Újabb nagy eseményekre készül a 25 esztendős azeri olimpiai bizottság

Újabb nagy eseményekre készül a 25 esztendős azeri olimpiai bizottság

2017. 10. 04.
Megosztás


Megalakulásának 25 éves éves évfordulóját ünnepelte az Azerbajdzsáni Olimpiai Bizottság. Az eseményen a Magyar Olimpiai Bizottságot dr. Kamuti Jenő, a szervezet elnökségi tagja, a Nemzet Sportolója, a Nemzetközi Fair Play Bizottság elnöke képviselte.

Az negyedszázados működés megünneplésében több, mint harminc nemzeti olimpiai bizottság képviselője vett részt Bakuban, köztük a magyar. Az eseményt a felnőtt női röplabda Európa-bajnoksággal egyidőben rendezték, a tornán - hosszú idő után - a magyar válogatott is pályára lépett. Az ünnepségnek egy másik apropója is volt az azeri fővárosban: ülést tartott az Európai Olimpiai Bizottság (EOB) Végrehajtó Bizottsága, mely többek közt előkészítette a közelgő EOB-kongresszust.

Ilham Alijev azeri államelnök - aki egyben országa olimpiai bizottságát is vezeti - díszvacsorán látta vendégül a résztvevőket, köztük dr. Kamuti Jenőt és Janez Kocijancicot, az Európai Olimpiai Bizottság megbízott elnökét is. Az eseményen részt vett Szergej Bubka NOB-tag és az EOB korábbi első embere, Patrick Hickey is.

„Ilham Alijev elnök úr beszédében méltatta olimpiai bizottsága 25 éves történetét, a bakui kiemelt sporteseményeket, sportolóik sikereit. Kiemelte, hogy az azeri társadalom fejlődéséhez, népének egészséges kulturájához nélkülözhetetlen a sport. Büszék sportolóikra, sportrendezvényeikre. Két éve például ők rendezték az első Európa Játékokat, melyen a magyar sportolók is nagy számban rajthoz álltak. Beszélt arról is, hogy míg az atlantai olimpián egy érmet nyertek, addig a riói játékokon 18 medál volt az azeri termés. Tájékoztatást adott arról is, hogy 2018-ban Baku ad otthont a judo világbajnokságnak, 2019-ben pedig az Európa Ifjúsági Olimpiai Fesztiválnak. Terveik között szerepel, ha lehetőség mutatkozik rá, ifjúsági olimpiát is rendeznének” - tájékoztatott dr. Kamuti Jenő.

(MOB, fotó: eurolympic.org)