Bauer erdos

Öttusázóink a héten Budapesten javítanának

2024. 04. 23.
Megosztás

Bauer Blanka 11. az ankarai öttusa-világkupán. Gyaloglóink a célbaérkezés után tudták meg, hogy megvan az olimpiai kvóta. Babos Timea 25. páros tornagyőzelmét aratta, Fucsovics Márton második ATP-trófeáját szerezte. Ökölvívó nagyüzem Belgrádban. A női tőrcsapat négy és fél évnyi szünet után ismét a legjobb ötben a csapat világkupán. A férfi jégkorong-válogatott győzelmekkel avatta az új Alba Arénát.

Bauer blanka
Martinek János

Öttusa. Ankarában rendezték a sportág második olimpiai kvalifikációs világkupaversenyét, amelyen 4-4 magyar indult. A 84 fős női mezőny keddi selejtezőjében három csoportban zajlottak a küzdelmek, a magyarok közül a C csoportban első Erdős Rita és az ugyanott ötödik Bauer Blanka jutott a legjobb 36 versenyzőt felvonultató elődöntőbe. Barta Lucának nem sikerült a laser-run, Simon Sarolta pedig óriási versenyben, a hajrában maradt csak alul riválisaival szemben – kevesebb, mint egy másodpercnyi különbséggel kellett búcsúznia a folytatástól. A szerdai körvívásban Bauer 13, Erdős pedig 11 ellenfelét győzte le 22, illetve 24 vereség mellett, ezzel a 36-os mezőny alsó részében helyezkedtek el. A csütörtöki elődöntőben Bauer nagy hajrával, csoportja harmadik legjobb kombinált eredményével a kilencedik helyig felzárkózott, ezzel éppen befért a döntőbe. Erdős a gyengébb előző napi vívását egy bónuszos tussal folytatta, majd a medencében igyekezett feljebb jönni, de még a laser-run rajtjánál is tetemes hátrányban, a 17. helyen állt. Onnan rohamléptekben kezdett zárkózni, de a harmadik és a negyedik lövészete nem sikerült elég jól ahhoz, hogy komoly sansza legyen a legjobb 9-re, 15. lett. A szombati 18-as fináléban Bauer a szerdán elért 13/22-es vívóeredményével a 17. helyről kezdett. A lovaspályát hibátlanul teljesítette, bónuszvívásban nem szerzett plusz pontot, a 200 méteres úszásban pedig 2:17.87 perccel a hatodik legjobb volt. A négy lövészettel megszakított 5x600 méteres futást a 14. helyről kezdhette meg és a 11:37.50 perces, negyedik legjobb eredménnyel a 11. helyig lépett előre. Eredménye egészen lenyűgöző, főleg ha azt nézzük, hogy személyében egy mindössze 18 esztendős, elsőéves junior versenyzőről beszélünk.

A 94 indulót számláló férfi mezőnyben Demeter Bencének, Tamás Józsefnek és Koleszár Mihálynak a gyengébb vívó és laser-run teljesítményük miatt nem sikerült a selejtezőből továbbjutni. Bereczki Richárd – aki a márciusi, kairói vk-n kilencedik lett – bekerült a legjobb 36 közé, a 18-as fináléról azonban ezúttal lemaradt.

A vk-sorozat kedden Budapesten folytatódik a nők selejtezőjével. Ezen a versenyen mind a hat az olimpiai szereplésért versengő magyar férfi és női öttusázó rajthoz áll. Májusban Szófiában rendeznek egy fordulót, és abban a hónapban kerül sor a vk-döntőre is, ismét Ankarában. A júniusi vb-t követően az olimpia előtt, de már a kvalifikációs időszak után, július második hetében Budapesten rendezik az Európa-bajnokságot.

Olimpiai kvótát idén még a világbajnokságon lehet közvetlenül szerezni, végül a női és férfi mezőnyt a ranglistáról tölti majd fel a nemzetközi szövetség. Ebből a szempontból fontosak a vk-helyezések.

Spiczian
atletika.hu

Atlétika. Mint már beszámoltunk róla, az ankarai maratoni gyalogló csapatvilágbajnokságon Venyercsán Bence és Récsei Rita olimpiai kvótát szerzett a nemzetnek.

A Kossuth Rádióban Venyercsán elmondta: teljesen új versenyszámról van szó, amelyben ez volt az első igazi nemzetközi verseny, ezért a mezőnynek is újdonság volt. Ők decemberben Írországban indultak először vegyes váltóban, most pedig másodszor. Hozzátette, úgy álltak neki, hogy ha már olimpiai szám lett, akkor érdemes megpróbálni a kvótaszerzést. Mint kifejtette, ebben a versenyszámban a maratoni táv van felosztva nagyjából egyenlő részekre. A férfiak kezdtek 12 195 méterrel, utána három 10 kilométeres etap volt még hátra. Meglátása szerint még nem teljesen kiforrott, mi a helyes taktika.

"Ez még a jövő zenéje, de az biztos, hogy nagyon izgalmas, mert amíg Rita nem kezdte el az utolsó két kilométeres körét, addig nem tudtuk pontosan, hányadik helyen állunk, és mit kell csinálnia még ahhoz, hogy a kvóta meglegyen. Akkora kavalkád volt a pályán, annyi csapat volt egyszerre – hiszen egy ország több csapatot is indíthatott –, hogy folyamatosan számolgatni kellett" – magyarázta.

Récsei elmondta, helyi idő szerint 13 órakor rajtolt a mezőny, ezért a nagy meleggel is meg kellett küzdeniük. Egy kicsit óvatosabban kezdtek, de Venyercsán és ő is folyamatosan javított a helyezésen. "Az utolsó pillanatig nem volt biztos, hogy megvan a kvóta. Azt hittem, lecsúsztunk róla, úgyhogy amikor beértem a célba, és megtudtuk, hogy tényleg megvan, az fantasztikus érzés volt, nagyon örültünk" - mesélte.

Hozzátette, egyéniben is kijuthatnak Párizsba, mert mindketten közel vannak hozzá a június 30-án záruló ranglistán. A 20 kilométeres távra 48 fő kvalifikál, ők pedig jelenleg az ötvenedik hely körül állnak. Egyéniben még indulnak egy-két versenyen az ötkarikás játékok előtt, váltóban nem.

Ugyanitt rendeztek az egyéni távokon is küzdelmeket. Spiller Tiziana a 36. helyen végzett 20 kilométeren. A viadal hivatalos honlapja szerint Spiller 1:38:28 óra alatt teljesítette a 70 fős mezőnyben a távot.

A nemzetközi szövetség Road to Paris 24 ranglistáján 20km gyaloglásban olimpiai kvótás helyen áll a férfiaknál a 41. Hellebrandt Máté, a nőknél 47. Madarász Viktória. A kvalifikáció 2024. június 30-án zárul.

A bécsi maraton keretében rendezte a magyar szövetség (MASZ) az országos bajnokságot, melyen Szemerei Levente (2:14:12 óra) és Csillag Eszter (2:42:46) győzött.

Fucsovics
huntennis.hu

Tenisz. Babos Tímea és Irina Hromacsjova nyerte a franciaországi Rouenban rendezett, 265 ezer dollár összdíjazású salakpályás női tenisztornát, a magyar játékos karrierje 25. trófeáját szerezte meg párosban. A magyar-orosz duó, amelyet a második helyen emeltek ki a szervezők, a vasárnapi döntőben 6:3, 6:4-re verte a brit Naikhta Bainset és Maia Lumsdent, a találkozó 1 óra 16 percig tartott. A 30 éves soproni teniszező 13 elveszített döntő mellett a 25. serlegét gyűjtötte be, előzőleg a 2020-as Roland Garroson ünnepelhetett tornagyőzelmet párosban. Pályafutásának eddigi csúcsaként háromszor WTA-világbajnokságon, négyszer pedig Grand Slam-tornán diadalmaskodott.

Fucsovics Márton nyerte meg az 579 ezer euró (230 millió forint) összdíjazású, bukaresti salakpályás férfi tenisztornát, ezzel elhódította karrierje második ATP-trófeáját. A világranglista-82. magyar játékos pályafutása negyedik döntőjére készülhetett a román fővárosban, az elsőt 2018 májusában megnyerte Genfben, majd 2019 februárban Szófiában, 2021 márciusában pedig Rotterdamban alulmaradt a végjátékban. A vasárnapi csatában az ötödik helyen kiemelt Mariano Navone volt az ellenfele, akivel még nem találkozott. A finálé álomszerűen indult Fucsovics számára, mivel az alapvonalról stabilan irányítva 3:0-ra ellépett, majd egy bombaerős tenyeres nyerővel már dupla brékelőnyben volt (4:0). A dél-amerikai azonban nem adta fel, visszabrékelt, és a magyar játékos hullámvölgyét kihasználva kiegyenlített. Fucsovics nagy nehezen kilábalt a gödörből, négy elvesztett gém után nyert ismét egyet, aztán egy Navone-hiba után fogadóként szettlabdához jutott, amellyel élni tudott, és egy óra elteltével játszmaelőnyben volt. A folytatásban az ellenfél összeszedte magát, 3:1-re meglépett, de Fucsovics remekül koncentrálva 5:4-re fordított. Ekkor a rutintalanabb Navone elbizonytalanodott, többször is rontott, és 2 óra 7 perc után a magyar klasszis ünnepelhetett. Fucsovics a 2018-as, genfi diadal után másodszor ünnepelhetett tornagyőzelmet, és a trófea mellé 88 125 eurót (34,4 millió forint) kapott.

"Hosszú idő után nyertem ismét, nem vártam ezt az eredményt, és nagyszerű érzés" - nyilatkozta a pályán. "Keményen megdolgoztam ezért a sikerért, nem volt könnyű meccs, végig küzdenem kellett. Köszönöm a közönségnek a támogatást, sokan szurkoltak ma nekem, és néha olyan volt, mintha otthon lettem volna. Köszönöm mindenkinek, köztük az új edzőmnek, Kellner Ádámnak is, és jövőre visszatérek" – tette hozzá a magyar teniszező, aki a torna milliárdos tulajdonosától, a párosban Roland Garros-bajnok Ion Tiriactól vette át a kupát.

A negyedik helyen kiemelt Bondár Anna kikapott a döntőben a svájci Chiassóban rendezett, 75 ezer dollár összdíjazású salakpályás női ITF-tenisztornán. A világranglistán elfoglalt 108. helyével a jelenlegi legjobb magyar női játékos – aki a múlt héten döntőt vívott a szintén svájci Bellinzonában is – a vasárnapi döntőben a a harmadikként rangsorolt argentin Julia Rierával (112.) csapott össze. Bondár a második szettben 1:5 után hét meccslabdát hárított, kiharcolta a rövidítést, de végül 6:3, 7:6 (7-2)-re alulmaradt. A Hajdúszoboszló SE sportolóját vigasztalhatja, hogy így is visszatért a top 100-ba a WTA-rangsorban, és hétfőtől a 95. helyen jegyzik majd.

Kovacs richard
boxing.hu

Ökölvívás. Belgrádban rendezik az ökölvívó Európa-bajnokságot. 11 női és 10 férfi öklözőnk száll ringbe. A felnőtt Európa-bajnokságon összesen 337 versenyző szerepel és 25 bajnokot avatnak a szerb fővárosban. Első alkalommal kerül sor arra, hogy egy felnőtt Európa-bajnokságon mindkét nem képviselői ugyanazon a helyszínen bokszolhatnak. A női +81 kg-ban Horváth Réka már biztos érmes, mert 4-en neveztek ebben a súlycsoportban. A férfiak küzdelmei már csütörtökön elkezdődtek. Veres Roland (57 kg), Kovács Kruzitó (60 kg) és Buza Rómeó (71 kg) vereséget szenvedett és elbúcsúzott a tornától. Az olimpikon Kovács Richárd (63,5 kg), továbbá Buza Rafael (67 kg), Mester Soma (75 kg), Simon Márkó (80 kg), Fehér Koppány (92 kg), Bernáth Attila (51 kg), Virbán Gábor (54 kg) számára pedig már az elődöntő a tét.

A nőknél az olimpiai kvótás Hámori Luca (66 kg),továbbá Mezei Petra (50 kg), Lakotár Hanna (54 kg), Dobos Rebeka (57 kg), Czifra Diána (63 kg), Nakota Veronika (75 kg) a negyeddöntőért, Szeleczki Lilla (48 kg), Sipos Hajnalka (52 kg), Lakos Regina (70 kg) az elődöntőbe jutásért mérkőzik. A döntőket április 27-én és 28-án rendezik.

Noi torcsap tb 1 980x691
Luca Pagliaricci/Bizzi Team

Vívás. Tbilisziben az olimpiai kvalifikációba már nem számító tőr világkupaversenyen Pásztor Flóra a 64-es főtáblán 15-12-re verte a francia Solene Butruille-t, majd 15-10-re a világranglistán ötödik helyezett német Anne Sauert, harmadik asszójában pedig 15-11-re kikapott az olasz Francesca Palumbótól, és a 15. helyen végzett. Flórának az olimpiáig az a feladata, hogy minél előrébb kerüljön a világranglistán, mert ezáltal könnyebb ága lehet az ötkarikás játékokon. Az egyéni főtáblán még egy magyar vívhatott: Kondricz Kata a 64 között 15-10-es vereséget szenvedett a későbbi győztes olasz Alice Volpitól.

A Pásztor Flóra, valamint Kondricz Kata, Lupkovics Dóra és Nekifor Erika alkotta magyar női tőrcsapat a németeket 45-21-re győzte le, majd a negyeddöntőben 45-39-re kikapott az amerikaiaktól. Ezután két sikeres összecsapás következett, a magyar válogatott a hongkongiakat 45-31-re, a lengyeleket pedig 44-43-ra verve harcolta ki az ötödik helyet. Ennél jobban magyar női tőrcsapat lassan négy és fél éve teljesített világkupaversenyen, amikor 2019 őszén 4. helyen végeztek.

Gyõzelemmel avatta fel az Alba Arénát a magyar jégkorong-vá

A magyar férfi jégkorong-válogatott a Norvégia elleni felkészülési mérkõzés kezdete elõtt a székesfehérvári Alba Aréna multifunkcionális sport- és rendezvénycsarnokban 2024. április 19-én. Ezen a napon tartották az új csarnok megnyitó ünnepségét.

MTI, Szigetváry Zsolt

Jégkorong. Ünnepélyes megnyitó és színes programok vezették fel Székesfehérvár új multifunkcionális csarnokának, az Alba Arénának első hivatalos mérkőzését pénteken. A teltházas magyar-norvég találkozón a korongbedobást Ocskay Gábor végezte el. Az eredmény is fokozta a fiesztahangulatot: a mieink 2-1-re legyőzték az A csoportos Norvégiát. A vasárnap kezdődő divízió I/A-világbajnokság előtt álló magyar férfiválogatott ezt követően szombaton ismét összecsapott a norvégokkal és ismét egygólos sikert (3-2) aratott.

A magyarok kedden Meranóban játsszák utolsó felkészülési találkozójukat az olaszokkal. A bolzanói divízió I/A-vb-n a MacAdam-csapat sorrendben a japán, a dél-koreai, a román, a házigazda olasz, valamint a szlovén együttessel mérkőzik. Az első két helyezett jut fel a 16-os elitbe, az utolsó kiesik a divízió I/B-be.

(MOB-összeállítás)