Úszó ob

Milák Kristóf kettős győzelme Monte Carlóban

2024. 06. 03.
Megosztás

Milák Kristóf mindkét olimpiai pilangószámban diadalmaskodott a Mare Nostrum versenysorozat Monte Carlói állomásán. Székely Zója második felemáskorláton a szlovéniai világkupán. Három magyar ökölvívó lesz ott a párizsi olimpián. Takács Boglárka 6. a stockholmi Gyémántliga-versenyen. Öt győzelem után vereség a finnektől a női röplabda Euroliga-találkozón.

Úszó ob
MTI/Kovács Tamás

Úszás. Mint már hírül adtuk, a Mare Nostrum versenysorozat monacói állomásán Senánszky Petra olimpiai A szintet úszott 50 m gyorson. További magyar úszók is versenyeztek Monte Carlóban. Milák Kristóf a világ idei második legjobb idejével nyert 200 méter pillangón. A szám olimpia bajnoka és világcsúcstartója 1:53.94 perces eredménnyel csapott célba, a világbajnoki címvédő japán Honda Tomorut utasította maga mögé. Az ázsiai úszó nevéhez fűződik 2024 legjobb ideje, amelyet a dohai vb döntőjében ért el 1:53.88-cal. Akárcsak 200-on, vasárnap 100 méter pillangón is remek idővel nyert Milák. A szám olimpiai ezüstérmese 50.75 másodperces versenycsúccsal diadalmaskodott, ezzel pedig Kós Hubertet és az ötkarikás címvédő amerikai Caeleb Dresselt (50.85) megelőzve a negyedik helyre jött fel az aktuális világranglistán. A Honvéd olimpiai bajnoka később 200 méter gyorson is érdekelt volt a fináléban, itt 1:48.02 perces idővel a negyedik lett. Női 200 méter pillangón Sebestyén Dalma 2:09.53 perces idővel ezüstérmet nyert. Burián Katalin bronzérmesként zárt 200 méter háton (2:12.63), Ugrai Panna 200 méter gyorson ötödik lett (1:59.62), 100 méter háton Kovács Benedek a hatodik (54.98), Jászó Ádám pedig a nyolcadik (55.12), helyen végzett, utóbbi 100 méter gyorson is nyolcadikként csapott a célba (50.38). A SwimSwam szakportál beszámolója szerint a medence szűrőrendszerében keletkezett hiba miatt 90 perccel elcsúszott a vasárnapi zárónap kezdése. Emiatt végül a kétnapos, kieséses rendszerben zajló sprintszámokban már csak a döntőket rendezték meg, itt a szombaton országos csúccsal olimpiai szintidőt teljesítő Senánszky Petra 50 méter gyorson harmadik lett, századra pontosan beállítva egy nappal korábbi magyar rekordját (24.57.)

Torna ob
MTI/Kovács Tamás

Torna. Székely Zója felemáskorláton ezüstérmet nyert a tornászok szlovéniai világkupa-versenyén, Koperben. A magyar tornász az ukrán Jelizaveta Hubarevával holtversenyben az első helyen került be a fináléba, melyben 13,200 pontot kapott és a szlovén Lucija Hribar mögött lett második. A női ugrás döntőjében Maráczi Fruzsina közel volt a dobogóhoz, 12,600 pontjával negyedikként végzett a hazai szövetség tájékoztatása szerint. A férfiaknál három hetedik hely jutott a magyaroknak: az olimpiai kvótás Mészáros Krisztofer lólengésben (13,700), korláton (12.950), Kiss Balázs pedig gyűrűn (13,000) döntőzött.

Lakotar
facebook/boxing.hu

Ökölvívás. Az 54 kilóban szereplő Lakotár Hanna az olimpiai kvótáért kiírt negyeddöntőben pontozással kikapott ír riválisától az ökölvívók utolsó, bangkoki olimpiai kvalifikációs versenyén. A héttagú magyar küldöttségből egyedüliként az áprilisban Európa-bajnoki bronzérmet nyert Lakotár jutott el a verseny zárónapjáig, miután a 32 között és a nyolcaddöntőben is nyerni tudott korábban. A magyar öklöző Bangkokban eddig remekelt, az olimpiai indulásért viszont azzal az ír Jennifer Lehane-nal kellett összecsapnia, aki egy nappal korábban simán legyőzte a 2022-es Eb-győztes ukrán Anasztaszia Kovalcsukot.
Az utolsó kvalifikációs viadalon kvóta nélkül maradt a magyar csapat, ugyanakkor a párizsi játékok boksztornáján így is hárman képviselik majd a magyar színeket, amire a 2012-es londoni olimpia óta nem volt példa. A kvalifikációs sorozat első állomásán, a tavalyi Európa Játékokon Hámori Luca (66 kg) és Kovács Richárd (63,5 kg), a másodikon, idén Olaszországban pedig Akilov Pylyp (80 kg) szerzett kvótát.

FIN HUN 24 1024x683
Jani Martin

Röplabda. A magyar női válogatott vasárnap 3-1-re kikapott a finn csapattól az Érd Arénában, és 5/1-es győzelmi mutatója ellenére szinte biztosan nem jut döntőbe a női röplabda Európa-liga ezüst divíziójában. A negyedik szettben 24-20-ra is vezető magyarok ha pontot szereztek volna – azaz legalább két játszmát nyernek – bejutottak volna a döntőbe, így azonban amennyiben a csoportkör jövő pénteki zárásán a finnek a papírformának megfelelően odahaza legyőzik a nyeretlen feröerieket, ők és a szintén 4/1-es mérleggel, de Tóth Fruzsináéknál jobb szettaránnyal záró portugálok játszhatják majd az oda-visszavágós finálét június 13-án és 16-án. A bosnyákok visszalépése miatt a végelszámolásnál a magyarok egyik 3-0-s győzelme kiesik, így a szintén egy vereséggel záró portugáloknak jobb lesz a szettarányuk (13-3 a 13-4-gyel szemben), emiatt jutnak várhatóan ők a döntőbe.