20230725 067 EYOF MARIBOR 2023 02 fiu torna

Tornaarany a zárónapon, bronzérmes a kézicsapat

2023. 07. 29.
Megosztás

A maribori EYOF zárónapján sem maradt érem nélkül a Team Hungary: aranyérem tornában, egy-egy bronz atlétikában és kézilabdában – ez a szombati nap mérlege. 23 medál a Magyar Csapat termése a XVII. Nyári Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválon, a nemzetek közötti éremtáblán a 6. helyen végeztünk.

Jutott magyar aranyérem az utolsó napra is a maribori EYOF-on! A tornász Zámbori Zala előbb nyújtón nem talált legyőzőre – szinte tökéletes gyakorlatánál senki sem tudott jobbat, értékesebbet. Hogy ugrásban is fináléba jutott (hetedik lett), az szerinte már csak hab a tortán.

„Nem emlékszem túl sok mindenre a gyakorlatból: felmentem a nyújtóra, a Kacsov kicsit közelre jött, utána pedig már csak az van meg, hogy köszönök a szurkolóknak – a többi kiesett – mesélte boldogan Zámbori Zala az aranyéremmel a nyakában. – Már reggel éreztem, hogy ez jó kis nap lesz, nyugodtan aludtam, mert most először a héten nem újítottak fel semmit az utcában, nem fúrtak, nem faragtak. Ébredés után elmentem egyet sétálni, zenét hallgattam, aztán jöttem és tettem a dolgomat. Életem egyik legjobb hete volt ez: tízből tízes!"

SZP2128
MOB-Média/Szalmás Péter

Csapatsportágban is szereztek érmet a mieink: fiú kézilabda-válogatottunk a horvátok ellen kiélezett, idegőrlő mérkőzésen, hosszabbításban harcolta ki a bronzérmet. A Team Hungary a rendes játékidőben szinte végig vezetett, a hajrá azonban a horvátoknak sikerült jobban: 38–38. Jöhetett a hosszabbítás, amelyben már az döntött, hogy a fáradtságot legyőzve ki bír jobban koncentrálni, ki tudja jobban kisajtolni magából az utolsó erőtartalékait. A magyaroknak sikerült, akik így 43–42 arányban megnyerték a bronzmeccset.

„Tudtuk, hogy nehéz meccs lesz, hiszen játszottunk már egymás ellen a csoportban, és akkor tízgólos hátrányból álltunk fel – mondta a csapatkapitány, Gazsó Péter. – Ma végig kiélezett csatát vívtunk, annak ellenére, hogy mindkét csapat nagyon fáradt volt, és szerencsére a végén mi nyertünk. Fejben erősebbek voltunk, szerintem elégedettek lehetünk ezzel a bronzéremmel.”

A legtöbb gólt, szám szerint 15-öt Barna János szerezte: „Nagyon jó és nagyon szoros mérkőzés volt, az egész csapatnak jót tett. Végig küzdöttünk egymásért, szép mérkőzésen nyertünk, amelyen kitettük a szívünket a pályára.”

Márkó Eklemovic 12 góllal járult hozzá a magyar sikerhez: „Jó iramú találkozó volt, minden percét élveztem. Magabiztosan mentünk előre, és tettük a dolgunkat, a csapatmunkán múlt nagyon sok és a lelátóról jövő biztatáson.”

Szabó Levente szövetségi kapitány is megerősítette, hogy csapata nagyot küzdött, és végig összetartott. „Szakmailag voltak jó periódusaink, és a fáradtság miatt hullámvölgyek is. Nagyon jó ellenfelet győztünk le, a horvát fiúk tegnap hetesekkel kaptak ki a döntőbe jutásért, úgyhogy remek csapat. Nagyon értékes számunkra ez a bronzérem – építkezünk tovább, remélem, a magyar kézilabda-utánpótlásnak értékes fiai lesznek ezek a gyerekek.”

A helyszínen tekintette meg a mérkőzést Nagy László korábbi világklasszis kézilabdázónk, aki jelenleg a hazai szövetség elnökségi tajga: „Izgalmas találkozó volt, helyén volt a fiúk szíve. Nagyon szoros meccsen az akarat győzött, nagyon örülök a bronzéremnek. Az látszik, hogy jó kezekben vannak a fiúk, s hogy a szakmai út, amelyet elkezdtünk az utánpótlással, úgy tűnik, jó irányba vezet.”

A bronzérmes csapat tagjai: Balogh Ádám, Barna János Dániel, Bredák Dominik, Eklemovics Márkó, Fazekas Máté, Furkó Márton, Gazsó Péter, Hofmann Balázs, Kucsera Máté, Lendvai Szabolcs, Németh Bulcsú Szabolcs, Német Márk, Szabadi Milán Anthony, Szökrényes László, Vida Rókus Mihály és Zakor Zalán.

SZP1429
MOB-Média/Szalmás Péter

De ugorjunk vissza a nap elejére. A zárónap első érmét az atlétikai pályán a 2000 méteres akadályfutás döntőjében Szabó Benjámin szerezte; 5:41.52-es időeredménye egyben új U18-as országos csúcsot is jelent. A fiatal atléta tavaly nem lett érmes Besztercebányán. A szombati versenyben szinte végig a középmezőnyben, a hatodik hely környékén futott, majd az utolsó 200 métert megnyomva tört a dobogóra. „Az volt a tervem, hogy az utolsó körben beleadok mindent, ami belefér. Elfáradtam az utolsó körre, de úgy voltam vele: egyszer élünk. Ez a bronzérem egy hatalmas lépcsőfok az életemben. Tavaly negyedik lettem, nem sikerült ezt az eredményt meglépni, most viszont a dobogós helyet egy új magyar csúccsal meg is tudtam koronázni. Remélem, ez nagyon sok erőt fog adni a pályafutásom további folytatásához” – nyilatkozta boldogan Benjámin.

Az atléták további döntős eredményei: diszkoszvetésben a tavalyi ezüstérmes Dobó Zsombor – mandulaműtétje után – 4. lett, Bátori Lilianna magasugrásban 5. helyen fejezte be a versenyt. A fiú svédváltó (100m, 200m, 300m, 400m) a fináléban – Deák Zalán, Hajdu Áron, Medgyessy Máté, Sáray Péter Csaba; előfutamban Bodrogi Levente, Auer Péter összeállításban – az 5. helyen zárt.

Röplabdában leány bronzmérkőzés: Hollandia-Magyarország 3-0 (26, 12, 24). A 4. helyezett csapat tagjai: Botyánszki Fanni, Erőss Mirtill, Fekete Fanni, Gergácz Olga, Jámbor Cecília, Kiss Lilla, Mikus Nina, Nagy Sophia, Nagy-Hegyesi Réka, Szakály Stefánia, Tóth Sára és Vértes Szonja.

A leány röplabdások azzal is sporttörténeti sikert értek el, hogy meghívást kaptak az EYOF-ra. „Az eredmény az jó, beugróként szerintem senki nem gondolta, hogy idáig eljutunk. Felkészülésnek is nagyon jó volt, miután pár nap múlva már világbajnokságon kell részt vennünk. A tornából tanultunk, vannak dolgok, amikkel még közelebb tudtunk volna kerülni egy komolyabb sikerhez. Azt gondolom, nem hagytuk cserben azokat, akik megbíztak bennünk, így a MOB-ot sem. Egy negyedik hely egy EYOF-on nem rossz! – nyilatkozta Kőnig Gábor edző.

A judo mix-csapat bronzéremért küzdhetett a grúzokkal, ami szép eredmény – a medáliát azonban végül sajnos nem sikerült begyűjteniük a mieinknek. Az ötödik helyen végzett mix-csapat tagjai: Jüttner Janka, Kollár Sebestyén, Krüpl Georgina, Bertalan Balázs, Ódor Veronika és Tóth Miron.

A hatodik versenynap (szombat) részletes eredményei ide kattintva megtalálhatóak.

Érmeink száma 267-ről (ennyi medállal érkeztünk a szlovéniai EYOF-ra) hat versenynap alatt 290-re nőtt; a nyári EYOF-ok során 89 aranyat, 86 ezüstöt és 115 bronzot jegyzünk. A fiatal Team Hungary Mariborban hat nap alatt 8 arany-, 5 ezüst- és 10 bronz-, összesen 23 érmet gyűjtött.

Magyar dicsőségtábla

Nemzetek közötti éremtábla

Az eseménnyel kapcsolatos híreink, képeink és információink, a Magyar Csapat összetétele, eredményessége és programja a MOB honlapján ide kattintva található(ak).

A csapatkönyv pdf-formátumban innen letölthető.

A maribori EYOF honlapja: eyof-maribor.com

(MOB-Média)