3

Sikeres olimpiára számít a triatlonszövetség

2024. 05. 16.
Megosztás

Sikersportággá válhat a triatlon Magyarországon, a hazai szövetség nem titkolt célja, hogy az idei legyen a válogatott eddigi legsikeresebb olimpiai szereplése. Jók az esélyek, a világ élmezőnyébe tartoznak a magyar versenyzők, a férfiaknál Magyarország a második legerősebb nemzet a világranglistán a párizsi olimpia előtt két hónappal.

Új korszak kezdődik Magyarországon a triatlon sportágban – jelentette be Kindl Gábor elnök, a Magyar Triatlon Szövetség május 15-én rendezett szezonindító sajtóeseményén. Elmondta, hogy minden idők legnagyobb olimpiai delegációjára lehet számítani, hiszen már most biztos három férfi és egy női triatlonos részvétele a párizsi játékokon és ha a mix váltó is megszerzi a kvalifikációt, akkor az még egy női versenyző számára teremt biztos indulási lehetőséget.

“Ismerve a magyar triatlonozók virtusát, ha kijut a mix váltó, a csapatszellemük alapján akár pontszerző helyet is elérhetnek, ahogy az egyéni versenyzőink esetében is számíthatunk kimagasló eredményekre” – mondta Kindl Gábor, a Magyar Triatlon Szövetség elnöke. „Új korszak indul a triatlonban azzal, hogy az olimpia évében a sportágat kinyitottuk szabadidősport irányába és a Próbáld ki a triatlont program keretében akár versenyengedély nélkül is lehet nevezni a versenyekre” – tette hozzá.

Kiemelkedő szerepben lesz a triatlon a párizsi olimpián, a verseny helyszíne ugyanis a Szajna és a folyó partja és hídjai a város szívében, a háttérben az Eiffel-toronnyal.

“Irigykedve kérdezik más sportágak képviselői, hogy ezt hogyan csináltuk, de csak azt tudom erre mondani, hogy a triatlon népszerűsége és látványos jellege miatt mindenki, azaz a televíziók, a közönség és versenyzők számára is tökéletes helyszín Párizs és a Szajna” – mondta Tóth Tamás, a World Triathlon elnökségi tagja, korábbi olimpikon, világ- és Európa-bajnoki bronzérmes versenyző. Azt is elmondta, hogy a Szajna vízminőségét a verseny előtti napig folyamatosan vizsgálják és a versenyzők biztonságát figyelembe véve mindent elkövetnek majd, hogy az úszást is meg tudják rendezni. Eső esetén például, ami belemosná a város szennyvizét a folyóba, el tudják halasztani a versenyt pár nappal.

8
MTSZ

Nyitás – ez a triatlon új stratégiája, amely nyitást jelent a regionális együttműködés és a szabadidősport irányába is. Friendship Series néven közös versenyrendszert hirdetett a magyar és a román triatlon szövetség, amelyhez számtalan ország szövetsége jelezte csatlakozási szándékát.