Kialudt a láng Bakuban, véget ért a 15. nyári EYOF

Kialudt a láng Bakuban, véget ért a 15. nyári EYOF

2019. 07. 27.
Megosztás

A szombat esti záróünneséggel véget ért Azerbajdzsán fővárosában a 15. Nyári Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál, melyen a 88 sportolót számláló Magyar Csapat összesen 21 érmet szerzett. A ceremónián a magyar zászlót a négyszeres EYOF-ezüstérmes Kós Hubert vitte. A következő rendező Besztercebánya lesz. A magyarok vasárnap reggel érkeznek Budapestre.

Baku másodszor rendezett multisport-eseményt, miután házigazdája volt 2015-ben az eslő Európa Játékoknak is. Az idei EYOF-on 48 ország sportolói vettek rész, az Európai Olimpiai Bizottság zászlaja alatt egy menekültcsapat is részt vett. Tíz sportágban rendeztek versenyeket.

Az ünnepségen a résztvevőket Niels Nygaard, az Európai Olimpiai Bizottság (EOC) alelnöke köszöntötte, aki megköszönte a szervezők munkáját, majd arról beszélt, reméli, mindenki sok élménnyel gazdagott Bakuban. Köszöntőjében kitért az olimpizmus eszméjére, értékeire.

Az eseményen felvonták az olimpiai zászlót, melyet azeri bajnokok vittek. A műsorban azerbajdzsáni énekesek léptek színpadra. A nemzetek zászlaját sportolók vitték, a magyart az úszó Kós Hubert, a csapattagok ezúttal nem követték a zászlóvivőt.

Bakuba a szlovák miniszterelnök-helyettes Richard Raši, illetve Besztercebánya polgármestere, Ján Nosko is megérkezett már korábban. A záróünnepségen ők vették át az EOC zászlaját. Mint arról már beszámoltunk, Bakuban aláírták a 2021-es nyári Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivált rendező város szerződését július 26-án, mely szerint annak a szlovákiai város, Besztercebánya ad majd otthont. A záróünnepségen a polgármester bemutatta a rendező települést, majd meghívta az európai nemzeti csapatokat a 2021-es nyári fesztiválra.

Magyarország a vasárnapi egy, a hétfői kettő, a keddi öt, a szerdai három, a csütörtöki négy, a pénteki két és a szombati négy éremmel, összesen 9 ezüst- és 12 bronzéremmel, 21 medált számlál. Ha a nyári olimpiai fesztiválok 1991 óta tartó történetét nézzük, az ezüstök és bronzok tekintetében holtversenyben ez a 2. helyet jelenti a magyaroknak. Győrben, 2017-ben volt 14 ezüstünk, Lignanóban, 2005-ben pedig 9; bronzot Győrben és Belgrádban (2007) egyaránt 14-et jegyeztünk.

Bakuban a megszerzett érmek számát tekintve a spanyolokkal holtversenyben a 9. helyen zártak a magyarok (ez nem azonos az éremtáblán elfoglalt helyezéssel). Úszásban 6 ezüst és 1 bronz, atlétikában 2 ezüst és 2 bronz, kosárlabdában 1 ezüst, birkózásban 4 bronz, judóban 3 bronz, tornában 1 bronz, kézilabdában 1 bronz a magyarok mérlege.

A Magyar Csapat a vasárnap reggeli órákban érkezik Budapestre; a repülőtérről busszal utaznak az Istvánmezei út végén található Kisstadion melletti parkolóba, ahol várhatóan késést kalkulálva, 11 óra után találkozhatnak a családtagokkal, szurkolókkal.

A bakui EYOF-ról bővebben hírek, dicsőségtábla, fotógaléria a MOB honlapján ide kattintva lehet olvasni.

(MOB, fotó: MOB/Szalmás Péter)