DSC 0083

Párizs hősei az Erzsébetligeti Színházban

2024. 10. 10.
Megosztás

A párizsi olimpián 52 esztendő után nyert ismét olimpiai aranyérmet a magyar férfi párbajtőrcsapat. A Varjú Vilmos Olimpiai Baráti Körnek köszönhetően ennek a sporttörténelmi diadalnak a résztvevői közül Andrásfi Tiborral és Koch Mátéval is találkozhatott a nagyközönség október 9-én az Erzsébetligeti Színház Harmónia termében.

A két sportoló közel két órán keresztül mesélt a pályafutásáról, a kezdeti szárnypróbálgatásokról, az első vívólépésekről, az utánpótlásversenyekről, és az eddigi nagy sikereikről. A legtöbb szó természetesen a párizsi olimpiáról esett, mely mindkettejük életében az első ötkarikás esemény volt. „A francia fővárosban megjártuk a poklot ahhoz, hogy a mennybe juthassunk” – mondta Koch Máté, aki egyéni világbajnokként utazott Párizsba, ám már a legjobb 32 között súlyos vereséget szenvedett, így rögtön kiesett az egyéni versenyből. Ám, öt nappal később senki sem tudta legyőzni őt a csapatversenyben, így jelentős szerepet vállalt a férfi párbajtőr-válogatott aranyérméből. „Nekem is nehéz volt feldolgozni, hogy a surranópályáról jutottam éremközelbe az egyéni versenyben, ám végül kétszer is aranytussal vereséget szenvedtem” – mesélte az egyéni versenyben negyedik helyen végző Andrásfi Tibor, aki szintén kiválóan vívott a csapatverseny során.

DSC 0128

Az újdonsült olimpikonok egy hosszabb – edzőtáborral egybekötött – ázsiai nyaralást követően ismét eddzenek. Máté már az itthoni válogatókon is elindul, Tibor azonban egy picit lassabban szeretne visszatérni a megszokott kerékvágásba. Abban azonban mindketten biztosak, maradt még bennük kellő erő és lelkesedés ahhoz, hogy négy év múlva Los Angeles-ben is megpróbálják majd megvédeni az olimpiai bajnoki címüket. Amit a közönség vastapssal jutalmazott.

(MOA/Riersch Tamás)