Lillehammerben készült a nagyköveti feladatokra Nagy Konrád

Lillehammerben készült a nagyköveti feladatokra Nagy Konrád

2016. 02. 04.
Megosztás

"Én leszek a magyar csapatnak az ifjúsági nagykövete, a delegáció tagjaként utazom ki a játékokra, az lesz elsősorban a feladatom, hogy a versenyzőket a legjobb eredményük eléréséhez hozzásegítsem, továbbá a játékok oktatási-nevelési és kulturális célú aktivitásaiban ösztönözzem őket" - foglalta össze a mob-hu-nak a II. Téli Ifjúsági Olimpia magyar "fiatal nagykövete", a szocsi téli olimpikon gyorskorcsolyázó Nagy Konrád.

A sportoló arról is beszél, hogy volt egy négynapos szeminárium a játékok helyszínén, Lillehammerben, ahol "testközelben" készítették fel a mintegy 40 nagykövetet a házigazdák a nemes feladatra. Hogy a versenyidényébe hogyan tudja beilleszteni az ifjúsági olimpiát Nagy Konrád, az alábbi videóból kiderül. A pjongcsangi téli olimpiára készülő sportoló arról mindenkit megnyugtat, hogy a norvég városban is lesz edzéslehetősége...

Nagy Konrád 1992. március 26-án született Debdecenben. Kezdetben kerékpározott és a jégkorongba is belekóstolt. A Kagami Sportegyesületben ismerkedett a korcsolyázással, jelenleg a Debreceni Sportcentrum sportolója. Nevelőedzője Kövérné Fejes Anikó. Szocsira - ahol 1500 méteren 26. lett -Telegdi Attila készítette fel. Az Óbudai Egyetem Villamosmérnöki Szakának hallgatója. Korábban rövidpályás gyorskorcsolyázó volt. A 2013-as, debreceni világbajnokságon még ebben a szakágban szerepelt, majd a szövetséggel egyeztetve tért át a nagypályára. Hobbija a kerékpározás, görkorcsolyázás, túrázás, snowboardozás és az olvasás. Példaképe Zdeno Chara szlovák jégkorongozó és Lance Armstrong amerikai kerékpáros.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság a MOB-ot kérte fel a jelölésre, és a választás a szocsi olimpikon, többszörös magyar bajnok sportolóra esett.

„A nemzetközi bizottság feltételül szabta meg a magas sportolói tudást, a kiemelkedő eredményeket, a felkészültséget, míg az életkort 25 esztendőben maximalizálta. A kívánalmaknak teljes mértékben megfelel Konrád” – indokolta meg a döntést 2005 áprilisában dr. Nagy Zsigmond, a MOB nemzetközi igazgatója.

A sportvezető komoly sikerként értékeli, hogy Magyarország is delegálhat fiatal nagykövetet Lillehammerbe, valamint hangsúlyozta, hogy az összes ezzel kapcsolatos költséget a szervezők állják.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság tavaly szeptemberi közlése alapján 39 inspiráló fiatal lesz, akik a téli ifjúsági olimpia ifjúsági nagykövetei lehetnek Lillehammerben 2016 februárjában.

A Fiatal Nagykövet programnak ez a negyedik ciklusa, az előző három téli és nyári ifjúsági olimpián egyaránt nagy sikert aratott a nemzetközi színtéren.

A II. Téli Ifjúsági Olimpiai Játékokat február 12. és 21. között rendezik a norvégiai Lillehammerben, mely korábban már adott otthont téli olimpiának, 1994-ben.

A Magyar Csapatot 8 sportág 15 sportolója alkotja: Archam Chiara és Szőllős Barnabás alpesi sízésben, Nagy Bence síkrosszban, Veres Mirella és Herneczky Áron biatlonban, Jászapáti Petra, Liu Shaoang és Sziklási András rövidpályás gyorskorcsolyázásban, Vértes Nátán jégkorongozásban, Medgyesi Fruzsina műkorcsolyázásban, Gyallai Máté János sífutásban, Vörös Virág és Molnár Kristóf síugrásban, valamint Fehér Zsófia és Szász Csongor Ármin snowboardban áll rajthoz.

A csapat a Magyar Olimpiai Bizottság közgyűlése előtt tett fogadalmat február 2-án.

A Magyar Csapatról bővebben itt olvashat, a csapatkönyvet innen töltheti le.

A téli ifjúsági olimpiával kapcsolatos híreinket és az információkat ide kattintva találják.

(MOB, fotó: MOB/Kovács Anikó)