Kikapott az olaszoktól a Merész-csapat

Kikapott az olaszoktól a Merész-csapat

2012. 04. 19.
Megosztás

A magyar női vízilabda-válogatott szerdán 11-9-re kikapott a házigazda olasz csapattól a trieszti olimpiai kvalifikációs tornán.

Győzelemmel kezdte, vereséggel folytatta a magyar női vízilabda-válogatott a londoni olimpiára selejtező trieszti torna A betűjelű négyesében: az oroszok elleni, keddi 13-12-es diadalt követően szerda esti fellépésén a vendéglátó olaszoktól 11-9-re kikapott Merész András csapata.

Ha nem is halványíthatta el a magyar bravúr fényét, legalább is hatalmas meglepetést keltett, hogy a csoportkörös szakasz nyitónapján a kvartett másik mérkőzésén a spanyolok 10-9-re legyűrték a hazai medencében játszó, januárban Európa-bajnoki címet szerzett itáliaiakat.

Akik ennek megfelelően a Merész-csapat elleni találkozón a győzelmi kényszer terhével szálltak vízbe, hiszen egy újabb vereség esetén elbúcsúzhattak a csoportelsőségtől. Az élpozíciónak azért van nagy jelentősége, mert a pénteki keresztbejátszásos negyeddöntőben az alapszakaszgyőztes gárda a másik csoport negyedikjével - vagy a kazahokkal, vagy a brazilokkal, tehát nagyon is verhető riválissal - kerül szembe, s gyakorlatilag biztosra vehető a sikere, ennél fogva pedig kijutása a londoni nyári játékokra. Ahová a trieszti torna első négy helyezettje szerez részvételi jogot. Csakhogy a tétel másik fele meg úgy szólt, hogy ha a magyar válogatott meg tudja nyerni második meccsét is, hatalmas lépést tesz az áhított csoportelsőség felé...

Az év eleji Eb-n elkerülte egymást a két együttes, de közel egyforma erejű csapatokról lévén szó, nyilvánvalónak tetszett, hogy szerdán a pillanatnyi forma, a jobb összpontosítás dönthet - ide vagy oda. Na és hogy - mert ez is megfordult a magyar fejekben - nem fog "hazalejteni" a trieszti medence a vendéglátók spanyoloktól kapott váratlan pofonja után.

A részrehajló bíráskodással kapcsolatos félelmeket azonban nem táplálták a nyitónegyed történései, mivel csaknem három perc elteltével Bujka Barbara centerből bepréselte a magyarok vezető gólját, az első - olasz - emberhátrányban pedig Szücs Gabriella jelentkezett be "telitalálattal", majd ugyanő parádés felsősarkos bombával csendesítette le átmenetileg a zajos honi publikumot(0-3). Ehhez az is kellett, hogy közben az itáliai fórok rendre kimaradtak - főképpen Bolonyai Flóra alakításai nyomán, akinek csak egyszer vették be a kapuját az első szünet előtt.

A második nyolc percben - amikor is háromszor egymás után támadóhibát fújtak be a magyarok ellen - "szükségképpen" talján gól következett (2-3), nemes bosszú gyanánt Kisteleki Hanna centizte ki a jobb felső sarkot (2-4). A negyedik magyar kontra után újabb hazai felzárkózás következett, majd az egyenlítés sem maradt el (4-4). Csakhogy - váratlan magyar emberelőnynél - Antal Dóra nagyon pontosan célzott, kár, hogy hasonlóan hatásos válasz érkezett a túloldalról is (5-5).

A nagyszünet után fórból átvették a vezetést a taljánok, akcióból azonban látványos pattintással egalizált Keszthelyi Rita, majd Czigány Dóra talált be a kapus és a kapufa hathatós közreműködésével (6-7). Hazai szempontból 6:3-as kiállítási aránynál a létszámfölényt kihasználták az olaszok, ám fórból azonnal tüzelt és visszaszerezte az előnyt a triplázó Szücs (7-8). Lesipuskás góllal lett újfent egyenlő, ennél is nagyobb gondot jelentett, hogy Szücs büntetőt rontott, az ellenakcióból pedig a hazaiak betaláltak (9-8). Ötméterest is kaptak gyorsan, csakhogy a labda a kapufán csattant, ugyanakkor a negyed utolsó magyar akcióját emberelőnyben Keszthelyi góllal fejezte be (9-9).

A befejező játékrészben a tizedik olasz emberfór - a magyar csapat ekkor hatnál tartott e mutatóban - kimaradt, utána azonban belőtték a helyzetet, a magyar emberelőnyből ugyanakkor semmi sem lett (10-9). Három perc volt hátra, amikor 11-9-re elhúztak az olaszok, akik - mivel ezt követően már semmi sem sikerült a Merész-csapatnak - végül is hozták a "kötelezőt".

A csütörtöki csoportzáró meccsen a magyarok a spanyolokkal csapnak össze 18:40 órától.

MESTERMÉRLEG

Merész András:
– Szerintem ezúttal még jobban játszottunk, mint az oroszok ellen. Talán fejben elfáradtunk kicsit, a végén egy-két buta hibát elkövettünk, amelyek csúnyán megbosszúlták magukat. Jól ismerjük egymást a spanyolokkal. Nem hiszem, hogy könnyebb dolgunk lenne ellenük, mint az olaszok ellen.

NŐI VÍZILABDA OLIMPIAI SELEJTEZŐ

A-CSOPORT, 2. FORDULÓ

OLASZORSZÁG–MAGYARORSZÁG 11–9 (1–3, 4–2, 4–4, 2–0), Trieszt. V: Sztavridisz (görög), Carvalho (brazil)
OLASZORSZÁG: GIGLI – Abbate 1, Lapi, Guidasci 1, Casanova, DI MARIO 4, Savioli. Cs: Frassinetti, Aiello, Emmolo 1, BIANCONI 3, Cotti 1
MAGYARORSZÁG: BOLONYAI – Czigány D. 1, Keszthelyi 2, Takács O., Bujka B. 1, SZÜCS G. 3, Drávucz. Cs: Menczinger K., Antal 1, Kisteleki H. 1, Tóth I
Gól – emberelőnyből: 10/3, ill. 8/4 Gól – ötméteresből: 1/0, ill. 1/0
Oroszország–Spanyolország 12–11
AZ A-CSOPORT ÁLLÁSA 1. Olaszország 2 1 – 1 20–19 2, 2. Oroszország 2 1 – 1 24–24 2, 3. Spanyolország 2 1 – 1 21–21 2, 4. Magyarország 2 1 – 1 22–23 2

B-CSOPORT, 4. JÁTÉKNAP

Görögország–Kazahsztán 16–8
Kanada–Brazília 11–4
A B-CSOPORT ÁLLÁSA: 1. Görögország 6 pont (3 mérkőzés), 2. Hollandia 5 (45–22, 3), 3. Kanada 5 (39–29, 4), 4. Kazahsztán 0 (19–46, 3), 5. Brazília 0 (12– 57, 3)

(Forrás: MTI)