RTT 0732

Nyíradonyban rendezte a Magyar Olimpiai Akadémia a vándorgyűlését

2023. 10. 25.
Megosztás

A Magyar Olimpiai Akadémia a 78. Országos Vándorgyűlését 2023. október 21-én, a Hajdú-Bihar vármegyei Nyíradony városában rendezte meg Nyíradony Város Önkormányzatával és a Kölcsey Ferenc Baptista Általános Iskola, Gimnázium, Technikum, Szakképző Iskola és Kollégiumban tevékenykedő Harangi Imre Olimpiai Baráti Körrel.

A Budapestről autóbusszal, és az ország más részeiből érkezett olimpiaibarátok a város vasútállomásának falán elhelyezett Harangi Imre emléktábla előtt találkoztak a helyi fogadóbizottsággal. Az egész rendezvény sajátossága volt, hogy az iskola diákjai voltak a narrátorok az egyes helyszíneken, a helyi előadások majd mindegyikét ők tartották meg. A rövid üdvözlések után felavatásra került a Harangi Imre születésének 110. évfordulójára elkészült új emléktábla. Az avatás után a már itt található régi Harangi emléktáblával együtt megkoszorúzták a jelenlévők. A MOB és a MOA koszorúját dr. Iglódi Endre elnök és Győr Béla főtitkár, a jelenlévő MOA-tanácstagokkal együtt helyezte el a falnál. Innen a Harangi Imre Rendezvénycsarnokhoz indult a karaván, ahol szintén koszorúzás és megemlékezés volt a csarnok bejárata melletti Harangi Imre emléktáblánál.

A következő állomás a koszorúzások és megemlékezések sorában a Harangi Imre Emlékfalnál, a Kölcsey Ferenc Baptista Általános Iskola, Gimnázium, Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium központi épületének első emeletén volt. A résztvevők közben megtekinthették a Peking-Peking című kiállítást az iskola földszintjén, majd az iskola előtt egy tölgyfa került ültetésre a vándorgyűlés emlékére. A megemlékezések és koszorúzások sora város főterén álló 1936-os Harangi Imre emlékoszlopnál zárultak, ahol szintén elhelyezte a MOB és a MOA közös koszorúját a MOA jelenlévő vezetése.

RTT 0452
Róth Tamás

A vándorgyűlés helyszínén, a Móricz Zsigmond Művelődési Házban, a regisztráció után a dr. Moldvay István-Tóth Vince emlékkiállítást Csiszár Antal Sándor testnevelő, a helyi főszervező nyitotta meg. Ezzel párhuzamosan a helyi baráti kör olimpiatörténeti gyűjteményeit is megtekinthették a résztvevők. Emellett a tablókon „Az ökölvívó sport”, „A magyar ökölvívás története”, valamint „A 10 legjobb magyar férfi ökölvívó olimpikon” és „Az olimpiai tölgyek története” kiállítások voltak megtekinthetőek. Itt már lehetőség volt a vándorgyűléshez kapcsolódó egyedi bélyegzésre Miklós László filatelista, a Várpalotai Olimpiai Baráti Kör tagja jóvoltából. A helyi önkormányzat, a MOB és a MOA támogatásával állófogadás volt a résztvevők számára a Polgármesteri Hivatal dísztermében, ahol Tasó Béla, Nyíradony Város polgármestere mondott beszédet.

Délután a Móricz Zsigmond Művelődési Ház nagytermében, az Olimpiai himnusszal vette kezdetét az ülés. Az „Óda a sporthoz” című verset az iskola tanulói adták elő, minden versszakot más mondta. A megjelenteket Csiszár Antal Sándor, a Harangi Imre Olimpiai Baráti Kör elnöke; Tasó László, országgyűlési képviselő, a rendezvény fővédnöke; Pajna Zoltán, Hajdú-Bihar Vármegyei Közgyűlés elnöke és dr. Iglódi Endre, a MOA elnöke köszöntötte. Az előadások sorát Tasó Béla, Nyíradony város polgármestere a Nyíradony a Nyírség kapuja, valamint Berekszászi Natália, a KFBÁIGTSzI és Kollégium igazgatója, Az Olimpiai nevelés intézményünkben című előadása nyitotta meg. A meghívott olimpikonokat Győr Béla, a MOA főtitkára és Tekerman Zoltán, a rendezvény narrátora mutatta be és Tasó Béla polgármester köszöntötte ajándékkal.

RTT 0714
Róth Tamás

A rendezvényt megtisztelte jelenlétével Gedó György ökölvívó olimpiai bajnok; Becsey János kétszeres paralimpiai bajnok úszó; Osváth Richárd ezüst és bronzérmes paralimpikon vívó; Váradi János olimpiai bronzérmes ökölvívó; Niki Hristodoulou Sidiropoulou vívó olimpikon és dr. Süvöltős Mihály kézilabdázó olimpikon. AHogyan hozzuk ki magunkból a legjobbat, még ha a feltételek különböznek is” című előadással Szijj Lilla MOA-tanácstag, a MOB olimpiai nevelési programjának vezetője és Becsey János MOA-tanácstag, kétszeres paralimpiai bajnok úszó mély hatást gyakorolt a jelenlévőkre. Az előadások közben Kaprinyák Kincső mondott verset a bajnokok és helyezettek tiszteltére, valamit a debreceni Valcer Táncstúdió fiatal tehetségei, Petrás Bence és Terdik Tímea standard táncbemutatója színesítette a palettát. Október 21., a dátum érdekességei címmel Jeles Gábor és Hutóczki Roland tanulók következtek, majd a Párizs előtt, Európa Játékok és EYOF után című előadást Győr Béla, MOA-főtitkár ismertette a jelenlévőkkel, a MOB Sportigazgatóság által készített vetíthető anyaggal színesítve. A Nyíradony sportja, sportolási lehetőségek településünkön és Nyíradony Város Verseny és Tömegsport Klubjának című előadás Balogh Ágnes tolmácsolásában, majd Harangi Imre 110 címmel Bojti Emma, az Oktatási Hivatal által kiírt Sport és olimpiatörténeti verseny győztese következett. Ezután In memoriam megemlékezés keretében az előző vándorgyűlés óta elhunyt olimpikonokról, sportvezetőkről emlékezett Csiszár Antal. A Visszatekintések a Harangi Imre Olimpiai Baráti Kör elmúlt 40/23 évére, a tevékenységeinek felidézése című előadással Bíró Dorka következett. Ehhez a témához kapcsolódva a Harangi Imre Olimpiai Baráti Kör emlékkiadványt készített, amelyet minden résztvevő megkapott a rendezvény emléklapjával, a MOA által biztosított évkönyvvel és a Vándorgyűlésre készült kitűzővel együtt. Majd Csiszár Antal Sándor beszélgetett az 1936-os berlini olimpián 7. helyezést elért férfi tornászcsapat tagja, a DTE kiváló tornásza, Tóth Lajos fiával, ifj. dr. Tóth Lajossal.

RTT 0595
Róth Tamás

A szokásokhoz híven a MOA elismerések átadása következett. Az elismerteket Győr Béla méltatta, az elismeréseket dr. Iglódi Endre és Prof. Dr. Szakály Sándor MOA-alelnök adta át. A Magyar Olimpiai Akadémia tiszteleti érmet adományozott Kovács Gézának, az Egri Városi Sportiskola igazgatójának és Csiszár Antal Sándornak, a Harangi Imre Olimpiai Baráti Kör elnökének, a kör bázisát adó Kölcsey Ferenc Baptista Általános Iskola és Gimnázium testnevelő tanárának. Tiszteleti jelvényt adományozott Tasó Bélának, Nyíradony Város polgármesterének. Díszoklevelet adományozott: Tasó László országgyűlési képviselő úrnak, a mai rendezvény fővédnökének; Berekszászi Natáliának, a Kölcsey Ferenc Baptista Általános Iskola és Gimnázium, Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium igazgatójának; Kővári Imrének, a MÁV forgalmi szolgálattevőjének; Csiszár Antal Sándornénak, a Kölcsey Ferenc Baptista Általános Iskola és Gimnázium, Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium testnevelő tanárának, a Harangi Imre Olimpiai Baráti Kör tagjának. Emlékserleget adott át a rendezvény emlékére Nyíradony Város Önkormányzatának. A serleget átvette Nyíradony polgármestere, Tasó Béla; a Harangi Imre Olimpiai Baráti Körnek, a serleget átvette Csiszár Antal Sándor, a kör elnöke; a Móricz Zsigmond Művelődési Háznak, a serleget átvette Bodogán Györgyné Major Ilona, intézményvezető; a Kölcsey Ferenc Baptista Általános Iskola és Gimnázium, Technikum, Szakképző Iskola és Kollégiumnak, a serleget átvette Berekszászi Natália igazgató.

RTT 0680
Róth Tamás

A MOA a 79. Vándorgyűlését az előzetes megbeszélés alapján 2024. áprilisában Beloiannisz községben rendezi majd meg. A meghívást Hristodoulou Konstantinos, a Magyarországi Görögök Országos Önkormányzatának elnöke tolmácsolta, majd kisfilmet vetített a községről.

A rendezvény végén Csiszár Antal Sándor mondta el gondolatait, majd Prof. Dr. Szakály Sándor, a MOA alelnöke zárta be a MOA 78. Vándorgyűlését, amely a Himnusszal zárult.

A rendezvényt követő baráti beszélgetésben egyöntetű volt a vélemény, hogy egy nagyon tartalmas és jó színvonalú vándorgyűlés volt Nyíradonyban, melynek nagyon kedves, új színfoltja volt az iskola tanulóinak szereplése.

(MOB-MOA/GyB; fotó: Róth Tamás)