Ózd olimpiai váltófutás 2

Olimpiai váltófutás Ózdon

2024. 07. 30.
Megosztás

Az olimpiára való felkészülés jegyében több vidéki városban és Budapesten is aktív napok voltak a Magyar Olimpiai Akadémia kezdeményezései alapján. Ezeket foglaljuk össze most a rövid hírcsokrunkban.

Az OVEP szellemiségét iskola híján, most egyesületi szintre is kiterjesztette Vanczák Attila, testnevelő tanár Ózdon. Attila részt vett a MOB és a TF közös tanári továbbképzésén a Testnevelési Egyetemen, valamint június 20-án az iskolájának gyerekeivel az OVEP-OQS rendezvényünkön a Ludovika Arénában is. A kis klubjuk, az Ózdi Teknőc Diák és Szabadidősport Egyesület 30 éves az idén, és úgynevezett 30-as futás a Teknőccel néven, 30 alkalommal 30 percet mozogtak rendszeresen minden csütörtökön a lakosság bevonásával. Ebből júliusban négy alkalmat arra szántak, hogy jelképesen az olimpiai lángjukat eljuttassák Ózdról Párizsba a megnyitóig. Ez azt jelentette, hogy a két város légvonalban mért távolságát futották le minden önként csatlakozóval, csak körökben. Azaz 1320 kört kellett teljesíteniük (ennyi km Ózd-Párizs távolsága), amit július 25-én teljesítettek is. Ózdon a csapat nagyon büszke volt arra, hogy ennyit tudtak hozzátenni sporttal, mozgással az olimpia sikerességéhez. Kis motiváló üzenetük minden résztvevőre vonatkozott, amit hűtőmágnes formájában megkaptak azok, akik folyamatosan minden alkalommal ott voltak az összejöveteleiken is: „MOZGOK, TEHÁT ÉLEK!” 8 fő kapta meg ezt az ajándékot. Gratulálunk nekik, és minden ózdi résztvevőnek! Mottójuk a jövőben is: „A MI ÜNNEPÜNK, A TE EGÉSZSÉGED!”

Debrecen Senánszky Petra

Az Alliance Française de Debrecen és a DHSE Békessy Béla Olimpiai Baráti Kör Szakosztály Irány Párizs! címmel rendezvénysorozatot szervezett. Negyedik programjukra még az olimpia kezdete előtt került sor. Ezen az alkalmon vendégük volt Senánszky Petra, olimpikon, többszörös világ- és Európa-bajnok, világjátékok-győztes uszonyos úszó, magyar bajnok úszó és edzője, Kókai Dávid. A közönségtalálkozón a debreceni élsportoló beszélt többek közt magánéletéről, pályafutásáról, további terveiről is. A program moderátora Parádiné Kenéz Tünde, a DHSE Békessy Béla Olimpiai Baráti Kör Szakosztály szakosztályvezetője volt.

Többszöri időpont-egyeztetés után 2024. július 20-án, szombaton délután került sor a MOB tanácstermében az Irány Párizs 2024! – Dr. Hencsei Pál Emlékverseny vetélkedő fő díjainak átadására. A kiírás értelmében az első három helyezett az érmek, könyvek és serleg mellett a Magyar Olimpiai Csapat felszereléseit kapta meg 350, 250, illetve 150 ezer forint értékben. A rendezők nagy örömére mindhárom dobogós személyesen tudta átvenni a jól megérdemelt fő jutalmát. Az egyéb ajándékokat a vetélkedő végén már megkapták. Győr Béla, a Magyar Olimpiai Akadémia főtitkára adta át a csapat felszereléseit az idén is győztes Nagy Barnabásnak (Budapest), az ezüstérmes Tóth Sándornak (Bátonyterenye), valamint a bronzérmes Laky Rudolfnak (Bonn/Pécs). A jutalmak átadása után jó hangulatú baráti és szakmai beszélgetés folyt a versenyzők és a főtitkár között.

Adidas jutalmak átadás MOB 20240720

Az olimpia előtt a Várpalotai Olimpiai Baráti Kör egy tippversenyre hívta a sportszerető és olimpiát kedvelő lakosságot. A magyar olimpikonokra vonatkozó kérdéseikben arra voltak kíváncsiak, ki nyeri az első magyar érmet, aranyérmet, összesen hány érmet, aranyérmet nyerünk, a labdajátékokban nyerünk-e érmet, és a férfiak vagy a hölgyek szereznek több medált csapatunkban. Az első három legsikeresebb tippelőt tárgyjutalomban részesítik.

(MOB-MOA/GyB; fotó: Ózdi TDSzSE, PKT, LR)