SZP2560

Pénteken négy-négy olimpiai kvóta a kajak szakágban

2023. 08. 25.
Megosztás

Pénteken az első döntős versenynapon a duisburgi kajak-kenu világbajnokságon a férfi és a női K-4 500 m-es egység olimpiai kvótát szerzett.

SZP2445
Szalmás Péter

A Nádas Bence, Csizmadia Kolos, Kuli István, Tótka Sándor összeállítású férfi kvartettnek egy európai riválisát kellett megelőznie az 500 méteres fináléban ahhoz, hogy négy indulási jogot gyűjtsön Magyarországnak ebben a szakágban, és ez nem is okozott gondot a számára. Olyannyira nem, hogy féltávnál még vezetett, s bár a második 250 méteren a hazai közönség támogatását élvező németek megelőzték, másodikként ért a célba.

Kajak-kenu vb Duisburgban
MTI, Kovács Tamás

A Gazsó Alida Dóra, Csipes Tamara, Rendessy Eszter, Hadvina Dóra összeállítású női kajaknégyes már azzal megszerezte a kvótát, hogy bejutott a döntőbe 500 méteren, ott azonban nem tudott beleszólni az érmes helyek sorsába és hetedik lett. Az egység a vb-n végig küszködött a rajttal, amely most sem sikerült jól, s ezúttal a táv többi részében sem tudott harcolni a riválisokkal. A győzelmet az ötszörös olimpiai bajnok Lisa Carrington vezette új-zélandiak szerezték meg.

Az ötkarikás indulási jog ebben a sportágban nem névre szól, a magyar olimpiai csapat a jövő évi válogatókon alakul majd ki.


SZP1775

Ami a nem olimpiai számokat illeti, a K-1 1000 méteren olimpiai, világ- és Európa-bajnok Kopasz Bálint nagyszerű győzelmet aratott 500 méteren úgy, hogy már a táv felénél az élen haladt és végig uralta a pályát. A győriek 26 éves kajakosa pályafutása negyedik vb-címét gyűjtötte be.

A címvédőként induló Kiss Blanka, Lucz Anna kajakpáros jól rajtolt ugyan, de a táv második felét nem bírta a tőle megszokott módon, így ezúttal bronzérmet szerzett 200 méteren. A páros tagjai először azt hitték, negyedikek lettek, csak a vegyes zónában derült ki számukra, hogy - a győztes lengyelek, valamint németek mellett - újra dobogóra állhatnak.

Horányi Dóra és Takács Kincső hatodik lett C-2 200 méteren, Fejes Dániel nyolcadiként zárt C-1 500-on, Koczkás Dávid pedig kilencedikként ért célba a kenu egyesek sprinttávú fináléjában. A nők hasonló versenyében, ami olimpiai kvalifikációs verseny is volt Balla Virág megnyerte a B döntőt, így a 10. helyen végzett. Az A döntő első 5 helyezettje szerzett olimpiai kvótát a nemzetének.

A vb vasárnapig tart, szombaton tíz döntőt rendeznek, mindegyikben lesz magyar hajó.