001

Péni István Eb-ezüstérmes és olimpiai kvótás

2024. 03. 01.
Megosztás

Péni István ezüstérmet nyert és olimpiai kvótát szerzett pénteken a nemzetnek a férfi 10 méteres puska versenyszámban a győri Audi Arénában zajló légfegyveres Európa-bajnokságon.

002
MOB-Média/Szalmás Péter

A magyar sportlövő az alapversenyben kiváló, 632.3 körös eredménnyel (104.7, 105.3, 106.2, 105.5, 105.2, 105.4) a második helyen jutott be a szám fináléjába és küzdhetett meg a két szabad olimpiai kvóta egyikéért.

Rajta kívül négy, már korábban kvótát szerző vetélytársa, a norvég Hegg, az osztrák Strempfl, az ukrán Kulish és a lengyel Kowalewicz, továbbá a szlovák Jany, a norvég Larson és a francia Kryzs küzdött a minél jobb helyezésekért; utóbbi három Pénihez hasonlóan a kvótáért szállt harcba a fináléban.

12 lövés után Larsen fejezte be elsőként a döntőt, majd őt követte két lövés után a francia riválisa is.


004
MOB-Média/Szalmás Péter

Ekkor már biztos volt, hogy Péni a szlovák Janyval megszerezte a két szabad olimpiai kvótát. A két lövő tovább menetelt és egymás után estek ki a már kvótás riválisaik. Ketten maradtak, a szlovák a párharcot 1.6 tizedes előnnyel várta. „Istók” az utolsó két lövésben hátrányából 0.1 tizedet ledolgozott, ezzel a szlováké lett az aranyérem 251.2 körrel. Őt követte az utolsóra 10.9-et lövő, így ezüstérmes Péni 249.7 körös teljesítménnyel.


003
MOB-Média/Szalmás Péter

Péni István a Team Hungary 93. sportolója, aki kvótát szerzett a párizsi olimpiára, egyben a magyar sportlövőcsapat harmadik kvótása. Pekler Zalán (puska) és Fábián Sára Réhel (pisztoly) már korábban begyűjtötte az olimpiai repülőjegyet.

A pénteki döntőket megtekintette és a díjátadáson részt vett Fábián László, a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára is.