KSI, anno fél évszázad – Széchy, Dömötör, Kertrész Alíz és társaik

Olimpikonok a „csodás évek” idején

2021. 03. 10.
Megosztás


1963-ban alapították a hazai utánpótlás-nevelés egyik fellegvárát, a Központi Sportiskolát (KSI). Hosszas előkészületek után a közelmúltban Csodás évek címmel kiadták azt a könyvet, amely a számos olimpikont, ötkarikás bajnokot nevelő zuglói műhely közel 60 évét mutatja be. Sportolók, sportvezetők emlékeznek vissza az ott töltött „csodás évekre”.

A 200 oldalas, képekkel gazdagon illusztrált könyv szerzője Fehér Ferenc újságíró, edző, sportvezető, korábbi többszörös bajnok kosárlabdázó, aki 1982 és 1987 között dolgozott a sportiskolában a szervezési osztály vezetőjeként, az előző ciklusban a Magyar Olimpiai Bizottság hagyományőrző csapatát erősítette. A kiadvány olvasóit az első oldalakon köszönti Kulcsár Krisztián, a MOB elnöke, és Zsoldos Péter ügyvezető, a MOB tagja is, akik egykor mindketten a zuglói műhely sportolói voltak.

A szerző egy, az InfoRádiónak adott interjúban felidézte, hogy 1963 májusában alakult meg a KSI hét szakosztállyal, aztán a sportolók létszáma folyamatosan nőtt. Jelenleg 12 szakosztályban 1500 igazolt versenyzője van.

„Az induláskor olyan nagy nevek voltak a klubban, mint Iharos Sándor, Csányi Rajmund, Kertész Alíz, Grosics Gyula, Lakat Károly, Gallov Rezső, Hetényi Antal Gábor" – sorolta a KSI-ben munkát vállaló szakembereket.

Menet közben megszűnt egy-két szakosztály, a labdás csapatsportok közül például csak a vízilabda maradt meg. A szakosztályban az alapítók között volt Lemhényi Dezső, Gyarmati Dezső és Gallov Rezső is, sőt kevesen tudják, de Széchy Tamás, a későbbi világhírű úszóedző is a vízilabdázóknál kezdett. A szakosztály a mai napig nagyon sikeres, egymás után adja a válogatott játékosokat. Fehér Ferenc példaként említette a közelmúltban elhunyt Benedek Tibort, valamint Kásás Tamást és a Steinmetz testvéreket. Korábban az olimpiai bajnok Dömötör Zoltán volt a szakosztály vezetője, majd Szivós István, de ott edzősködött Königh György, a korábbi nemzetközi hírű játékvezető is. Az egyesület jelenlegi ügyvezető igazgatója, Zsoldos Péter is ott vízilabdázott, majd edzőként is dolgozott a KSI-ben.

„A hasonlóan sikeres kajak-kenuban az alapítók között volt Füzesséry Gyula, majd Simon Miklós volt az egyik edző, és kiváló utánpótlásbázist építettek, elég, ha Storcz Botond, Kozák Danuta vagy Géczi Erika nevét említem. A kajak-kenu szövetség elnöke, Schmidt Gábor is itt edzősködött. Ez egy örök szakosztály, ontja a versenyzőket" – mondta Fehér Ferenc.

(MOB; fotó: archív)