MA1 5589

Őrjítő hangzavarban is nyertek a pólós fiúk

2024. 07. 28.
Megosztás

Erődemonstrálónak induló, végül izgulós győzelemmel kezdett a férfi vízilabda-válogatottunk, amely ezzel törlesztett is a házigazda Franciaországnak.

Teljes őrület fogadta a fiainkat, noha a legelső csoportfordulóra készültünk – csak hát a házigazda Franciaország ellen, amely drukkereit az is fűthette, hogy a legutóbbi találkozásunkkor, a világbajnokság negyeddöntőjében nagy hátrányból visszakapaszkodva kiejtettek minket.

Kezdetben az sem szegte kedvüket, hogy Manhercz Krisztián nyerte az első ráúszást, majd hamvába holt próbálkozásunk után az első támadásukból éppen Manhercz kezébe játszották a labdát.

Aligha lehetett meglepetés, hogy az utolsó olimpiáját kezdő Varga Dénes árasztott magából nyugalmat először, és finoman elhelyezte a bal sarokban az első találatot.

MA1 5632
MOB-Média/Molnár Ádám

Ezek után a franciák ugyan belőtték az első emberelőnyüket, közepes hangrobbanást kiváltva, de utána a mieink is kihasználtak egy kettős fórt, sőt, Vigvári Vince gyorsan duplázott is, azaz ha elcsendesíteni nem is lehetett a közönséget, az 1–3-as részeredmény biztatónak tűnt.

Kivált, hogy a védekezés is működött – Varga Dénes hátul is elővezetett egy mesteri megmozdulást, amivel labdát szerzett –, majd Vámos Márton süllyesztett el egy bombát, utána Vigvári egy másikat (ő 3/3-nál tartott ekkor élete első ötkarikás mérkőzésén), aztán már a második negyed elején Angyal Dániel következett, illetve Vogel Soma, aki jó szokásához híven fogott egy ötöst, úgyhogy maradt az 1–6.

MA1 5638
MOB-Média/Molnár Ádám

A franciák 7:15 után voltak képesek ismét betalálni, de a négy-ötgólos különbségnél nem jutottak közelebb – kivéve, amikor egy bekadó távoli után a partról is elősegítették a szorosabb állást egy kontrával, majd ránkfújtak egy ötöst is, amitől háromra olvadt az előnyünk.

Ekkor halványan felsejlett, hogy Dohában a vb-n ugyancsak nagy előnyünk párolgott el, de ezúttal Manhercz megállította a felzárkózást, és 5–9-cel fordultunk.

A folytatásban valamivel nagyobb ellenállást fejtett ki a házigazda, de azért a kartávolságot, a háromgólos előnyünket megtartottuk az utolsó felvonásra.

MA1 5730 3 2

Vigvári pedig folytatta remeklését, elhozta a negyedik ráúszást, ami után a csapatkapitány Jansik Szilárd a léc alá pattintott fórból, azaz a nekünk tetsző irányba mozdult tovább a mérkőzés.

Közben persze ismét meg kellett állapítanunk, hogy szívós csapat lett a francia, mert csak nem akart leszakadni, a három gólnál járó Thomas Vernoux büntetőjével feljött kettőre, amit persze a teltházas uszoda nagyra értékelt.

Varga Zsolt lélektanilag fontos pillanatban, kihagyott ziccer és fel-le úszkálás után kapott emberelőny előtt, 2:46-nál kért időt – de hiába, mert a fór kimaradt, ráadásul az ellentámadás vége újabb ötös lett...

MA1 5671

...csakhogy Vogel ezt is fogta, a következő emberelőnyben pedig védett, labdát szerzett, megint védett – emberfelettit teljesített.

De a győzelemhez kellett még Vámos bombája, Vogel újabb védése, és még így is egy hajszálon múlott.

VÍZILABDA, FÉRFIAK
B-csoport, 1. forduló
Franciaország–Magyarország 12–13 (1–5, 4–4, 2–1, 5–3)

MA1 5968
MOB-Média/Molnár Ádám

VÉLEMÉNYEK

Vigvári Vince: „Örülök, hogy megérkeztem-megérkeztünk. Sokszor el tud vinni a hév, és mindent egyből akarok, úgyhogy azon voltam, hogy nyugtassam magam. Aztán most úgy lett, hogy minnden egyből lett is.

Itt nem adnak könnyű három pontot, még gólokat sem, ezért nagyon jó, hogy most nyertünk, jó érzés is győzelemmel kezdeni, főleg egy komoly francia csapat ellen és ilyen közönség előtt. Még nem is voltunk kint ebben az uszodában, ez volt az első élményünk.

Maga az olimpia csodás: nem is tudom, mire számítottam, de megérkezni a faluba, itt lenni ezen a mérkőzésen, hogy milyen elittársaságnak lettem része… Nagyon élvezem, ám meg kell találni az egyensúlyt, hogy élvezzük ki a pillanatot, de legyen meg a kellő feszültség is.

Jó volt az első meccsnek, innentől a játékunk csak felfelé ível majd,”

Vogel Soma: „Mindig fontos, hogy miként kezdjük a világversenyt. Nem volt ez tökéletes meccs – lehetett volna, de talán bennünk volt a legutóbbi találkozás flashbackje, hogy megint eltűnik a négygólos előnyünk…

Az ilyen hazai szurkolás segíthet, ha valaki ezt jól tudja kezelni, mert azért nyomást is jelent, és mintha az elején ők több hibát követtek volna el a szokásosnál. Nyilván nekik is az első meccsük volt – de én is elfáradtam, huhh, jó, hogy nyertünk… Nincs sok időnk pihenni, ám igyekszünk a leghatékonyabban kihasználni.”

- - - - - - - - - -

Szurkolói Klub a Kopaszi-gáton!

A siker bennünk van! A Magyar Olimpiai Csapat szurkolói klubja július 26-án nyílik a Kopaszi-gáton a Kopaszi Kertben, ahol korábbi olimpiai bajnokok szakértő hozzászólásai színesítik az eleve izgalmas, magyar érdekeltségű sporteseményeket.

A MOB érdekes kerekasztal-beszélgetésekkel, izgalmas programokkal, a közös drukkolás élményével várja a rajongókat, ráadásul az olimpiáról hazatérő sportolók egy része is egyenesen a klubba jön, hogy itt számoljon be először első kézből az élményeikről.

Az eseményhez természetesen a Magyar Olimpiai Bizottság stratégiai partnerei is csatlakoznak – kísérő programokkal, extra élményekkel. A délutánok, esték házigazdája Fazekas Erzsébet és Léderer Ákos lesz.

A Magyar Olimpiai Csapat szurkolói klubja a Kopaszi Kertben július 26. és augusztus 11. között tart nyitva minden nap 13.00 és 23.00 óra között.