Szűcs Gabriellával

Kamuti Jenő is felszólalt az Unesco CIGEPS-ülésén Párizsban

2024. 04. 08.
Megosztás

Párizsban tartotta éves, rendes ülését az UNESCO Testnevelési és Sport Kormányközi Bizottsága, a CIGEPS. A kétnapos találkozón beszédet mondott dr. Kamuti Jenő, a Nemzetközi Fair Play Bizottság (NFPB) elnöke is.

Az 1978-ban alapított CIGEPS 18 UNESCO-tagállam testnevelés- és sportszakértőiből áll, mindegyiket négy évre választják meg. A mostani ciklusban nincs magyar képviselő a bizottságban. A konzultatív tagok – többek között az ENSZ-ügynökségek, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság, a Nemzetközi Egyetemi Sport Szövetség, Nemzetközi Diák Sport Szövetség, a Nemzetközi Fair Play Bizottság valamint további kulcsfontosságú sportszövetségek és a nem kormányzati szervezetek – technikai támogatást és tanácsot adnak az UNESCO-nak.

Kamuti Jenő beszédében kitért az általa 24 éve elnökölt szervezet 60 éves múltjára, kiemelve, hogy az egyik alapító szervezet épp az UNESCO volt annak idején. Az elnök vázolta a 2024-es nyári olimpiai játékok idején, a párizsi UNESCO-palotába tervezett különleges fair play-eseményt, melynek szervezése folyamatban van. Felszólalását egy Hemingway-idézettel zárta: „A sport megtanít becsületesen győzni, vagy emelt fővel veszíteni. A sport tehát mindenre megtanít.”

Mandela kiállítás

A CIGEPS ülésén jelen volt dr. Szűcs Gabriella, Magyarország állandó UNESCO-képviseletének oktatásért, sportért és társadalomtudományokért felelős tanácsosa, aki a nyári fair play-eseményről több egyeztetést folytatott Kamuti Jenővel és Deregán Gáborral, a Nemzetközi Fair Play Bizottság igazgatójal. Az UNESCO-ban folyamatosan zajlanak a programok, érdekesség, hogy első napon Nelson Mandeláról nyílt meg egy kiállítás, akit a Nemzetközi Fair Play Bizottság Életműdíjjal ismert el 1995-ben.

Masomah Ali Zada

A CIGEPS után közvetlenül került sor az UNESCO és a Peace and Sport közös szervezésben az „Athletes Game On for Peace” konferenciára, melynek kiemelt felszólalója volt Didier Drogba, korábbi világhírű elefántcsontparti labdarúgó, Siya Kolisi, világbajnok dél-afrikai rögbijátékos és Masomah Ali Zada kerékpáros, a NOB menekültekből álló csapatának Afganisztánból származó tagja. Minden résztvevő egyetértett abban, hogy a sportolók helyzetükből és ismertségükből adódóan példát mutatnak a világnak nemcsak a sportpályán, de azon kívül is, legyen szó a békéről, a sportszerűségről és egymás segítéséről.

SPOT24

Párizshoz és az olimpiához tartozik, hogy a CIGEPS idején nyílt meg a SPOT24, az „Olimpiai Sport és Városi Kultúrák Kiállítás” az Eiffel-torony mellett, mely az Olimpiai Múzeum kihelyezett kiállítása és 2024 december végéig várja a városi sportok iránt érdeklődő látogatókat.

(NFPB)