Sikeresnek ítélte a minszki Európa Játékokat a WADA

Sikeresnek ítélte a minszki Európa Játékokat a WADA

2019. 10. 27.
Megosztás

A Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) független felügyelőtestülete az Európa Játékok sikeres doppingellenes programját méltatta.

Hamish Coffey, a britek doppingellenes vezetője koordinálta azt a négyfős csoportot, amely a doppingvizsgálatok különböző aspektusait vizsgálta a minszki játékok kapcsán. Ebbe beletartozott az egyetemes doppingellenes irányelvek követése; a versenyek alatti, és versenyen kívüli mintavételek folyamatai; a sportolók kiválasztása és értesítése; valamint az eredmények kezelése is.

„A doppingellenes program, amely az Európa Játékokon lépett életbe, átfogó, masszív és kockázatalapú volt, a felügyelő bizottság nevében pedig szeretnék gratulálni az Európai Olimpiai Bizottságnak (EOC) és a minszki Európa Játékok Szervezőbizottságának (MEGOC) áldozatos munkájukért, a tiszta sportolók jogainak védelméért, valamint az esemény integritásának megőrzéséért” – mondta Coffey, majd köszönetet mondott a szövetségeknek együttműködésükért. Hozzátette: „A jelentésben csapatunk kiemelte a program erősségeit, valamint azokat a javaslatokat, melyeket az EOC fontolóra vehet a következő játékokra, hogy az esemény tovább nőhessen és fejlődhessen”.

A felügyelő csoportot Olivier Banuls, a Kerékpáros Doppingellenes Alapítvány tagja, Shafag Huseynli, az Azerbajdzsáni Nemzeti Doppingellenes Ügynökség embere, valamint Florence Lefebvre-Rangeon, a WADA európai munkatársa tette teljessé.

A riport szerint 5 mintában találtak nem megengedett anyagokat, melyek közül 3-ról kiderült, hogy érvényes gyógykezelési használat eredményei. A maradék két esetről jelenleg nincs nyilvános döntés.

Az Európa Játékok doppingellenes programját a hétvégén befejeződött, varsói EOC-közgyűlés során részletesen is elemezték.

(insidethegames.biz; Fotó: WADA)