MA1 0830

Nagy munka a reggeli Párizsban: Kuttor-Bragmayer Zsanett 26. női triatlonban

2024. 07. 31.
Megosztás

Kiváló úszás és még jobb kerékpározás után az 5. helyen kezdte a futást a női triatlon egyetlen magyar indulója, de a finis kevéssé sikerült. Rögtön a hölgyek után következik a férfiak versenye Bicsák Bencével és Lehmann Csongorral.

Miként a hegyi- és országúti kerékpár, vagy a maratonfutás, úgy a triatlon is hatalmas buli az olimpián. Most, Párizsban az egészre még rátett egy lapáttal az egynapos halasztás, mert így nemcsak tovább kellett várni, ami révén nőtt az izgalom, de mindezek tetejébe egy csomagba került a női és a férfiverseny is.

MA209385
MOB-Média/Molnár Ádám

A legfontosabb fejlemény természetesen az volt, hogy szerda hajnalban megérkezett az engedély: az egészségügyi határérték alá csökkent a Szajna szennyezettsége, lehetett benne úszni.

Persze az időjárás folyamatosan a bolondját járatja a szervezőkkel: nem elég, hogy a megnyitó ünnepséget eláztatta, most a kedvező triatlon-döntés után is leszakadt az ég...

Viszont mire elértünk a nyolc órára kiírt startig, szerencsére elállt az eső, úgyhogy tombolhatott a már hajnalban kitelepülő drukkerhad a III. Sándor hídnál (Pont Alexandre III-nál): már egy arra járó felvezető autót is őrjöngve üdvözöltek az 1500 méteres úszás előtt, hát még a versenyzőket.

TERKEP

Ezután 40 km kerekezés és 10 km futás várt az indulókra, 7, illetve 4 körre osztva és gondosan úgy tervezve, hogy a francia főváros legszebb belvárosi részein haladjon a mezőny, közben pedig a hídon váltson közlekedési formákat, és ott is érjen célba – a háttérben az Eiffel-toronnyal vagy a Grand Palais-val.

A szám egyetlen magyar indulója, Kuttor-Bragmayer Zsanett is lelkesen kezdett: a vízből a hetedik helyen mászott ki, majd miután megtette a biciklijéig a 36 lépcsőfokot – lépcsőzés először fordult elő a játékok történetében –, az első kerekes kör után már a második helyen haladt, és a következőben is az élbolyban.

MA209903
MOB-Média/Molnár Ádám

Közben az időjárás megszelídült, a hőmérséklet kellemes volt, a nap átderengett a felhőkön és itt-ott már az aszfalt is kezdett felszáradni, bár nem annyira, hogy az árnyékos részeken ne maradjon nedves, és néhányan ne csússzanak el rajta.

Mindenesetre a honfitársunk szépen tartotta a helyét a kerékpáros élbolyban, amely tagjai forgásban vezettek, miközben mögöttük a mezőny számos kisebb-nagyobb csoportra szakadt, egyre nagyobb lemaradással – a top 10 negyven másodperccel vezetett a kerékpárról futásra váltáskor.

MA1 0828
MOB-Média/Molnár Ádám

Kuttor-Bragmayer ötödikként szaladt le a hídról, de aztán hamar elléptek a gyorsabbak, így ő az első kör végén a 9. helyen haladt.

Ezt a pozícióját tartotta 3.55 km-es mérőpontig, aztán folyamatosan haladtak el mellette a riválisok, így az utolsó körnek már csak a 25. helyről futhatott neki, végül pedig a 26. helyen zárt, az 1:54:55-tel győztes francia Cassandre Beaugrand mögött 5:29 hátránnyal.

MA200060
MOB-Média/Molnár Ádám

VÉLEMÉNY

Kuttor-Bragmayer Zsanett: „Nem titok, hogy tavaly volt egy Achilles-sérülésem, amiből nagyon nehezen tudtam visszajönni, fél év nagyjából kimaradt. Ez olyan sportág, amiben meg kell dolgozni mindenért. Tisztában voltam azzal, hogy nem vagyok szuper formában, ezért is készültünk az első két számra, amelyek eredményének örülök is – nem tekertem még olimpiai élbolyban az első helyen, úgy, hogy vezetek sokszor. Örülök a versenynek, ugyanakkor csalódott is vagyok persze, mert jobb lett volna előrébb végezni.

Nagyon kemény volt a pálya, én viszont mindig olyan voltam, aki építkezett az extrém körülményekből, az esőből, sodrásból, hullámból, ezért a rendezés körüli bizonytalanság sem zavart. Szorítottam, hogy legyen úszás, ne pedig duatlon, pedig a mai nyertes a legjobb futó, tehát enélkül lehet, hogy nem győzött volna. De nekem az a dolgom, hogy készen álljak a verseny napján, jól is raktam össze a napot, noha négykor kellett kelnem, hogy megnézzem, lesz-e egyáltalán verseny.

Ami bennem volt, kiadtam, a képességeim határán voltam, mert amikor elkezdtem jobban nyomni, akkor görcsölni kezdtem, ezért vissza kellett vennem. De ez a környezet, a szurkolók… – eszméletlen volt a hangulat!”

- - - - - - - - - -

Szurkolói Klub a Kopaszi-gáton!

A siker bennünk van! A Magyar Olimpiai Csapat szurkolói klubja július 26-án nyílik a Kopaszi-gáton a Kopaszi Kertben, ahol korábbi olimpiai bajnokok szakértő hozzászólásai színesítik az eleve izgalmas, magyar érdekeltségű sporteseményeket.

A MOB érdekes kerekasztal-beszélgetésekkel, izgalmas programokkal, a közös drukkolás élményével várja a rajongókat, ráadásul az olimpiáról hazatérő sportolók egy része is egyenesen a klubba jön, hogy itt számoljon be először első kézből az élményeikről.

Az eseményhez természetesen a Magyar Olimpiai Bizottság stratégiai partnerei is csatlakoznak – kísérő programokkal, extra élményekkel. A délutánok, esték házigazdája Fazekas Erzsébet és Léderer Ákos lesz.

A Magyar Olimpiai Csapat szurkolói klubja a Kopaszi Kertben július 26. és augusztus 11. között tart nyitva minden nap 13.00 és 23.00 óra között.