Szilagyi dobogo algir 980x596

Négy értékes bronzérem a hétvégi olimpiai kvalifikációs vívóvilágkupa versenyeken

2023. 11. 13.
Megosztás

Férfi kard és párbajtőr egyéniben, női kard és férfi párbajtőr csapatban a harmadik helyen végeztek a magyar vívók a hétvégi világkupa versenyeken. Veretlenül vezeti csoportját a magyar női kosárlabda válogatott az Eb selejtező csoportjában. Teljes a női válogatott soproni kosárlabda olimpiai selejtező csoportja. A női teniszválogatott 3-1-es vereséget szenvedett a belgáktól a Billie Jean King Kupa világdöntő selejtezőjében. Magyar induló is volt a női alpesi sízők Leviben rendezett műlesikló világkupa futamain. A férfi jégkorong válogatott harmadik a Sárközy emléktornán. A nők az osztrákokkal mérkőztek meg két barátságos találkozón. A lengyel sportlövők győztek a magyarok elleni páros csapatversenyen.

Szilagyi algir mosoly 1 980x647
@PHOTOPAVIA

Vívás. Majdnem teljes világkupa hétvégét rendeztek négy helyszínen. Egyedül a női tőrözők pihentek. Ők december 8-11 között kapcsolódnak be a világkupa sorozatba Újvidéken. A kardozóknál mindkét nem küzdelmeit Algirban rendezték. Egyéniben Szilágyi Áronnak egy tus hiányzott, hogy ismét döntős legyen. Az elődöntőben Bolade Apithy ellen 11:14-ről egyenlített Áron, ám a végén a későbbi aranyérmes francia olyan tussal zárta az asszót, amelyet Áron is megtapsolt (14:15). Áron az 50. nagy versenyén szerzett érmet, most bronzot. A további 64-es táblára feljutó versenyzők közül a korábbi ifi olimpiai bajnok Rabb Krisztián teljesített legjobban a mieink közül, akit a nyolcaddöntőben a később Áront verő francia Apithy búcsúztatta 15:9 arányban. Horváth Gergő a 32 között, Szatmári András és Gémesi Csanád az első fordulóban búcsúzott.

Battai alg2 980x613
@PHOTOPAVIA

A nők egyéni versenyében Pusztai Liza, Szűcs Luca és Battai Sugár, három, kétszeres csapatvilágbajnok női kardozónk, akik közül egyikük sincs több 22 esztendősnél jutott fel a 64-es táblára. Pusztai Liza az azeri Bolsakovától (12:15), Szűcs Luca az olasz Battistontól (11:15) szenvedett vereséget. Battai Sugár a nyolcaddöntőig menetelt, ahol a versenyt végül megnyerő Sara Balzer 15:6 arányban győzte le.

Alg noi 3 2 980x653
@PHOTOPAVIA

Az egyéni csatározásokat követő csapatversenyben a Battai Sugár, Katona Renáta, Pusztai Liza, Szűcs Luca alkotta gárda az elődöntőig menetelt. Ott a későbbi győztes Koreától szenvedtek 27:45-ös vereséget, de a bronzcsatában az Ukrajna feletti siker bronzérmet ért.

Alg ffi kardcsap 1 980x684
@PHOTOPAVIA

A férfiak, Decsi Tamás, Gémesi Csanád, Szatmári András, Szilágyi Áron a négy között a feltörekvő amerikai csapattól váratlan vereségett szenvedett (29:45), aztán a bronzért az örök rivális olaszok ezúttal jobbnak bizonyultak (33:45).

Mindkét válogatott kvótás helyen áll. A csapatok olimpiai kvalifikációs ranglistáján a férfiak vezetik a ponttáblázatot, igaz az Egyesült Államok és Korea közel áll Szilágyiékhoz, a nők szorosan a franciák és koreaiak mögött a harmadik helyen várják a jövő évi folytatást.

Koch bern dobogo 1 980x742
Luca Pagliaricci/BizziTeam

Párbajtőrben a férfiak Bernben, a hölgyek Legnanoban versenyeztek. Egyéniben Koch Máté ért fel a dobogó harmadik fokára, a hölgyeknél egy tus hiányzott Muhari Eszternek, hogy bejusson a legjobb nyolcig, de a végső győztes amerikai Guzzi Vincenti 15:6 arányban legyőzte. Kun Anna, jobb kezének operációja után, bal kezével vívva inkább csak edzett egyet.

Bern csapat okol 1 980x612
Luca Pagliaricci/BizziTeam

Csapatban a férfiak, Andrásfi Tibor, Koch Máté, Nagy Dávid, Siklósi Gergely, az elődöntőig menetelt. Ott az olaszok állták útjukat, de a bronzcsatában Siklósi parádés vívásával biztosan verték Korea gárdáját.

Noi pbtcsap legnano 1 980x614
Andrea Alegni

A nők Muhari Eszter, Büki Lili, Dékány Kinga, Wimmer Dorina összeállításban a nyolcaddöntőben Kínától szevedett 39:45 arányú vereséget, de utána Egyiptom, Izrael és Észtország legyőzésével végül a 9. helyen végzett. A férfiak az olimpiai pontversenyben biztató pozícióban, a harmadik helyen állnak, a hölgyeknek a 9. helyen viszont hatalmas bravúr kellene az olimpiai kvótához.

Dosa tus 32 980x769
BIZZI Augusto

A sort a férfi tőrözők zárják. Dósa Dániel az egyéni csatározások során a nyolcaddöntőig menetelt, ahol a japán Nagano csupán egyetlen tussal 14:15-re győzte le. A csapat, Bagdány Albert, Németh András, Szemes Gergő, Tóth Gergely a 15. helyet szerezte meg. Kijelenthető, ebben a fegyvernemben a csapatkvótához kisebbfajta csodára lenne szükség, jelen állás szerint az egyéni, egyszemélyes kvalifikáció tűnik a lehetséges maximumnak, ehhez nagyon közel áll Dósa Dániel.

73221 wfinhun win
hunbasket.hu

Kosárlabda. A júniusban Ljubljanában Európa-bajnoki negyedik magyarok csütörtökön a szlovénok ellen kezdték meg a hatmeccses selejtezőt, és 70-51-re nyertek Sopronban. A finnek ugyanakkor 75-65-ös győzelmet arattak Bulgáriában. A magyar női kosárlabda-válogatott remek hajrával legyőzte a finneket Helsinkiben és két forduló után vezeti a B csoportot.

Finnország-Magyarország 56-67 (13-15, 15-16, 15-15, 13-21)

Az állás: 1. MAGYARORSZÁG 4 pont, 2. Finnország 3 (131-132), 3. Szlovénia 3 (129-133), 4. Bulgária 2

A Székely-csapat jövő novemberben folytatja a selejtezősorozatot hazai pályán, Bulgária ellen. A 40. Eb-nek Csehország, Németország, Görögország és Olaszország ad otthont 2025-ben, ez lesz az első alkalom, hogy négy országban rendezik meg a kontinenstornát.

A magyarok további menetrendje az Eb-selejtezőben:

2024. november 7.: Magyarország-Bulgária
2024. november 10.: Szlovénia-Magyarország
2025. február 6.: Magyarország-Finnország
2025. február 9.: Bulgária-Magyarország

A válogatott legközelebb februárban olimpiai selejtező tornán szerepel Sopronban.

Az már az októberi, Sopronban tartott sorsoláson eldőlt, hogy a Székely Norbert szövetségi kapitány vezette magyarok - akik negyedikek lettek a júniusi Európa-bajnokságon - az idén Eb-ezüstérmes Spanyolországgal és az olimpiai második Japánnal biztosan összecsapnak a Novomatic Arénában. A torna negyedik résztvevője Kanada lett. A juharlevelesek a kolumbiai Medellinben rendezett amerikai előselejtező döntőjében 77-68-ra verték Puerto Rico együttesét, amely a viadal második helyezettjeként a kínai kvalifikációs tornára utazhat majd. A négy kvalifikációs tornának Sopron, Antwerpen, a brazíliai Belem és egy kínai város ad otthont. A négyesekből három-három csapat utazhat majd Párizsba. Azokból a csoportokból, amelyekben a franciák és az amerikaiak szerepelnek, mellettük a két legjobb csapat szerez kvótát. A magyar női válogatott eddig egyszer, 1980-ban szerepelt olimpián, és negyedikként zárt Moszkvában.

Az olimpiai selejtező csoportjai: (2024. február 8. - 11.)

Sopron: MAGYARORSZÁG, Spanyolország, Kanada, Japán
Antwerpen: Belgium, Egyesült Államok, Nigéria, Szenegál
Belem: Brazília, Ausztrália, Szerbia, Németország
Kínai helyszín: Kína, Franciaország, Puerto Rico, Új-Zéland

Women hun tennis BJK 2023
huntennis.hu

Tenisz. A Billie Jean King Kupa világdöntő selejtezőjének rájátszásán Belgium és Magyarország mérkőzött meg a továbbjutásért Charlerioban. A vendég magyarok Bondár Anna, Gálfi Dalma, Babos Tímea, Stollár Fanny és Jani Réka összetételű csapattal utaztak el Belgiumba. Szombaton az első mérkőzésen a világranglistán 136. Gálfi bravúrral verte 6:3, 6:3 arányban a 62. Greet Minnent. A folytatásban Bondár és Wickmayer találkozóján utóbbi győzött 7:5, 6:2-re. Vasárnap előbb Bondár kapott ki Greet Minnentől, majd 1-2-nél Gálfi próbálta visszahozni a reményt a csapatnak. Hiába adogatott szenzációsan a 2. játszmában és nyerte a szettet 7:6-ra, az első és a harmadik játszmában Wickmayer jobb volt és a 2 óra 3 percig tartó mérkőzésen 2:6, 7:6, 1:6 arányban győzött. A (korábbi nevén) Fed Kupát egyszer, 2001-ben elhódító belgák ezzel 3-1-es behozhatatlan előnyre tettek szert és bejutottak a 2024-es világdöntő selejtezőjébe. A magyar csapat az euro-afrikai zóna I-es csoportjában folytatja. A két kapitány úgy döntött, hogy a tét nélküli párost már nem játsszák le Charleroi-ban.

A charlestoni salakpályás tornán vasárnap döntőt játszott Udvardy Panna, mellyel 23 helyet javított a női teniszezők világranglistáján. A WTA honlapja szerint a kaposvári sportoló - aki 6:1, 6:1-re kapott ki a fináléban az amerikai Emma Navarrótól - a 117. helyen áll a hétfőn kiadott rangsorban. A Billie Jean King Kupában szerepelt Bondár Anna egy pozíciót előre lépve a 113., Gálfi Dalma pedig két helyet rontva a 138. helyet foglalja el. Az első 200 között még Babos Tímea szerepel, aki két helyet rontott, ezzel jelenleg 179.

Sárközy Tamás Emléktorna - Magyarország-Szlovénia
MTI, Hegedüs Róbert

Jégkorong. Fél év után játszott újra hazai közönség előtt a magyar férfi válogatott a Sárközy emléktornán. Az ukránok elleni első találkozón többször is vezetett két góllal a Don MacAdam szövetségi kapitány irányította gárda, ám az ukránok a hajrában pontosabbak voltak, és 5-4-re győztek. A jövő tavasszal a divízió 1/A vb-n is ellenfél olasz csapat ellen több perióduson át jól teljesített a csapat, de 1-1 után büntetőkkel vereséget szenvedett. Az utolsó fordulóban a magyarok nagy csatában 4-3-ra legyőzték a szlovénokat, és a harmadik helyen zárták a tornát.

Oesterreich gegen ungarn
gepa pictures/daniel goetzhaber

A magyar női válogatott az ausztriai áprilisi divízió I/A-világbajnokságra készülve két barátságos mérkőzésre utazott Villachba. Pat Cortina szövetségi kapitány gárdája az osztrákok elleni pénteki összecsapását 2-0-ra nyerte. A visszavágás a sógoroknak a szombati találkozón sikerült, mivel 3-1-re győztek a barátságos találkozón.

Magyar valogatott Wroclaw hun pol 2023
hunshooting.hu

Sportlövészet. A magyar sportlövő-válogatott 117-75-re kikapott a lengyel csapattól a két ország sportolóinak hagyományos mérkőzésén, amelyet ezúttal Wroclawban rendeztek. A magyar szövetség tájékoztatása szerint az egyes párok 60 lövést adtak le úgy, hogy 10 lövésenként az a versenyző kapott két pontot, aki a nagyobb eredményt érte el. Két-két magyar és lengyel női és férfi puskás, illetve pisztolyos mérkőzött meg egymással, így összesen 16 pár csatájára került sor. A házigazda együttes az első "félidőben" 68-28-ra, a másodikban 49-47-re bizonyult jobbnak a Bajos Gitta, Dénes Eszter, Pekler Zalán, Hammerl Soma (puskások), Major Veronika, Domsits Olivia Ditta, Rédecsi Máté, Szemán Dávid (pisztolyosok) összeállítású magyar csapatnál.