Szapporó újra olimpiát rendezne

Szapporó visszaléphet a 2026-os téli olimpiai pályázattól

2018. 05. 11.
Megosztás


Sajtóhírek szerint Szapporó városa és a Japán Olimpiai Bizottság tárgyalásokat folytat a 2026-os téli olimpiai pályázattól való visszalépésről. Az 1972-es téli olimpia házigazdája inkább 4 évvel később, 2030-ban rendezne újra olimpiát.

Egyik érintett sem erősítette meg a híreszteléseket, de a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) érintőlegesen már említést tett az üggyel kapcsolatban - írja az insidethegames.biz.

„A NOB tegnap egyeztetett Szapporóval a 2026-os pályázati folyamat ütemtervének részeként, ahol valóban szó esett 2030-ról. Örülünk, hogy a város komolyan gondolja az olimpiai rendezést” – nyilatkozta a NOB szóvivője.

Korábban Thomas Bach, a NOB elnöke reményét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy a téli olimpia rendezését egy tradicionális helyszín kapja meg. Ennek ellenére sok más NOB-tag ellenzi Szapporó szerepvállalását, hiszen Phjongcshang és Peking után ez lenne a sorozatban a harmadik téli olimpia, amit Kelet-Ázsiában rendeznek.

Szapporó sportügyekért felelős igazgatója, Toshiya Ishikawa korábban bejelentette, hogy közvélemény-kutatás útján szeretnék felmérni a 2026-os téli olimpiai rendezés támogatottságát a helyi lakosság körében.

A japán város március 31-ei határidővel hivatalosan is jelezte pályázati szándékát a 2026-os téli olimpia megrendezésére vonatkozóan, de a helyi támogatottság függvényében a pályázat átcsúszhat a 2030-as nevezési időszakra.

Ishikawa szerint az első lépés most az, hogy felvázolják a rendezvény megszervezésének várható költségeit, és csak ezután mérik fel a helyi támogatottságot.

„Ha a helyi lakosok nem szeretnének olimpiát… akkor nincs más választásunk, le kell mondanunk róla. De mindent meg kell tennünk az ügy érdekében” – mondta Toshiya Ishikawa.

A japán sportvezető hozzátette, hogy sokak szerint a város jobb feltételekkel tudná vendégül látni a 2030-as téli olimpiát, mivel addigra a Hokkaido Shinkansen névre keresztelt nagysebességű vasúthálózat Szapporóig is kiépül.

Japán az egyike annak a hét országnak, amely hivatalosan is benyújtotta pályázatát a 2026-os téli olimpiai rendezésre. A svájci Sion rendezéséről népszavazás dönt jövő hónapban, míg a kanadai Calgary városában ugyan ez a következő fél évben várható valamikor. Az olasz Torino, Milánó és Cortina d’Ampezzo hármas sorsáról a még meg nem alakult olasz kormány dönt majd, és Stockholm sem áll egyelőre a szükséges politikai támogatás birtokában.

A végső pályázókat októberben választják ki, majd a NOB 2019 szeptemberében, Milánóban dönt a 2026-os házigazdáról. A 2030-as rendezésért egyelőre nem hivatalosan az Amerikai Egyesült Államok és Norvégia jelentkezett be.

(insidethegames.biz, MOB)