Pétervári-Molnár Bendegúz olimpiai kvótát szerzett evezésben

Pétervári-Molnár Bendegúz olimpiai kvótát szerzett evezésben

2021. 04. 08.
Megosztás


Az olaszországi Vareseben rendezték négy evezős olimpiai versenyszám, a férfi és női egypár illetve könnyűsúlyú kétpár európai olimpiai kvalifikációs versenyét. A regattán a riói olimpikon Pétervári-Molnár Bendegúz az egypárevezősök közt olimpiai kvótát szerzett.

Az idő nem fogadta kegyeibe a versenyzőket Vareseben. Hétfőn rendezték az előfutamokat, majd a rossz időjárás, a nagy szél miatt két napot csúszott a folytatás. Ez leginkább a férfi egypárban indult Pétervári-Molnár Bendegúzt éríntette.

Olimpikonunk hétfőn az előfutamában első lett, így egyből a másnapi középfutamban folytathatta. A kétnapos halasztás miatt csütörtökön reggel rendezték a középdöntőt, ahol az esélyes orosz hajó mögött a második helyen jutott a fináléba. Két óra 20 perccel később már a hatos döntőben rajtolt a dobogós helyezésért, ami olimpiai kvótát jelentett.

A fináléban a 2000 m-es táv egészében a görög és az orosz hajó versengett a győzelemért. A magyar és szerb hajó követte őket szinte azonos részidőkkel 1000 m-ig. A következő 500-on a szerb Filipovics egy másodperc előnyre tett szert magyar riválisával szemben. Bendegúz az utolsó 500-on jól osztotta be erejét, hajrázott, és végül szerb ellenfele előtt egy másodperccel a harmadik helyen ért célba. Ezzel megszerezte az evezőssport első magyar kvótáját a tokiói olimpiára.

A magyar evezős második olimpiájára készülhet, 2016-ban a 14. helyen végzett egypárevezésben.

A többi magyar egység, a szintén A döntős női könnyűsúlyú kétpárban indult Ferencz Panna, Fehérvári Eszter duó a hatodik helyen ért célba. A női egypárban indult Bertus Kitti megnyerte a B döntőt, a féri könnysúlyú kétpárban rajtolt Szabó Bence, Furkó Kálmán páros a második helyen végzett, szintén a B fináléban.

A magyar evezősök számára még egy lehetőség van az olimpiai kvóta megszerzésére május 15. és 17. között, a svájci luzerni regattán.

A Magyar Olimpiai Csapat létszáma a most megszerzett evezőskvótával 121 főre nőtt a 7 tartalékot és a szintet teljesítő atlétákkal is számolva.

(MOB; fotó: MTI/Kovács Tamás)