P1400184

Kertvárosi olimpikonokat köszöntöttek

2024. 06. 26.
Megosztás

Sokáig hezitált a Varjú Vilmos Olimpiai Baráti Kör elnöksége, hogy a hagyományos olimpikon köszöntőjét mikor tartsa. Számos sportágban ugyanis már régen lezárult a kvalifikáció, a versenyzők pedig már gőzerővel készülnek az olimpiára.

Más sportágakban, mint például atlétikában június végéig lehet még világranglista-pontokat gyűjteni, míg ismét más sportágakban a csapatkijelölés folyamata tart vagy tartott sokáig. Végül a XVI. kerületi Önkormányzattal és az Erzsébetligeti Színházzal egyeztetve június 25. lett az olimpikonok köszöntésére kijelölve.

Az ünnepség az Erzsébetligeti Rátonyi Gábor Uszoda előtt kezdődött, ahol a résztvevők megkoszorúzták az olimpiai emléktáblákat. A táblát a Magyar Olimpiai Bizottság és a Magyar Olimpiai Akadémia nevében Győr Béla és Bacsa Péter koszorúzták meg. Majd mindenki átsétált a szomszédos színházba, ahol a kertvárosi olimpikonok köszöntése következett. Kovács Péter polgármester és Hóbor Béla, a Varjú Vilmos Olimpiai Baráti Kör elnöke a következő sportolókat köszöntötte az olimpiai kvalifikáció során végzett eredményes munkájáért: Péni István sportlövőt, Bácskay Csenge tornászt, Nagy Bernadett birkózót, Valter Attila kerékpárost, Simon Petra kézilabdázót (a női kézilabdában csak július első hetében lesz végleges kerethirdetés), Wágner-Gyürkés Viktóriát (atlétikában június 30-án zárul a kvalifikáció) és dr. Decsi Tamást. Az edzők közül Pánczél Gábor (cselgáncs), Kissné Oroszi Edit (sportlövészet), ifjabb Tomhauser István (atlétika), Decsi István és Decsi András (vívás) kapott gratulációt, míg az olimpiára utazó sportvezetők közül Bacsa Péter (birkózás) és Kirsner Erika (kézilabda) is kertvárosinak vallhatja magát, ezért nekik is járt az elismerés.

A díjazottak nevében Bacsa Péter, a Magyar Birkózó Szövetség ügyvezető alelnöke, egykori olimpikon birkózó és birkózóbíró, illetve a világ- és Európa-bajnok, Európa Játékok-győztes és ifjúsági olimpiai bajnok Péni István mondott köszönetet a kerületi támogatásért.

A XVI. kerületben a pekingi olimpia óta hagyománya van az olimpikon kerületi sportolók köszöntésének, illetve az olimpiát követő jutalmazásának. Ez utóbbi eseménnyel egybe kötve az erzsébetligeti olimpiai táblákat is frissíteni szokták. Kovács Péter polgármester és Hóbor Béla, a Varjú Vilmos Olimpiai Baráti Kör elnöke ígéretet tettek rá, hogy Párizs után sem feledkeznek majd meg a hagyományokról.

(MOA/Riersch Tamás)