008 2

Két éremmel kezdtük a maribori EYOF-ot

2023. 07. 24.
Megosztás

A maribori EYOF első napján egy arany- és egy ezüstérem termett a magyar csapatnak: úszásban Jackl Vivien arany, Kakuk Kopány Zéta ezüstérmet szerzett. Mindkét csapatunk nyert: a női röplabdázók legyőzték az olaszokat, a fiú kézilabdázók Montenegrót.

A maribori EYOF első díjkiosztóján egy magyar úszólány, Jack Vivien nyakába akasztották az aranyérmet, aki 400 méter vegyesen aratott fölényes győzelmet. A sikernek örült, az eredményről önkritikusan azt mondta, lehetett volna jobb.

„Meglepő lett volna, ha az Európa-bajnokság után még ugyanolyan jó formában tudok maradni, az aranynak örülök, az időeredménnyel viszont nem vagyok elégedett – mondta Jackl. – A délelőtti úszás jól esett, ezért azt hittem, délután jobb lesz az időm, de ez van, el kell fogadni. Nagyon tetszik az EYOF hangulata, jó, hogy több sportággal vagyunk együtt.”

És ezzel még nem volt vége: Kakuk Koppány Zéta 400 méter gyorson másodikként ért célba – így egymás után két magyar éremosztó ceremónián is érdekelve voltunk.

„Nagyon jó úszás volt, eltaláltam az elejét és a végét is bírtam, végig hallottam a szurkolók biztatását, és a lelkesedésük rám is átragadt – mondta Kakuk Koppány Zéta. – Még hátravan a váltó, a száz és a kétszáz méter gyors… Mit mondjak? Eléggé belendített ez az ezüstérem.”

001
MOB-Média/Szalmás Péter

A női röplabdázók hatalmas meglepetést szereztek: magyar csapat „emberemlékezet óta” nem győzte le az olaszt semmilyen korosztályban, most azonban sikerült.

A leány röplabdások nem csak azzal írtak sporttörténelmet, hogy az EYOF-ok történetében először kaptak meghívást nem a rendező jogán, hanem azzal is, hogy a nyitómérkőzésen izgalmas játékban legyőzték az olaszokat. Megilletődve kezdtek, majd két szett elvesztése után erőre kaptak, és onnan átvették a vezetést.

„Hatalmas az öröm! Null-kettőről bárki ellen nyerni óriási dolog, pláne az olaszok ellen, akik a világ egyik legjobb röplabdakultúrájával rendelkeznek. Hatalmasat küzdöttünk, az első két szett nem ment jól, volt, nagyon megilletődöttek voltunk. Aztán valami megtört, az olaszok elbizonytalanodtak, onnantól kezdve ’éltünk’. Zseniális siker, nem is tudom, mikor nyertünk az olaszok ellen bármilyen korosztályban is” – értékelt a sikert követően Kőnig Gábor edző.

008
MOB-Média/Szalmás Péter

A fiú kézilabdázók is győzelemmel kezdtek, a Maribor határában található sportcsarnokban Montenegró volt az ellenfél a csoportmérkőzés keretében. A magyarok kezdettől fogva uralták a játékot, a félidőben 20-13 volt az eredmény, ami a végére 39-28 lett.

„Minden kezdet nehéz, az első mérkőzés egy világversenyen, vagy kontinentális tornán mindig egy nagyon fontos állomás, különösen abban a tekintetben, hogy ezeknek a srácoknak ez az EYOF az első nagy nemzetközi megmérettetésük. A csapatban sok fiatal van a korosztályhoz képest, éreztünk is egy kis feszültséget, az elején egy kis idegeskedést. Úgy gondolom, egy jó rajt sokáig elkísér. Tudtuk, hogy a csapattal előre járunk, de mégis voltak bizonytalanságok és izgalmak. Összességében gratulálok a fiúknak a győztes kezdéshez! A csoportban kedden Portugáliával játszunk, majd jön Horvátország, ők a nehezebb kategóriába tartoznak. Ahhoz, hogy négy közé jussunk, legalább az egyiket le kell győznünk, mi mindkettőt szeretnénk. Megyünk előre, tesszük a dolgunkat” – nyilatkozta Szabó Levente edző.

Atlétikában csupán egy döntőt rendeztek magyar érdekeltséggel: 5000 méteres gyaloglásban egyéni csúccsal lett 8. Bor Benjamin. Szirbek Albert 1500 méteren, Mészáros Emma rúdugrásban, Auer Péter 110 méter gáton, Rózsahegyi Bori távolugrásban bejutott a versenyszám döntőjébe. A két 100 m-es futó, Szentgyörgyi Zita és Deák Zalán az elődöntőben folytathatja.

002
MOB-Média/Szalmás Péter

Úszásban a két érem mellett Lakó Dorina 100 m gyorson, Miszlai Mira 200 m pillangón, Rácz Zombor 100 m háton és Jackl Vivien 200 m háton kedd délután a döntőben küzdhet az érmekért.

Teniszben, egyesben Tóth Ákos János a 32-be, duóban Kovács Marcellal a 16 közé jutott. A lányoknál Mihálka Anna egyesben szintén a 32 közé lépett. Párosban ugyanakkor Beviz Lujza, Mihálka Anna az első fordulóban búcsúzott.

Érmeink száma 267-ről 269-re nőtt; a nyári EYOF-ok során 82 aranyat, 82 ezüstöt és 105 bronzot jegyzünk.

Az első versenynap (hétfő) részletes eredményei ide kattintva megtalálhatóak.

Az eseménnyel kapcsolatos híreink, képeink és információink, a Magyar Csapat összetétele, eredményessége és programja a MOB honlapján ide kattintva található(ak).

A csapatkönyv pdf-formátumban innen letölthető.

A maribori EYOF honlapja: eyof-maribor.com

(MOB-Média)