Vizes vb - Vízilabda válogatott

Olimpiai kvótát szerzett a férfi vízilabda-válogatott

2023. 07. 27.
Megosztás

A magyar férfi vízilabda-válogatott 12-11-re legyőzte a címvédő spanyol csapatot, ezzel bejutott a fukuokai vizes világbajnokság döntőjébe, egyúttal kvótát szerzett a jövő évi, párizsi olimpiára.

Vizes vb - Vízilabda
MTI / Koszticsák Szilárd

A két csapat sorozatban a harmadik tornán került szembe egymással a négy között: tavaly a spliti Európa-bajnokságon 10-8-ra nyert Varga Zsolt együttese, egy hónapja Los Angelesben, a világkupa szuperdöntőjében viszont ugyanilyen arányban győztek a spanyolok. A magyarok ugyanakkor világversenyen (vb, Eb, olimpia) 1998 óta voltak veretlenek a spanyolokkal szemben.
Varga Zsolt a találkozó előtt húzott egy váratlant, ugyanis Pohl Zoltán helyére a 20 esztendős Vigvári Vincét nevezte, aki eddig csak az argentinok elleni, tét nélküli csoportmeccsen kapott lehetőséget. A másik kimaradó Vigvári Vendel volt.
Az első gólt a spanyolok szerezték, Zalánki Gergőt visszaúszás közben állították ki, így könnyedén értékesítették a lefordulást. Szinte egyből jött az első magyar fór is, amelyet az amerikaiak elleni negyeddöntőben hatgólos Zalánki egy passz után vágott a kapuba. Nem sokkal később a spanyolok kerültek újra előnybe, jól használták ki, hogy kicsit elcsúszott a magyar védekezés. Kimaradt spanyol fór után - Vogel Soma hármat védett létszámhátrányban - Manhercz Krisztián egy remek közbelövéssel egyenlített. Hamarosan kiküldték a bírók Manherczet, a rivális pedig szemkápráztatóan játszotta meg a fórt és került újra előnybe. A túloldalon gyorsan jött a válasz, az U20-as válogatott kapitányaként júniusban vb-aranyérmes Vigvári védhetetlenül lőtt a hálóba a felső léc segítségével.

Vizes vb - Vízilabda
Koszticsák Szilárd

A második negyed elején csak a kapufák csattanását lehetett hallani mindkét oldalon, aztán négy perc játék után megvillant az olimpiai bajnok Varga Dénes, és szabaddobásból csavart csodálatos mozdulattal a kapuba. A spanyolok ötméteresből egyenlíthettek volna, de Vogel hárította a 37 éves Felipe Perrone büntetőjét - az FTC hálóőre ellen az amerikaiak három ötöst hibáztak. A rivális így is gyorsan egyenlített, Alberto Munarriz szép kapásgóllal talált be, majd Perrone is hasonló szögből tudott eredményes lenni. A másik oldalon már a harmadik magyar előny maradt ki, Perrone viszont elkapta a fonalat és ezúttal középről lőtt a hálóba. A magyarok még a szünet előtt egyenlíthettek volna, de újabb fór maradt kihasználatlanul.


Vogel aom
waterpolo.hu

A harmadik játékrészt emberelőnyös góllal kezdték a spanyolok, így háromra nőtt a különbség, de a kapitány Jansik Szilárd gyorsan válaszolt. Manhercz lövése előbb a jobb, majd a bal oldali kapufát érintve kifelé pördült, és Nagy Ádám ejtése is a felső lécen landolt. A pechsorozatot Angyal Dániel törte meg, emberelőnyben húzásból talált be. A spanyolok hosszabb gólcsendjét Munarriz törte meg, elöl viszont megint nem jutott el a kapuig a labda a magyar emberelőnyben. Német Toni a lehető legjobbkor, 12 másodperccel a negyed vége előtt óriási vízi csatában "brusztolta be" magát a kapu elé és húzott a hálóba, a spanyoloknak viszont még így is maradt idejük egy emberelőny kiharcolására, Vogel azonban védett.

Csapat orom
waterpolo.hu


A záró nyolc perc újabb értékesített spanyol fórral indult, ezúttal azonban a magyarok is betaláltak létszámfölényben, Manhercz pattintott a rövidbe. Vogel ugyan védett egy nagyot hátrányban, azonban Sergi Cabanas éppen az idő lejártakor kilőtte a jobb felsőt. Zalánki a támadó idő lejárta előtt még jókor, szabaddobásból vette be a spanyol kaput, de a rivális megint azonnal válaszolt, nem engedte közvetlen közelébe a magyarokat. Német harcolt meg közepén egy labdáért, még volt ereje szinte a víz alól Jansikhoz passzolni, aki közelről nem hibázott. Vogel labdaszerzése után két perccel a vége előtt támadhatott az egyenlítésért a magyar csapat, Vámos Márton pedig nem cifrázta, és irdatlan erővel bombázott a hálóba (11-11). A spanyolok 36 másodperccel a vége előtt emberelőnyt kaptak - ráadásul Zalánki kipontozódott - Varga azonban blokkolt, ekkor 16 másodperc maradt az órán. Varga Zsolt időt kért. A támadásnál a labda az utolsó pillanatban Manhercz kezébe került, aki kiszorított helyzetből lőtt a rövidre, a játékszer pedig átcsorgott a világklasszis Unai Aguirrén hóna alatt. Ugyan használták a videóbírót a játékvezetők, de a labda jól láthatóan bent volt, így ért véget a drámai csata. (MTI)

Ferfi valogatott
waterpolo.hu

Magyarország - Spanyolország 12–11 (3–3, 1–3, 3–2, 5–3)
A kvótát megszerző csapat tagjai: Lévai Márton, Angyal Dániel, Manhercz Krisztián, Vigvári Vince Pál, Vámos Márton, Nagy Ádám, Zalánki Gergő, Fekete Gergő János, Németh Toni, Varga Dénes, Jansik Szilárd, Molnár Erik, Vogel Soma, Pohl Zoltán, Vigvári Vendel