Kaizinger balázs herr cooles classico a terepen 01

Kaizinger Balázs Herr Cooles Classico nevű lovával megszerezte az olimpiai kvalifikációt

2024. 05. 06.
Megosztás

Az olimpikon Kaizinger Balázs egyik lova minősülést szerzett az olimpiára. Feljutott az A-csoportba a férfi jégkorong-válogatott. Két nyolcadik hely a női tornász Eb-n. Nem sikerült a kvótaszerzés atlétáinknak a bahamai olimpiai kvalifikációs váltóversenyen. A judós Gercsák Szabina bronzérmet szerzett a tadzsik Grand Slam-tornán. Siklósi Gergely ezüst-, Koch Máté bronzérmes Caliban a párbajtőr GP-n. Lemaradtak a döntőről a magyar légpuskások a bakui vk-n. Valter Attila megkezdte a Giro d'Italia országúti kerékpáros körversenyt. Balogh Mátyás a nyolcaddöntőben búcsúzott az íjászok olimpiai kvalifikációs versenyén.

Kaizinger balázs herr cooles classico a terepen04
Aleksandra Zietak

Lovaglás. Kaizinger Balázs két lóval, Herr Cooles Classicoval és Clover 15-el versenyzett az elmúlt hétvégén Sopotban CCI4 *-L kategóriában. Erre azért volt szükség, mert nem elég, hogy megszerezte az egyéni párizsi kvótát, az olimpiai induláshoz ugyanis 4*-on legalább három MER-minősülés szükséges a 2023-2024-es szezonban – ebből egyet 2024-ben kell kivívni.

Első nap díjlovagló programot, második nap tereppályát, harmadik nap pedig díjugrató pályát kellett teljesítenie a párosoknak. Bár a végeredmény nem ezt mutatta, de Herr Cooles Classico nagyon sokat fejlődött a tavalyi évhez képest. A koncentráció hiányából adódtak levonások a lépés feladatnál, a kvalifikációhoz szükséges ponthatárt viszont sikerült átlépni. Clover nyugodt, kiegyensúlyozott volt, szintén jobb képet mutatott a tavalyi évhez képest, apróbb technikai hibák ugyan voltak, de összességében megfelelő volt a teljesítménye. Vele is sikerült a szükséges ponthatárt teljesíteni. A terepnapon a 25 akadályból álló 40 erőkifejtést tartalmazó – benne kilenc kombinációval és rengeteg széles mim oxerral – hosszú négy csillagos pálya feladta a leckét. Nagyon jó formában volt mindkét ló, minden a tervezetteknek megfelelően történt. Classicoval az egyik hármas kombináció volt kicsit izgalmasabb. A feladat meredek, három vágtára sarok, majd kicsit eltolva tőle egy szűkebb rönk. Ez utóbbira három helyett négyet vágtázott a páros, mert Balázs nem bírta időben befordítani Classico-t. Clover pályája teljesen sallangmentes volt, tökéletesen csinálta a feladatokat. Mindkét lóval hibátlanul teljesítettek, némi időbüntetést kaptak csak. A harmadik napi díjugrató pálya kellően technikás volt és a magassággal sem spóroltak. Mivel a szombati terep körülbelül nyolcvan százaléka két méter széles asztalokból, „MIM” oxerekből állt, megkérdezte a lovakat, Classico is kiugrotta magát kicsit, ezt az ugrópályán lehetett érzékelni, de becsülettel helytállt. Kettő verőhibát vétettek. Clover a második kondivizsgán nem felelt meg, így a díjugratásban nem indulhatott. Ő a tervek szerint Kronenbergben versenyzik egy hónap múlva. Herr Cooles Classico – Kaizinger Balázs párosának már biztosan megvan a jegye Párizsba, pár hetes pihenő után rutinszerzési céllal Luhmühlenben tréningeznek majd az olimpia előtt CCI4*-S kategóriában.

A nyolc éve Németországban dolgozó és versenyző Kaizinger a sikeres kvalifikációval hosszú rossz sorozatot zárhat le, ugyanis legutóbb az 1996-os, atlantai olimpián szerepelt magyar lovas, akkor a lovastusa egyéni és csapatversenyében öt magyar indult.

Jégkorong-vb - Férfi divízió I/A - Szlovénia-Magyarország

A magyar válogatott ünnepel a torna megnyeréséért járó díj átvétele után a bolzanói divízió I/A jégkorong-világbajnokság utolsó, ötödik fordulójában játszott Szlovénia-Magyarország mérkõzés után 2024. május 4-én.

MTI, Szigetváry Zsolt

Jégkorong. Több szempontból történelmi feljutást vitt véghez a magyar férfi jégkorong-válogatott azzal, hogy szombaton megnyerte a bolzanói divízió I/A-tornát, és jövőre a 16 csapatos elitvilágbajnokságon szerepelhet. A gárda először 2008-ban Szapporóban, majd 2015-ben Krakkóban, harmadszorra 2022-ben Ljubljanában, negyedszerre pedig most Bolzanóban vívta ki a feljutást. Az első alkalommal még két azonos szintű divízióból lehetett feljutni a legjobbak közé, ehhez meg kellett nyerni a szapporói viadalt, a másik három esetben már csak egyetlen hatos csoport létezett és az első két hely ért továbbjutást, a válogatott pedig első alkalommal tudott az élen végezve feljutni. Ráadásul először tudta a magyar válogatott vb-n tizenegy vereség után legyőzni Szlovéniát. Ezen kívül az is először fordult elő, hogy sikerült kiesést követően egyből kiharcolni a visszajutást, ráadásul egy héttel ezelőtt a nők is hasonló bravúrt vittek véghez Klagenfurtban, így 2025-ben mindkét nem csapata elit szereplő lesz. A férfiak 2025. május 9-25. között Stockolmban, illetve a dániai Herningben, a nők pedig április 9-20. között Ceske Budejovicében játszanak.

A magyar válogatott eredményei:

Április 28., vasárnap:

Japán–Magyarország 1-3

Április 30., kedd:

Magyarország–Dél-Korea 6-2

Május 1., szerda:

Magyarország–Románia 1-2

Május 3., péntek:

Olaszország–Magyarország 2-3 hosszabbítás után

Május 4., szombat
Magyarország–Szlovénia 2-1

Végeredmény: 1. Magyarország 11 pont, 2. Szlovénia 9, 3. Olaszország 9, 4. Románia 9, 5. Japán 4, 6. Dél-Korea 3

A keret:

Kapusok: Bálizs Bence, Horváth Dominik, Farkas Roland
Hátvédek: Fejes Nándor, Garát Zsombor, Hadobás Zétény, Kiss Roland, Nilsson Henrik, Ortenszky Tamás, Stipsicz Bence, Szabó Bence
Csatárok: Erdély Csanád, Galló Vilmos, Hári János, Mihály Ákos, Nemes Márton, Németh Kristóf, Papp Kristóf, Sárpátki Tamás, Sebők Balázs, Sofron István, Terbócs István, Varga Balázs

Szekely zoja
Matsz média

Torna. Székely Zója felemás korláton, Péter Sára pedig ugrásban végzett a nyolcadik helyen Riminiben a női torna Európa-bajnokság szerenkénti döntőiben. Péter mindkét ugrása jól sikerült, melyekre 13,033 pontot kapott, míg Székely hibázott a felemás korlát fináléjában, leesett a szerről, gyakorlata így 12,700 pontot ért.

4x100bahama
atletika.hu

Atlétika. A Molnár Attila, Mátó Sára, Enyingi Patrik, Molnár Janka összeállítású 4x400 méteres vegyes váltó 3:16.80 perces idővel futamában a negyedik, a Csóti Jusztina, Kocsis Anna Luca, Takács Boglárka és Sulyán Alexa alkotta 4x100 méteres női staféta pedig 43.66 másodperccel hatodikként ért célba a Bahama-szigetek fővárosában, Nassauban zajló olimpiai kvalifikációs atlétikai váltó-világbajnokságon szombati futamain. Minden számban 32 csapat szerepelt, a szombati előfutamokból az első kettő jutott a fináléba s szerzett ötkarikás kvótát. Vasárnap három-három vigaszági futamot rendeztek: minden futamból további két váltó szerezhetett olimpiai indulási jogot. A 4x400 vegyes váltó az első futamban állt rajthoz. Az Enyingi Patrik - Rapai Fanni - Molnár Attila - Molnár Janka összeállítású négyes 3:18.78-as idővel futamhetedikként zárt. A nők 4x100 méteres versenyszámának második vigaszági futamában a Csóti Jusztina - Kocsis Anna Luca - Takács Boglárka - Sulyán Alexa alkotta kvartett 44.04 másodperces idővel futamában a 3. helyen végzett. Ezzel a magyar váltóknak jelentősen szűkültek az esélyei az olimpiai kvalifikációra. Javítani a júniusi római Európa-bajnokságon lehet még. A maradék két-két helyet a június 30-án záruló világranglistáról osztják ki.

70kg bronze HUN GBR 04 171483 1714832067
IJF/ Kulumbegashvili Tamara

Judo. Hatvanöt ország háromszázkilencven versenyzője lépett tatamira a tadzsik fővárosban, Dusanbében megrendezett olimpiai kvalifikációs Grand Slam-viadalon, ahol a magyar színeket Gercsák Szabina és Vég Zsombor képviselte. A 70 kilogrammos hölgyek küzdelmeiben az Európa-bajnoki bronzérmes Gercsák Szabina a dán Olsen, majd a francia Soula elleni magabiztos győzelmekkel kezdte menetelését. Ezután a negyeddöntőben néhány héten belül harmadszor is az osztrákok olimpiai ezüstérmese, Michaela Polleres állta az útját. Ellenfele ezután meg sem állt a dobogó legfelső fokáig, döntőbe kerülésével azonban Szabina vigaszágon javíthatott, és egészen a harmadik helyig menetelt. A magyar judós második Grand Slam-érmét szerezte, az ezzel járó ötszáz kvalifikációs ponttal pedig megerősítette helyét a direkt kvótával rendelkezők között, vagyis óriási lépést tett a párizsi részvétel felé. A tadzsik torna másik magyar indulója, Vég Zsombor (100 kg) nem tudta érdemben gyarapítani olimpiai kvalifikációs pontjainak számát. A kvalifikációs sorozat május második hétvégéjén a kazah Grand Slam-tornával folytatódik, majd május 19-én rajtol az utolsó jelentős pontszerző viadal, a világbajnokság Abu-Dzabiban.

Siklosi tus kano 1 980x768
ANDREA ALEGNIÂ #BIZZITEAM

Vívás. A sportág olimpiai kvalifikációs rendszere április 3-án már lezárult, de az olimpiáig még rendeznek világkupa és GP-versenyeket, melyek eredményei az olimpiai kiemelés miatt számítódnak be a világranglistába. Az elmúlt héten egyéni GP-versenyen indultak a kardozók és a párbajtőrözők is.

A szöuli Grand Prix-n Katona Renáta szerepelt a legjobban a magyar kardozók közül. Renáta a nyolcaddöntőig jutott, Márton Anna, Battai Sugár, illetve Iliász Nikolász a 32 között végzett. Szilágyi Áron és a kvótát szerző férfi kardcsapat tagjai nem indultak a versenyen.

A kolumbiai párbajtőr GP-n kiemelkedően szerepeltek a férfiak mezőnyében a magyarok, Siklósi Gergely ezüst-, Koch Máté bronzérmet nyert, Andrásfi Tibor hetedik lett, és a tavaly Európa-bajnok, olimpiai kvótás válogatott negyedik tagja, Nagy Dávid is eljutott a legjobb 16-ig. A női versenyen egyetlen magyar, Muhari Eszter indult, aki kiemeltként nem vívott selejtezőt, viszont a 64 között vereséget szenvedett az amerikai Machulskytól (6:15). Az Európa-bajnokság és az olimpia előtti utolsó párbajtőr világkupa-versenyt két hét múlva rendezik: a férfiak a franciaországi Saint-Maurban, a nők az egyesült arab emírségekbeli Sardzsában lépnek pástra.

A tőrözők Hongkongban világkupa versenyen indultak. Egyéniben az olimpiai kvótás Pásztor Flóra a legjobb 32-ig jutott, a szintén párizsi résztvevő Dósa Dániel pedig az első fordulóban kikapott, akárcsak a harmadik magyar főtáblás, Kondricz Kata. Az egyéni után csapatban sem sikerült a jó szereplés tőrválogatottjainknak.
A Kondricz Kata, Lupkovics Dóra, Pásztor Flóra, Wolf Eszter összeállítású gárda a 9., a férfiak, Dósa Dániel, Mihályi Andor, Szemes Gergő, Tóth Gergely alkotta együttes a 11. helyen végeztek.

Peni granada
hunshooting.hu

Sportlövészet. A nemzetközi szövetség honlapja szerint a férfiaknál Péni István 15., Pekler Zalán pedig 26. lett a bakui sportlövő világkupa alapversenyében, előbbi 629,7, utóbbi 628,7 körrel. A nyolcas fináléhoz legalább 630,5 körös teljesítményre volt szükség. A nőknél Mészáros Eszter 28. lett 628,7-tel, 2,5 körrel elmaradva az utolsó döntőbe jutó eredményétől.

Tokió 2020 - Valter Attila kerékpárversenyzõ
MTI, Kovács Tamás

Kerékpár. Valter Attila kilencedik lett a Giro d'Italia országúti kerékpáros körverseny szombati nyitónapján. A vasárnapi második szakaszon 6:54 perc hátránnyal az 55. helyen tekert célba, összesítésben 7:18 perc lemaradással a 43. helyen áll.

Vas Blanka segítőként az összetett 57. helyén végzett a női Vuelta a Espana országúti kerékpáros körversenyen, amelynek záróetapján az összetett győztes Demi Volleringért dolgozott.

Európa Játékok - Íjászat
MTI, Czeglédi Zsolt

Íjászat. A tokiói olimpikon Balogh Mátyás számára a nyolcaddöntő jelentette a végállomást az íjászok európai olimpiai kvótaszerző versenyének vasárnapi nyitónapján Essenben. A rangsorolót a 49. helyen záró magyar bajnok a legjobb 16 között a korábbi világbajnoki bronzérmes, Európa-bajnok, vegyes csapatban pedig olimpiai ezüstérmes Steve Wijlerrel találkozott. Az első szett két FITA körös különbséggel a holland íjászé lett, a következő pedig döntetlennel ért véget. A negyedikben egy pont döntött Wijler javára, aki így 6-2-vel lépett tovább. A magyar szövetség tájékoztatása szerint Balogh a kilencedik helyen fejezte be a versenyt.
A kvalifikációs időszakot lezáró, utolsó kvótaszerző versenyre június 14. és 17. között Antalyában kerül sor, itt két egyéni indulási jogot osztanak ki, így Baloghnak van még lehetősége kivívni a párizsi részvételt.

(MOB-összeállítás)