Ószőlő Papp Bertalan 20231013

Kiállítás, körverseny, megemlékezés, Papp Bertalan-nap, szoboravatás

2023. 10. 18.
Megosztás

Eseménydús időszak volt a Magyar Olimpiai Akadémia életében szeptember vége, október első fele. A MOA hírcsokra következik.

Szeptember 25-én, hétfőn Gyöngyösön megnyílt az Aktív Ház Sport- és Szabadidőközpont. Alig több mint két évvel ezelőtt, 2021. augusztus 25-én indult Gyöngyösön az egykori honvéd laktanya épületének felújítása, amelyben sport- és szabadidőközpontot alakítottak ki. Az Aktív Ház Sport- és Szabadidőközpont ünnepélyes átadására ezen a napon került sor a Dr. Fejes András Sportcsarnok szomszédságában. Az épületben helyet kapott Gyöngyös sporttörténeti kiállítása, egy 100 fő befogadására alkalmas konferenciaterem, egy sportegészségügyi és sportrekreációs központ, valamint edzőtermek, öltözők, irodák és büfé is. Megépült 35 új parkolóhely, valamint az Aktív Ház útja járdával együtt. A létesítmény a Gyöngyös Város Barátainak Köre által életre hívott, Gyöngyös sporttörténetét bemutató kiállításnak is helyet biztosít. Jelen pillanatban a kiállítás egy része készült el. A teljes sportkiállítás elkészülése után Gyöngyös Város Barátainak Köre avatóünnepséget tervez és szervez. A megnyitón gyöngyös Város polgármestere és a kör elnökének meghívására részt vett Győr Béla, a Magyar Olimpiai Akadémia főtitkára.

Gyöngyös 20230925

Szeptember 25-én, hétfőn, Debrecenben, a Nagytemplomban és a Kossuth téren 18 középiskolás csapat mérte össze fizikai állóképességét és tudását ifjúsági körversenyen, illetve 18 meghívott szervezet csapatai egy speciális lépcsőfutó bajnokságon hódíthatták meg a Nagytemplom tornyát. Az esemény fővédnöke Papp László polgármester, valamint Fekete Károly, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke volt. A megnyitón, a Kossuth téren beszédet mondott Fekete Károly püspök, Puskás István alpolgármester, Nagy Imre tűzoltó ezredes, a Debreceni Katasztrófavédelmi Kirendeltség kirendeltségvezetője és Gyöngyösi Károly, a Debreceni Honvéd Sport és Diáksport Egyesület vezetője. A Debreceni Honvéd SE Békessy Béla Olimpiai Baráti Kör Szakosztály vezetőjének, Parádiné Kenéz Tünde segítségével a mozgásos feladatok közben elméleti kérdéseket is megoldottak a versenyző fiatalok, aminek fő témája a Hajdú-Bihar megyei olimpikonok, katonaolimpikonok voltak.

Szeptember 26-án, csütörtökön tartotta szokásos havi összejövetelét a Csanádi Árpád Olimpiai Baráti Kör a névadó iskolájában. Az aktuális olimpiai és sport témák megbeszélése mellett Vásárhelyi Tamás, a kör tagja, az M4 riportere az atlétikai világbajnokság, Róth Tamás és Budai Tibor a Belgrádban megrendezett birkózó világbajnokság kulisszatitkairól beszélt a résztvevőknek. A közeljövő feladatairól Győr Béla MOA-főtitkár tájékoztatta a tagokat.

2023. szeptember 29-én, pénteken immár 49. alkalommal rendezték meg a felvidéki Ipolyságon a szokásos labdarúgó- és röplabdatornát. A nagymúltú torna az 1972/73-as iskolai évben kezdődött az Ipolysági Magyar Tanítási Nyelvű Gimnáziumban. Akkor indult útjára az Ipolyság Pajzsáért elnevezésű nemzetközi labdarúgótorna, amelyen a város középiskolái, valamint azok magyarországi és csehországi testvériskolái vettek részt. Kezdetben 8 csapat versengett nagypályás mérkőzések keretében a rendezvény fő szervezője, Révész Ferenc irányítása alatt. Évtizedeken keresztül szervezte, majd később támogatta a sporteseményt. Egy kis idő után a helyi szlovák gimnázium tanára, Harna Sándor által megálmodott, majd évtizedeken keresztül szervezett röplabdatorna megszervezésével társult. Az idő múlásával sor került néhány változásra. 1989-ben a tornát Ipoly Kupává keresztelték át. A labdarúgótorna ezen belül 2010-óta a Daučík Ferdinánd Emlékkupa elnevezést is viseli a világhírű, helyi születésű sportember, edző születésének az évi, 100. évfordulója tiszteletére. Az Ipolysági Szokolyi Alajos Olimpiai Klub kezdeményezésére a város nevezetes polgárai emlékfalán Daučík Ferdinand tiszteletére emléktáblát is avattak. A koronavírus-járvány által okozott kiesés éveit is beleszámítva, a sportesemény több mint fél évszázados múltra tekinthet vissza, már generációk emlékeznek rá. Az eseményen részt vett a MOA küldöttsége is dr. Iglódi Endre elnök, Győr Béla főtitkár és Veres Vince, a MOB Hagyományőrző Bizottság tagja személyében, akik elhelyezték Daučik Ferdinand emléktáblájánál a MOB és a MOA közös koszorúját.

Ipolyság 20230929 1

A Magyar Diáksport Napján szeptember 29-én, pénteken, Debrecenben, a Domb utca 1. szám alatt megtekinthető volt a Debrecenhez és vonzáskörzetéhez kötődő olimpikonokat bemutató tárlat. A helyi Olimpiai Sporttár célja, nem csak a hagyományőrzés, hanem a sportolás értékeinek és előnyeinek a bemutatása. Az érdeklődők részére Parádiné Kenéz Tünde, a Debreceni Honvéd Sport és Diáksport Egyesület Békessy Béla Olimpiai Baráti Kör Szakosztály vezetője tartott tárlatvezetést. Az olimpikonokkal kapcsolatos kvízjátékra helyesen válaszolók ajándékot vehettek át a helyszínen.

Debrecen 20230925 Békessy BOBKSZO

Október 6-án, pénteken Győr Béla Nyíradony városában megbeszélést folytatott Tasó Béla polgármesterrel és Csiszár Antal testnevelő tanárral, a Harangi Imre Olimpiai Baráti Kör elnökével, a MOA 78. Vándorgyűlés helyi főszervezőjével. Az október 21-én megrendezendő találkozó valamennyi tervezett helyszínét végig járták, a program pontosítását elvégezték. Valamennyien bíznak abban, hogy a megfelelő előkészítés után a vándorgyűlés is mindenki megelégedésére kerül megrendezésre.

Október 6-án, a Honvédelmi Sportszövetség sikeres pályázatának köszönhetően Honvédelmi napot szerveztek a Debreceni Lorántffy Zsuzsanna Általános Iskolában. Az intézmény tanulóinak változatos és érdekes programokat kínáltak egész nap. Délelőtt Rédli András katonaolimpikon, a Magyar Olimpiai Akadémia tanácsának tagja, olimpiai bronzérmes, világ- és Európa-bajnok vívó tartott rövid online előadást a pályafutásáról, valamint készséggel válaszolt a gyerekek sporttal/sportolókkal kapcsolatos kérdéseire is. Ezután Parádiné Kenéz Tünde, a DHSE Békessy Béla Olimpiai Baráti Kör Szakosztály vezetője ismertette a Hajdú-Bihar vármegyéhez kötődő katonaolimpikonokat, külön kitérve Békessy Béla olimpiai ezüstérmes vívó, huszártiszt életútjára. A diákok a nap folyamán kipróbálhatták többek közt a lézeres lövészetet, íjászatot, a tájfutást mátrix pályán, a karatét, valamint megtekinthették a (katona)olimpikonokat bemutató tárlatot is.

Október 9-12. között egészséghetet szerveztek a debreceni Tóth Árpád Gimnáziumban, ahol szintén képviselte magát a DHSE Békessy Béla Olimpiai Baráti Kör Szakosztály. A debreceni kötődésű úszókat bemutató tárlatot vitték el az intézménybe, valamint a Lókodi Fight Club SE és Debreceni Lövészsuli SE edzőivel találkozhattak a gimnazisták.

Várpalota 20231011 2

Október 11-én, szerdán, a Várpalotai Olimpiai Baráti Kör szervezésében és meghívására közönségtalálkozóra érkezett Halász Bence vb-bronzérmes kalapácsvető, valamint Németh Balázs, a budapesti atlétikai világbajnokságot szervező Budapest 2023 NZrt. vezérigazgatója, az Inotai Tagiskola tornatermébe. A rendezvény külön érdekessége volt, hogy a Bencével tartó Németh Balázs a világ egyik legnagyobb sporteseményének kulisszatitkairól is mesélt az érdeklődőknek, a Készenléti Lakótelepi iskolában.

Október 12-én az esztári Irinyi Károly Általános Iskolában rendeztek Honvédelmi Sportnapot. A Debreceni Honvéd Sport és Diáksport Egyesületet Békessy Béla OBKSzo két fővel képviselte magát. Az iskola udvarán 13 állomásból álló akadálypályát építettek, melyek közt volt többféle ügyességi szám (pl. tekebábu ledöntése, kötélhúzás, gránátdobás karikába, egyensúlyozás deszkapallón). A jó időben az alsó- és felső tagozatos tanulók is örömmel teljesítették a feladatokat. Ezen kívül a Hajdú-Bihar vármegyéhez kötődő (katona)olimpikonokról tájékoztatást adott részükre a szakosztályvezető asszony.

Október 13-án, pénteken délelőtt rendezte meg az idei Papp Bertalan Sportnapi rendezvényét a Papp Bertalan Ószőlői Általános Iskola Tiszaföldváron. Az ünnepség elején Borbély Lászlóné, az iskola igazgatója emlékezett meg a névadóról és köszöntötte a résztvevőket, vendégeket. Ezután Győr Béla köszöntötte a megjelent iskolák csapatait, majd a nap díszvendége, Martinek János kétszeres olimpiai bajnok öttusázó, a MOA alelnöke szólt a megjelentekhez, kiemelve a sport és a tanulás összhangját, fontosságát. A sportcsarnok falánál a MOB és a MOA közös koszorúját Győr Béla és Martinek János helyezte el. Az ünnepség után az olimpiai iskolák és a városi iskolák csapatai váltóversenyben mérték össze tudásukat. Az első három helyezett iskola csapatai a MOB s a MOA által biztosított érmeket, valamint az iskola által felajánlott serlegeket, sportszereket kapták meg.

Hidegkuti szoboravatás MTK 20231013

Október 13-án, délután az Új Hidegkuti Nándor Stadion Hungária körúti főbejárata előtt került sor az MTK legendás játékosának, a stadion névadójának, Hidegkuti Nándor köztéri szobrának felavatásra, amely Majoros Áron Zsolt szobrászművész alkotása. Ezen a napon volt hét éve, hogy az Új Hidegkuti Nándor Stadion a portugál Sporting CP elleni mérkőzéssel megnyitotta kapuit. Az eseményen, melyen többek között köszöntő beszédet mondott Deutsch Tamás, az MTK elnöke, a MOB alelnöke is, meghívására a MOB és a MOA képviseletében Győr Béla vett részt.

A sikátori Zsivótzky Gyula Olimpiai Kör tagjai közül többen rendszeresen versenyszerűen is sportolnak. Az egyesületnek ilyen szempontból is egyik „húzóembere” Printz Ákos, aki hol futásban, hol úszásban áll rajthoz, vagy éppen kerékpárra pattan, s így talán nem véletlen, hogy a három sportág „elegyében”, a triatlonban a legjobbak között található korosztálya hazai ranglistáján. Az elmúlt időszakban szinte minden hét új erőpróbákat hozott Ákos számára, amelyek közül legnagyobb élményként az olimpiai bajnok, háromszoros Vuelta-győztes, immár a Giro d’Italián is diadalmaskodó szlovén kerékpárossal, Primoz Roglic-csal egy mezőnyben megtett Arany Kör-t említi. A síugrást országúti kerékpározásra cserélő bajnok nevéhez fűződő jótékonysági célú versenyre jó előre nevezni kellett, így szeptember végén közel háromszázan kaptak lehetőséget Maribor környékén a hetven kilométeres táv teljesítésére. A gyors célba érkezés után az olimpiai aranyérmes kerékpáros természetesen egy-egy közös fotóra is szánt időt.

Printz Ákos Pogacar

Szentendrei otthonában köszöntötte a Magyar Kézilabda Szövetség delegációjával együtt dr. Iglódi Endre, a Magyar Olimpiai Akadémia elnöke a 90. születésnapját ünneplő Faludi Mihályt. Az egykori kézilabdakapus 1979-ben kapott mesteredzői elismerést és 3 olimpián vezette pontszerző helyre a magyar férfi kézilabda-válogatottat. 10 éves kapitánysága után Kuvaitban, az Egyesült Arab Emírségekben férfi, míg az Amerikai Egyesült Államokban a női válogatottnál működött szövetségi kapitányként. A mester részletesen felelevenítette egykori játékosait, akik közül Kovács Péterről és Varga Istvánról külön is szólt, mint a legnagyobbakról. 2016-ban a Magyar Kézilabdázásért emlékéremmel tüntették ki; napjainkban is remek szellemi állapotnak örvend és gépkocsit vezet.

(MOB-MOA/GyB; PJK; fotó: Czímer Tamás, PKT, Pásztor Péter, VOBK, MTK, PJK)