Utolsó pár előre fuss, avagy vízilabdával és vívással kezdődtek szövetségi konzultációink

Utolsó pár előre fuss, avagy vízilabdával és vívással kezdődtek szövetségi konzultációink

2022. 10. 12.
Megosztás

Közel 650 nap múlva kezdetét veszi a párizsi olimpia, a Magyar Olimpiai Bizottság pedig már ennek jegyében hívta szokásos éves sportági konzultációra a magyar szakszövetségeket. A sort az alfabetikus sorrend végével, azaz a vízilabdával és a vívással kezdtük.

Sok szempontból mozgalmas nyarat zárt a magyar vízilabda, hiszen a hazai világbajnokságon a női-, a spliti Eb-n pedig férfi-válogatottunk szerezte meg az ezüstérmet. Az MVLSZ vezetősége, kiegészülve a két szövetségi kapitánnyal (Bíró Attila, Varga Zsolt), illetve a csapat menedzserekkel tette tiszteletét a MOB székházban, ahol a dr. Bartha Csaba sportigazgató által elnökölt konzultáción számoltak be a párizsi olimpiáig hátralévő terveikről. Az értekezleten jelen volt még dr. Géczi Mariann a sportállamtitkárság, valamint Csabai Edvin a MET képviseletében, illetve a MOB munkatársai is.

Mindkét szövetségi kapitány kiemelte, hogy soha nem látott módon zsúfolt versenynaptárnak néz elébe mindkét válogatott, akiknek a következő másfél évben 2 vb, valamin 1 Európa-bajnokság áll a rendelkezésükre, hogy kiharcolják a párizsi indulás jogát. A feladat közel sem könnyű, de koránt sem lehetetlen. A legildomosabb az lenne, ha ezeket a kvótákat már a 2023 júliusában, Fukuokában megrendezésre kerülő világbajnokságon sikerülne megszerezni, hiszen onnantól egy kicsivel nyugodtabb tempóban és hangulatban lehetne folytatni az építkezést. Bíró Attila kiemelte, hogy már a tokiói csapat gerincét is azok a fiatalok adták, akik Párizsra még ütőképesebbek lehetnek, valamint nagyjából egy 18-21 fős bőkeretben gondolkodik. Varga Zsolt, férficsapatunk szövetségi kapitánya különös helyzetben van, hiszen a válogatott mellett, klub szinten is élcsapatot dirigál a Fradi kispadján ülve. Így adódott a kérdés, hogy miként lehet ezt a túlzsúfolt válogatott versenynaptárt összehangolni a honi bajnoksággal, illetve BL-küzdelmekkel. Vári Attila elnök kifejtette, hogy a hazai mérkőzésekért a Liga felel, akik érezve a helyzet súlyát, alárendelik a válogatott érdekeknek a sajátjukat, valamint arra is kaptak garanciát a csapatok, hogy a FINA és a LEN is kész együttműködni egymással. A beszélgetés ezen a ponton kitért arra, hogy szükség lenne egy olyan sportanalitikai központ kialakítására, mely specifikusan tudná vizsgálni a vízilabdázókat, mert a sportági sajátosságok miatt a kézilabdában, illetve a labdarúgásban alkalmazott módszerek nem a legideálisabbak, melyeket a két szakág eltérései is nehezítenek. A felek a párizsi stáblétszám kapcsán is egyeztettek, mellyel kapcsolatban a MOB kérte, hogy a kvóta megszerzése után mihamarabb adjanak információt az iroda részére.

Bár nem a párizsi olimpiához kapcsolódik szorosan, de 2023 augusztusában rendezik meg a Strand Világjátékokat (WBG) Balin, melynek műsorára felkerült a strandvízilabda is. Az MVLSZ elmondta, hogy ez a látványos, ugyanakkor kiegészítő sportágként is alkalmazható szakág maximálisan számíthat a szövetség támogatására, hiszen az egyik legjobb módja a póló népszerűsítésének. Kiemelték továbbá, hogy a medencéstől eltérő csapat fog majd harcba szállni a WBG-re való kvalifikációért.

A medence után a páston folyt tovább a sportági konzultációk sora. A Magyar Vívó Szövetséget Csampa Zsolt elnök, dr. Tamás Henriette főtitkár, valamint Boczkó Gábor sportigazgató és szövetségi kapitány képviselte. Elnök úr a beszélgetés elején méltatta a nem olyan régen, a minisztériumban lefolytatott hasonló konzultációt, majd ars poeticájának adott hangot, miszerint „A siker záloga a csapatmunka!”. Ez nemcsak a páston elengedhetetlen, hiszen a világ vívóéletében jelenleg az a tendencia, hogy kis túlzással minden nemzet a csapatkvalifikációra hajt az adott fegyvernemekben; de az MVSZ-en belül is ez a vezér szellem, melynek hathatós következménye, hogy a tíz évvel ezelőtti londoni 4 egyéni kvóta után Tokióban már 13 magyar vívó képviselte hazánkat. Párizsra tekintve reális célként lehet kitűzni a 13-14 fő részvételét a játékokon. Csampa Zsolt bizakodó, hogy három-négy csapatunk is ki tudja vívni a kvalifikációt, valamint, hogy Atlanta után ismét lesz férfi tőrvívónk is olimpián. Utóbbi fegyvernem férficsapata az utóbbi időben igen kitett magért, így, ha Párizsba nem is, de Los Angeles-re már odaérhetnek a legjobbak közé. Vívóink kvalifikációja 2023 áprilisában kezdődik, de az addig hátralévő világkupákon és GP-n se mindegy, milyen eredményeket érnek el a válogatottak. Bár a jelenlegi globális gazdasági helyzet nem éppen a legfényesebb, a szövetség költségvetése stabil. A felnőtt válogatottak felkészülése nem sérülhet semmiben, így ennek szellemében tervezik meg a következő időszakot, ami magába foglalja szakmai és egészségügyi stáb bővítését, fejlesztését is.

(MOB; képek: MOB/Szalmás Péter)