Noi torna csapat 1972 Munchen mti Palfai Gabor scaled e1636729859983

Magasan a legjobb – 70 éves lett Nagy Zsuzsanna

2021. 11. 14.
Megosztás

Ahogy általában a vízi-, vagy a kosárlabda a magas emberek sportága, úgy a szertornában a hölgyek jobbára alacsonyabbak, kevés a 170 centi környéki sportolónő. De kivételek mindig akadnak, mint amilyen olimpiai bronzérmesünk, Nagy Zsuzsanna is, aki 70. születésnapját ünnepli.

Budapest, 1972. augusztus 19.
A női tornászválogatott tagjai, Békési Ilona (takarásban), Kéry Anikó, Kelemen Márta, Medveczky Krisztina, Nagy Zsuzsa és Ducza Anikó, a válogatott edzõje (b-j) búcsúznak a XX. nyári olimpiára induló IL18-as repülőgép mellõl a Ferihegyi repülőtéren.
MTI Fotó: Vigovszki Ferenc

Nagy Zsuzsanna alsó tagozatos kislány volt még, mikor egy iskolai ünnepségen megtetszett neki, ahogy két fiú a levegőbe emel egy spárgázó lányt. Az elhatározást tett követte, édesanyja elvitte a Ferencváros egyik edzésre, ahonnan nemsokára egy költözés miatt az Ihász utcai sporttagozatos iskolába került, majd onnan a híres Postásba.

München, 1972. augusztus 30.
A müncheni olimpián résztvevő magyar tornászlányok és az edzőjük beszélgetnek az olimpiai faluban. A Békési-Császár-Kelemen-Kéry-Medveczky-Nagy összetételű csapat bronzérmet szerzett.
MTI Fotó: Petrovits László

A szertornában – akárcsak a klasszikus balettban – az ideális női sportoló alacsonyabb testmagassággal rendelkezik. Ám Nagy Zsuzsanna a 172 centije ellenére mégis négy szeres tornásznak mondhatta magát. A női válogatott tagjaként vb-, valamint olimpiai összetett csapatbronzérmet szerzett. Magassága ellenére a felemáskorláton mozgott a legotthonosabban.

München, 1972. augusztus 28.
Balra az aranyérmes szovjet csapat (Ljudmila Turiscseva, Olga Korbut, Tamara Lazakovics, Ljubov Burda, Elvira Szaagyi, Antonyina Kosel) és a bronzérmes magyar csapat (b-j: Ducza Anikó, a válogatott edzõje, Nagy Zsuzsa, Békési Ilona, Császár Mónika, Kelemen Márta, Kéry Anikó és Medveczky Krisztina tornászok) a dobogón a női torna csapatversenyek eredményhirdetésén a XX. nyári olimpián.
(MTI/OL-PG/Pálfai Gábor)

Aktív pályafutása után sem szakadt el a tornacsarnoktól, hiszen gyerekekkel kezdett el foglalkozni, a következő generációk tornászpalántáinak tanította meg a sportága alapjait és kísérte fejlődésüket figyelemmel. De a sport szeretetét gyerekeinek is átadta, lánya, Ildikó szintén válogatott tornász volt, fia pedig atletizált. A KSI edzőjeként vonult nyugdíjba 2018-ban.

München, 1972. augusztus 28.
Kéry Anikó, Medveczky Krisztina, Békési Ilona (kicsit takarva), Kelemen Márta, Császár Mónika (takarva) és Nagy Zsuzsa (b-j), a bronzérmes női tornászcsapat tagjai a verseny után a XX. nyári olimpián. A második sorban (b2) Ducza Anikó, a női tornászválogatott edzõje.
(MTI/OL-PG/Pálfai Gábor)

Nagy Zsuzsanna példája is mutatja, hogy a tehetség mindenhol utat tör magának, és kitartással, szorgalommal akkor is tudunk komoly eredményeket elérni, ha éppen valami okból kifolyólag hendikeppel indulunk az adott területen.

Budapest, 1972. augusztus 3.
Nagy Zsuzsa tornász, a XX. nyári olimpiára készülő magyar tornászválogatott tagja.
MTI Fotó: Petrovits László

Boldog születésnapot kívánunk Nagy Zsuzsannának!

(Szöveg: Barát Kornélia; Képek: MTI)