváth György)