Tokió és európai események a budapesti sportdiplomáciai csúcs fókuszában

Tokió és európai események a budapesti sportdiplomáciai csúcs fókuszában

2021. 05. 21.
Megosztás


A tokiói olimpia aktualitásai, a III. Európa Játékok előkészületei és az Európai Olimpiai Bizottság (EOC) tisztújító közgyűlése jelentette a főbb napirendi pontokat a közép- és délkelet-európai országok (Central & South – Eastern European NOCs Meeting, CSEENOCs Group) olimpiai bizottságai vezetőinek rendezett budapesti találkozó pénteki fórumán. A magyar fővárosba 16 nemzet ötkarikás szervezetének vezetői érkeztek; az esemény házigazdája a Magyar Olimpiai Bizottság.

„Miután a jelenlévőket Kulcsár Krisztián, a MOB elnöke üdvözölte, a résztvevők köszönetüket fejezték ki, amiért a Magyar Olimpiai Bizottság a nehéz időszak ellenére is otthont ad az eredetileg tavaly májusra tervezett, a pandémia miatt elhalasztott eseménynek. Több fajsúlyos téma is napirendre került. A jelenlévők a tokiói olimpia kapcsán beszámoltak a saját oltottsági helyzetükről és elmondták, hogyan állnak kvóták tekintetében. Meghallgattuk a III. Európa Játékok előkészületeiről szóló beszámolót, és bemutatkozott az Európai Olimpiai Bizottság egyik elnök-, illetve főtitkárjelöltje is” – ismertette Vékássy Bálint, a MOB főtitkára.

A III. Európa Játékokat Krakkóban és Malopolszka-régióban, a Kis-lengyelországi Vajdaságban rendezik 2023-ban. Az előkészületekről, a szervezés állásáról Hasan Arat, a Török Olimpiai Bizottság alelnöke, az EOC Koordinációs Bizottságának vezetője adott tájékoztatást, amelyet a házigazdák képviseletében Andrzej Kraśnicki, a lengyel ötkarikás szervezet elnöke egészített ki. A lengyel sportvezető áprilisban Budapestre látogatott, ahol több magyar sportvezetővel is tárgyalt a MOB-székházban.

Prof. Uğur Erdener (fenti képen) – a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tagja, korábban alelnöke, az Orvosi és Tudományos Bizottság vezetője, a 2024-es párizsi olimpia Koordinációs Bizottságának tagja, a Török Olimpiai Bizottság és a Nemzetközi Íjász Szövetség elnöke – orvosprofesszorként a NOB-bal és a tokiói olimpiával kapcsolatos oltottsági vonatkozásokról és a WADA doppingellenes aktualitásairól tartott előadást. Emlékeztetőül: a 2021-es WADA-szabályzat az eddigieknél erősebb hatáskört biztosít a nemzeti olimpiai bizottságoknak, ez alapján a MOB is elkészítette új Doppingellenes Szabályzatát.

Egyik sarkalatos témája volt a megbeszélésnek az EOC júniusi, athéni tisztújító közgyűlése. Az esemény előkészületeiről a házigazdák részéről a Görög Olimpiai Bizottság főtitkára, Ammanouil Kolymbadis osztott meg információkat.

Elnöki posztra ketten pályáznak: a Görög Olimpiai Bizottság NOB-tag elnöke, Spyros Capralos (fenti képen), és az EOC megbízott elnöke, a dán Niels Nygaard. A budapesti eseményen a görög sportdiplomata elmondta elképzeléseit, csakúgy, mint az EOC-főtitkári posztra jelentkező szlovák Jozef Liba. Mint arról már beszámoltunk, az európai szervezet új alapszabályát egy munkacsoport készítette elő, amit Kulcsár Krisztián, a MOB elnöke vezetett.

A CSEENOCs Group következő találkozójának megszervezésére az észak-macedón, a román és a szerb ötkarikás szervezet is jelentkezett – a házigazdáról később fognak dönteni.

(MOB; fotó: MOB/Szalmás Péter)