SZP6042

Magyar éremeső feledtette a maribori viharokat kedden

2023. 07. 25.
Megosztás

Remekül szerepeltek a magyarok a XVII. Nyári Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál 2. versenynapján. Atlétikában, judóban és úszásban született érem, összesen hét. Mariborban hatalmas esők és szélvihar zavarta meg a keddi programot, amit a magyarok szereplése igyekezett feledtetni. Az éremtáblán Magyarország a második.

Kedden szakadó esőre, viharos szélre ébredtek Maribor lakói, délután szikrázó napsütés várta az EYOF résztvevőit. Ennek megfelelően a kültéri program is bizonytalanná vált, időről-időre változott.

Atlétikában Rózsahegyi Bori megvédte tavalyi EYOF-bajnoki címét, távolugrónk ezúttal 632 cm-rel lett első. A korosztályból adódóan sporttörténelminek mondható akár a duplázás, hiszen a tavalyi EYOF a Covid miatt lett egy évvel eltolva. „Kemény ellenfeleim voltak, ugyanakkor a ranglista alapján nem feltétlenül lehetett megjósolni az eredményt. Nem számítottam erre a győzelemre, így most nagyon boldog vagyok. A tegnapi 626 centis eredményemnek is nagyon örültem, fel is dobott, főleg, hogy nem kellett végigugranom a három sorozatot. A mai 632 centi igazából biztonsági ugrás volt, ez az én egyéni rekordom is egyúttal, amit már korábban teljesítettem. A szél is kissé befolyásolta, hogy nem lett nagyobb a mai ugrásom, de a győzelmem megvan, elégedett vagyok. Jobban örülök az idei győzelmemnek, mint a tavalyinak, ez most nehezebb volt, amihez hozzájön az is, hogy idén az U18-asoknak nem volt Európa-bajnoksága.”

SZP6373
MOB-Média/Szalmás Péter

Szentgyörgyi Zita 100 méteres síkfutásban lett bronzérmes, a fiúk közül ezen a távon – a tavaly aranyérmes, váltóval ezüstérmes – Deák Zalán húzta be a 3. helyet. A fiúk 110 méteres gátfutás döntőjében Auer Péter 13.63-mal 5. lett.

Az uszodában folytatódott a hétfőn megkezdett éremgyűjtés. A tegnapi győztes Jackl Vivien 400 gyorson begyűjtött egy újabb aranyat, 200 háton második lett. Miszlai Mira 200 pillangón lett ezüstérmes. A 4x100-as mix gyorsváltó 4. lett. Négy elődöntősünk mindegyike (Bagi Zoltán 100 m gyors, Kovács Botond 200 m vegyes, Megyesi Vanda 200 m mell és Antal Dávid 200 m pillangó) kvalifikált a szerda esti fináléba.

A judósok is megkezdték szereplésüket. A -50 kilogrammos súlycsoportban tatamira lépő Galó Bence (kék judogiban) egészen a dobogó harmadik fokáig menetelve lett bronzérmes.

SZP5547
MOB-Média/Szalmás Péter

A fiú tornacsapat (Zámbori Zala, Bogyó Dániel, Kis Dominik) 7. lett; Zámbori Zala ugrásban és nyújtón finalista. Egyéni összetett: 12. Zámbori Zala, 22. Bogyó Dániel, 27. Kis Dominik.

Az időjárás egyik legnagyobb vesztesei az országúti kerékpárosok voltak, akiknek délelőtt az egyenkénti időfutam teljesítése volt a napi versenyfeladat; a maribori repülőtéren kijelölt pályát kellett egyenkénti indítás után minél hamarabb végigtekerni. A lányok futamát félbeszakították, a magyar lánynak a táv közel háromnegyede után intettek megállj, és terelték be őt a hangárba. A leányok 79 fős mezőnyében végül Mudra Málna 33, Zilahy Boróka 66. lett. A fiúk 89 fős mezőnyében Soós Olivér 49., Dorogi Alex Martin 63., Erdős Dániel 77. helyen zárta a versenyt.

20230725 002 EYOF MARIBOR 2023 02 kerekpar
MOB-Média/Szalmás Péter

Pályára léptek a fiú kézilabdázók, a leány röplabdázók és a leány 3x3-as kosárlabdázóink is. Kéziseink csoportmérkőzésén Portugália-Magyarország: 31-37. A kosarasok C csoportjában Magyarország-Románia: 7-17; Lengyelország-Magyarország: 16-14. Röplabdában Hollandia-Magyarország: 3-1.

Teniszben fiú egyes 2. forduló: Behrmann (AUT) - Tóth Ákos János 2 - 0 (6-1, 6-0). Leány egyes 2. forduló: Beviz Lujza - Quesada (ESP) 2 - 0 (6-1, 6-1); Mihálka Anna - Popa (ROU) 0 - 2 (0-6, 2-6).

SZP4202
MOB-Média/Szalmás Péter

Érmeink száma 267-ről két versenynap alatt 276-ra nőtt; a nyári EYOF-ok során 84 aranyat, 84 ezüstöt és 108 bronzot jegyzünk. A fiatal Team Hungary Mariborban két nap alatt 3 arany-, 3 ezüst- és 3 bronzérmet gyűjtött. Az éremtáblán Olaszországot (3, 5, 3) követjük a második helyen Csehország előtt. A magyar Jackl Vivien 3 éremnél (2 arany és 1 ezüst) tart.

A második versenynap (kedd) részletes eredményei ide kattintva megtalálhatóak.

Magyar dicsőségtábla

Nemzetek közötti éremtábla

Az eseménnyel kapcsolatos híreink, képeink és információink, a Magyar Csapat összetétele, eredményessége és programja a MOB honlapján ide kattintva található(ak).

A csapatkönyv pdf-formátumban innen letölthető.

A maribori EYOF honlapja: eyof-maribor.com

(MOB-Média)