EYOF - Cselgáncs

Olimpiai kvalifikációs viadal a győri tatamin

2024. 02. 09.
Megosztás

Ötvenhárom hazai judoka indul hétvégén a győri olimpiai kvalifikációs European Open-viadalon. Magyarország újabb nemzetközi, a párizsi játékok szempontjából (is) fontos sporteseménnyel kerül be a sportenciklopédiákba. A hazai szövetség Los-Angelesig, sőt Brisbane-ig is előre tervez.

A szövetség (MJSZ) tájékoztatása szerint a párizsi játékokra leginkább esélyes versenyzők a sűrű program miatt nem vesznek részt az Audi Arénában esedékes versenyen, de így is minden súlycsoportban több fő képviseli majd a magyar színeket.

„A legjobbjaink csütörtökön érkeztek haza a múlt heti, párizsi Grand Slamet követő edzőtáborból, jövő hétvégén pedig a rengeteg pontot adó bakui Grand Slam következik, ezért ők nem versenyeznek most hétvégén” – tájékoztatta az MTI-t Nagy András, az MJSZ főtitkára. „Ezúttal a fiatalok kapnak lehetőséget, illetve a második és harmadik vonal, akik a 2028-as vagy 2032-es kvalifikációban lehetnek majd érdekeltek” – tette hozzá.

Az eseményre az előnevezések alapján 34 ország 414 résztvevője érkezik a győri csarnokba, ahol három tatamin zajlanak majd a küzdelmek, a nézők pedig ingyen tekinthetik meg a mérkőzéseket. Szombaton a férfiaknál a 60, 66 és 73, a nőknél a 48, 52, 57 és 63 kilogramm meccseit rendezik meg, vasárnap a 81, 90, 100, +100, illetve a 70, 78 és +78 kilósok következnek. A program mindkét napon 9 órakor rajtol, az éremcsaták pedig 17 órakor kezdődnek.

A Rába-parti városban rendezik meg idén a 15 év alattiak Európa Kupáját, az ifjúsági Európa Kupát és egy veterán Európa Kupát is, ezért az európai szövetség döntése nyomán Győr megkapja az Európai dzsúdóváros kitüntetést.

Érdekességként, van, aki nemzetközi viadalon küzdött már a győri tatamin, ilyen például Feczkó Csanád (a nyitóképen), aki a 2017-es Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválon aranyérmes lett.

A magyar indulók:
férfiak:
60 kg: Feczkó Csanád (Nippon Sport JC), Andrási Márton (Mogyi-Bajai JC), Naji Dávid (Kaposvári USE)
66 kg: Pongrácz Bence (VSD), Gombás Bálint (UTE), Vida András (Győri AC), Máthé Bence (BHSE), Gábor Áron (MTK Budapest), Kollár Sebestyén (BHSE), Hegedűs Levente (Ceglédi VSE), Major Ádám (BHSE), Farkas Bence (MTK Budapest)
73 kg: Szegedi Dániel (Szolnoki Sportcentrum-Sportiskola), Pokk Armand (Tatabányai SC), Farkas Zsombor (Rákosvidéke Hajtós DSE), Barczikay Ákos (UTE), Szeredás Botond (Nippon Sport JC), Hegedűs Bendegúz (UTE), Pomázi Dominik (Ceglédi VSE)
81 kg: Demeter Marcell (MTK Budapest), Tóth Benedek (MTK Budapest), Tóth Botond (MTK Budapest), Demeter Bendegúz (MTK Budapest), Ócsai Sándor (Ceglédi VSE), Sztankó Dániel (UTE), Eichmüller Gergő (Ceglédi VSE), Détári Dániel (Ceglédi VSE)
90 kg: Gőz Roland (MTK Budapest), Nerpel Gergely (TFSE), Kiss Levente (Vasas Judo), Miklósvölgyi Dániel (Ippon Judo Tatabánya)
100 kg: Havasi Bálint (Samurai JC), Kenderesi Péter (Pécsi VSK), Ohát Zalán (Budaörsi SC), Lakos Máté (Rákosvidéke Hajtós DSE)
+100 kg: Dobos Levente (Ledényi JI), Balogh János (Rákosvidéke Hajtós DSE)

nők:
48 kg: Kőszegi Rebeka (BHSE), Szeleczki Szabina (BHSE), Hársvölgyi Tamara (Ceglédi VSE)
52 kg: Keller Rebeka (Ippon Judo Tatabánya), Igaz Laura (BHSE), Paár Viktória (Ledényi JI)
57 kg: Szász Hanna (Siklós SE), Péter Fruzsina (KSI SE), Vég Luca (Ceglédi VSE)
63 kg: Kelemen Adél (Szolnoki Sportcentrum-Sportiskola), Hoó Fédra (DVTK), Ferencz Virág (Budaörsi SC)
70 kg: Czerlau Jennifer (Miskolci VSC)
78 kg: Sági Nikolett (KSI SE), Eichmüller Boglárka (Ceglédi VSE), Farkas Szilvia (Győri AC)

(Fotó: MTI/Balogh Zoltán)