20160212 007 LILLEHAMMER 2016 YOG 001 megnyito

Ötven nap múlva lobban fel a láng a gangwoni téli ifjúsági olimpián

2023. 11. 30.
Megosztás

Ötven nap múlva, 2024. január 19-én kezdődik a IV. Téli Ifjúsági Olimpiai Játékok (YOG) a Dél-koreai Gangwonban. Közel 80 ország 1900 sportolóját várják az ifi olimpiára, köztük a Team Hungaryt.

Hét sportág 15 szakágában összesen 81 versenyszámban avatnak bajnokot. A versenyek többségét a 2022. évi phjongcshangi olimpiai létesítményekben rendezik. A sportolói falu a Gangneung-Wonju National University épületeiben lett kialakítva. Az alpesi sízők kivételével minden magyar sportoló itt lesz elszállásolva.

Lassan körvonalazódik a Team Hungary összetétele is. December közepéig még több sportágban versengenek sportolóink a részvétel megszerzésére, ezért a hivatalos csapat névsora január 3-ra alakul ki.

A Team Hungary várható összetétele:

Alpesi sízés 2 (1 fiú, 1 lány)
Biatlon 2 (1 fiú, 1 lány)
Curling vegyes páros 2 (1 fiú, 1 lány)
Freestyle sí cross 1 (1 lány)
Jégkorong 3x3 13 (13 lány)
Műkorcsolya 1 (1 lány)
Rövidpályás gyorskorcsolya 4 (2 fiú, 2 lány)
Sífutás 3 (1 fiú, 2 lány)
Snowboard cross 1 (1 lány)
Összesen: 5 sportág 9 szakágában 29 sportoló.

Elképzelhető még pár sportoló csatlakozása a csapathoz. Ezek nagy részben visszaosztott kvóták lehetnek. A nevezett magyar indulók névsorát az egyes sportági szövetségek elnökségi határozatban kell, hogy megerősítsék a MOB felé. A sportolóknak meg kell felelniük a MOB minimumkövetelményeinek (komplex szűrővizsgálaton való megfelelés, sportolói és kísérői nyilatkozatok megléte, doppingellenes edukáció teljesítése vagy tájékoztatón való részvétel, negatív dopping- és drogteszt).

Az egyes sportágak indulói a hivatalos edzések megkezdése előtt 2 nappal foglalhatják el szállásukat az olimpiai faluban. A kiutazó Team Hungary ünnepélyes fogadalomtétele a tervek szerint január 10-én lesz. A sportolók és kísérőik január 8-12. között vehetik át az olimpiai ruházatukat a MOB irodában.

A magyar sportolók az eddigi téli ifjúsági olimpiákon 3 ezüst- és 1 bronzérmet szereztek. A korábbi játékokon több nemzet sportolóiból összeállított vegyes csapatok is szereztek érmet. Ezen az éremlistán a magyarok 2 arany-, 2 ezüst és négy bronzérmet szereztek. A jövő évi olimpián már nem lesznek kombinált vegyes verseny számok (ország szintjén).

A MOB az aktualitásokat az érintett szövetségekkel a közelmúltban tekintette át.

A YOG-ra MOB-médiastáb is kiutazik, és számol be minden sportolónkról a MOB honlapján.

A téli YOG eddigi magyar érmesei (2012-2020)