Sebők 1

Tovább tart az olimpiai várakozás hokisainknak

2024. 08. 30.
Megosztás

Több mint szépen helytállt a csapatunk, ám Kazahsztán után Szlovákia legjobbjai is felülkerekedtek a férfi jégkorong-válogatottunkon, amely így már biztosan nem jut ki a 2026-os téli ötkarikás játékokra.

Más hangulatban kezdődött a Szlovákia elleni rangadó, mint a tegnapi Kazahsztánnal szemben: ez értendő a körítésre, és a mérkőzés elejére is.

Egyfelől a házigazdával találkoztunk, következésképp az első nap 434 a 0-hoz nézőaránya mostanra kb. félezer a nyolcezerhezre módosult, másfelől ezúttal nem a mi csapatunk dominált, amit az első harmad 3–13-as lövésszáma is bizonyított.

Viszont, ahogy csütörtök délután, úgy péntek este is az a csapat gazdálkodott jobban a helyzeteivel, amelyiknek kevesebb jutott. Ez jelen esetben azt jelentette, hogy a legelső emberelőnyünkből, sőt, a legelső kaput találó lövésünkből gól született, noha a fór eleje nem ezt sejtette: több mint fél perc elment azzal, hogy kijussunk a saját harmadunkból, viszont a másikba érve volt annyi hidegvére a jégen lévőknek, hogy hármat is passzoljanak a bulikörök között, majd a honosított svéd Henrik Nilsson átlötte a tömeget, és a pakk megakadt a hálóban.

Nilsson 3
Fotó: MJSZ/Vörös Dávid

Sajnos a gólelőny nem tartott soká, konkrétan 59 másodpercig, mert Szlovákia is kapott egy fórt, és hat másodperc alatt be is lőtte – habár ki kellett videózni, hogy a kapu hamarabb vagy később mozdult el, mint ahogy a pakk átjutott a vonalon. Kiderült, később, tehát a gól érvényes volt, és 1–1-ről folytattuk.

Ott vett újabb kanyart a mérkőzés, amikor Galló Vilmos kapott két percet magas botért, noha azt az ellenfelet kellett volna kiküldeni, aki a hátvédünket ráborította a kapsunkra… A baj pedig csőstül jött, mert szempillantással később Ambrus Gergő is kapott egy kisbüntetést, ami 1:52-nyi kettős emberhátrányt jelentett.

Ebben a hazaiak lőttek egy kapuvasat, egyebekben viszont mintaszerűen védekeztek a mieink, úgyhogy 1–1-es döntetlennel ért véget az első harmad, ami önmagában bravúr.

Plexi 1
Fotó: MJSZ/Vörös Dávid

A második játékrész elején a fiaink is lőttek egy kapuvasat, majd ismét remekül bekkeltek létszámhátrányban.

Utána viszont a saját harmadukban adtak el egy korongot, ami sosem szabad, nemhogy a világranglista 8. helyezett válogatottja ellen, amely tagjai most nyomban kisakkozták a helyzetet, egészen a mattig, azaz fordult a kocka, és 2–1-nél már Szlovákia vezetett.

Sőt, uralta is a meccset, amit lekövetett a 4–14-es lövésmutató is. Sokszor csak a szlovák Poprádban légióskodó Vay Ádám kapus tartotta az állást – de hát ez is szokványos ilyen kaliberű riválissal szemben, olykor csak a védelem utolsó vonala képez akadályt.

Vay 2
Fotó: MJSZ/Vörös Dávid

De nem úsztuk meg ennyivel, sőt: Sofron István úgy zuhant be a palánk tövébe egy csattanás után, hogy kétoldali támogatással kellett letámogatni a jégről, hiszen először az arcát fogta, majd a lábát sem tudta terhelni, így alig tudott kikecmeregni a szárazföldre.

Ezt követően eredménytelenül pörgött le egy fórunk, aztán ennek gyakorlati kontrájából megkaptuk a harmadikat.

Viszont kaptunk azért esélyt is 1:09-ig tartó kettős emberelőny formájában, ám ezzel sem tudtunk élni, miközben Sofron sem tért vissza, így pedig nem sok reményünk lehetett az utolsó nekifutásra.

Sofi 1
MJSZ/Vörös Dávid

Onnantól még kevesebb, hogy Pavol Regenda senkivel sem találta szembe magát, amikor befordult a kapu elé, úgyhogy ki is lőtte a jobb felsőt.

Erre nyomban válaszolt Bartalis István, aki ugyancsak kihasználta, hogy csak biobójaként állnak körülötte az ellenfelek, és a szlalomja végén csodás mozdulattal, fonákkal emelt a léc alá.

Azonban a gólzuhatag nem folytatódott: Libor Hudacek is betalált nyomban, másképpen 57 másodperc alatt esett három találat…

…és 1:56 alatt négy, mert Bartalis hirtelen már duplázott, ezáltal 3–5-re álltunk éppen.

Drukkerek 1
MJSZ/Vörös Dávid

A vége azonban két finisbeli hazai góllal 3–7 lett, ezzel a vereséggel pedig eldőlt, hogy az 1964-es szereplés után nem 2026-ban játszik legközelebb az ötkarikás játékokon a férfi jégkorong-válogatottunk.

Ellenben az e heti feladatok nem fogytak el: holnap ugyan szünnap következik az olimpiai selejtező tornán, de vasárnap délután az Ausztria elleni másik szomszédrangadó még vár a fiainkra.

JÉGKORONG, FÉRFIAK
Olimpiai selejtező, D-csoport (Pozsony)
2. forduló: Magyarország–Szlovákia 3–7 (1–1, 0–2, 2–4)

További program:
Szeptember 1., vasárnap, 14:00: Ausztria–Magyarország (tv: Sport 1)

A KERET
Kapusok (3): Bálizs Bence (Sparta Sarpsborg, norvég), Horváth Dominik (Hydro Fehérvár AV19), Vay Ádám (HK Poprad, szlovák)
Hátvédek (9): Fejes Nándor (Gyergyói HK), Garát Zsombor (klub nélküli), Hadobás Zétény (Iowa Heartlanders, amerikai/ECHL), Horváth Alex (Ocelari Trinec, cseh), Horváth Milán (JoKP, finn), Kiss Roland (Hydro Fehérvár AV19), Henrik Nilsson (Kalmar, svéd), Ortenszky Tamás (Winterthur, svájci), Szabó Bence (BJAHC)
Csatárok: Ambrus Gergő, Bartalis István, Erdély Csanád, Mihály Ákos, Sebők Balázs, Terbócs István (mind Hydro Fehérvár AV19), Galló Vilmos, Szongoth Domán (mindkettő KooKoo, finn), Horváth Bence (Jukurit, finn), Sofron István (BJAHC), Nemes Márton (Mora IF, svéd) Papp Kristóf (Lindenwood, amerikai/NCAA), Varga Balázs (JYP, finn)