Kuzdo 1

Vereség, de a biztató fajtából

2024. 08. 29.
Megosztás

Nagyot játszott a Pozsonyban zajló olimpiai selejtezőtorna első fordulójában a férfi jégkorong-válogatottunk, ám ezúttal (még) alulmaradt a helyzeteit sokkal hatékonyabban értékesítő Kazahsztánnal szemben.

Vagány első negyedórával rukkoltak ki a fiaink, tempóban, pontosságban, ötletességben is állták a versenyt. Ebbe még az is beletartozott, hogy mintaszerűen kivédekezték az első emberhátrányt – és habár eredménytelen, de nem akciómentes volt az első emberelőny.

Probléma abból adódott, hogy nem ennyi kiállítással ért véget a harmad, mert azok után, hogy Sofron Istvánra a támadóharmadban fújtak rá két percet, Sebők Balázsra nagyon könnyű síppal fújtak be egy másikat – e létszámfölényből pedig Nyikita Mihajlisz becsúsztatta a korongot Bálizs Bence alatt.

Gol
MJSZ/Vörös Dávid

Ezzel tehát egygólos hátrányban fordultak a mieink, noha 6–2 volt a hivatalos lövésszám, ide, ami meglehet, hogy szintén túlzó, azt viszont aláhúzza, hogy egyenrangú patrnerek voltak a mieink.

Ugyanez folytatódott a középső harmadban, sőt: a 16 éves, a felnőttválogatottban vasárnap góllal bemutatkozó – de például felnőtt klubmérkőzést még sosem játszó – Szongoth Domán ezúttal is a lehető legjobb helyen volt a jó időben, így bepofozta a kipattanót, kiegyenlítve 1–1-nél!

Szongoth 1
MJSZ/Vörös Dávid

Abszolút dominált a magyar csapat, amely jól hokizott, kreatívan és bátran támadott, ezen akciókból nagyon sokat lőtt – csak arányában keveset talált.

Ennek pedig meglett a böjtje, mert az eurázsiai válogatott olyan klasszisokból áll, akiknek két helyzet sem kellett a két gólhoz, legfeljebb másfél: az egyiknél szabadon maradt a lövő a bulikörök között, a másiknál viszont a támadó gyönyörű mozdulattal, fonákkal rántotta fel a pakkot a léc alá, amivel hirtelen 3–1 lett az 1–1-ből.

Mindez nem tükrözte a játék képét, ezért a legkevesebb volt, hogy Sofron István igazi csatármegoldással szépített, így döntetlenre hoztuk a játékrészt a magasabban jegyzett riválissal szemben – már ez sem semmi –, egyébként pedig okkal bízhattunk abban, hogy lesz még az állás kedvezőbb is a 3–2-nél.

Sofi 1
MJSZ/Vörös Dávid

E reményünket táplálta, hogy az első játékrész 9–3-as lövésszáma után a második 17–7-et hozott, megint csak ide, ami történelmi összevetésben maga a csoda: ilyen (vagy bármilyen) fölényre ennyire színvonalas ellenféllel szemben nem volt képesek soha.

Csak sajnos a helyzetkihasználásban elmaradtunk, a kazahok pedig tovább javultak: a negyedik góljukhoz igazából már nem is kellett helyzet: az első találatot is jegyző Mihajlisz ugyanis az alapvonal mögül akart centerezni, vagy eleve arra játszott, ami megvalósult, hogy felé közelítő Ortenszky Tamás lábáról a kapuba vágódik a korong…

Vki 2
MJSZ/Vörös Dávid

Ez a 4–2-t jelentő peches gól kicsit már megfogta a csapatot, de nem nagyon, mert gyorsan kiharcolt egy fórt, ami viszont kimaradt, így az a hangulat telepedett a meccsre, hogy minden jó kezdeményezés és biztató hoki dacára azért érvényesül a papírforma.

Ennek pedig akkor érkezett meg a bizonyítéka, amikor Mihajlisz bevégezte a mesterhármasát: egy félszólóból kapuvasat is megcsengető sarkos találatot szerzett, így hat perccel a vége előtt, 5–2-nél eldőlt a meccs.

A mieink holnap a csoport és így az olimpiára kijutás legnagyobb esélyesével, a házigazda Szlovákiával találkoznak.

Sisak
MJSZ/Vörös Dávid

JÉGKORONG, FÉRFIAK
Olimpiai selejtező (Pozsony)
1. forduló: Kazahsztán–Magyarország 5–2 (1–0, 2–2, 2–0)

VÉLEMÉNY
Majoross Gergely (szövetségi kapitány): „Szombaton és vasárnap, az Ukrajna elleni felkészülési mérkőzésen nem néztünk ki jól - nyilván a srácokra rázúdítottunk sok információt és mindenki eltérő terhelésből érkezett a klubjaiból. Ehhez képest most kellemes meglepetést szerzett a csapatom, amit tényleg élmény volt nézi a hajráig.Mindenki büszke lehet e teljesítményre, ám boldogok nem lehetünk, hiszen pontot nem szereztünk. A játék minden elemében mi voltunk a jobb csapat: minden szám mellettünk szólt, a lövések és a helyzetek száma... - kivéve a legfontosabbat, a gólokét.”

Mogyi

További program:
Augusztus 30., péntek, 18:00: Magyarország–Szlovákia (tv: Sport 1)
Szeptember 1., vasárnap, 14:00: Ausztria–Magyarország (tv: Sport 1)

A KERET
Kapusok (3): Bálizs Bence (Sparta Sarpsborg, norvég), Horváth Dominik (Hydro Fehérvár AV19), Vay Ádám (HK Poprad, szlovák)
Hátvédek (9): Fejes Nándor (Gyergyói HK), Garát Zsombor (klub nélküli), Hadobás Zétény (Iowa Heartlanders, amerikai/ECHL), Horváth Alex (Ocelari Trinec, cseh), Horváth Milán (JoKP, finn), Kiss Roland (Hydro Fehérvár AV19), Henrik Nilsson (Kalmar, svéd), Ortenszky Tamás (Winterthur, svájci), Szabó Bence (BJAHC)
Csatárok: Ambrus Gergő, Bartalis István, Erdély Csanád, Mihály Ákos, Sebők Balázs, Terbócs István (mind Hydro Fehérvár AV19), Galló Vilmos, Szongoth Domán (mindkettő KooKoo, finn), Horváth Bence (Jukurit, finn), Sofron István (BJAHC), Nemes Márton (Mora IF, svéd) Papp Kristóf (Lindenwood, amerikai/NCAA), Varga Balázs (JYP, finn)