CSONGI WIN1

Világkupa-futamot nyert a triatlonos Lehmann Csongor

2023. 07. 10.
Megosztás

Lehmann Csongor nyerte a férfiak versenyét a tiszaújvárosi triatlon-világkupán, tovább gyarapítva olimpiai kvalifikációs pontjait. Ezüstérmes a magyar férfi röplabda-válogatott az Európa-liga ezüst divízióban. Két magyar-belga női páros is bejutott a wimblendoni tenisztorna nyolcaddöntőjébe. Vas Kata Blanka szakaszt nyert a női Giro d'Italia országúti kerékpáros körversenyen. Kisorsolták a decemberi olimpiai kvalifikációs női kézilabda-világbajnokság csoportjainak beosztását.

230709 tiszaujvaros elite men hr msj 0054 medium
MTI / Vajda János

Triatlon. Tiszaújváros négy év szünet után adott otthont ismét világkupa-futamnak, miként 1997-től megszakítás nélkül 2019-ig. A hazai közönség előtt szereplő Lehmann Csongor nyerte a férfiak versenyének döntőjét. A Tiszaújvárosi Triatlon Klub 24 éves versenyzője nagyot hajrázva 52:18 perc alatt diadalmaskodott a 30 fős mezőnyben, amelyben a szombati elődöntőket követően vele együtt hét magyar triatlonos szerepelt. Lehmann már a 750 méter úszás után is az élmezőnyben küzdött, majd a 20 kilométer kerékpározás során szintén harcban maradt a győzelemért, végül az 5 kilométer futásból álló zárószakasz végén, az utolsó néhány száz méteren nagyot hajrázva verte meg a spanyol Sergio Baxter Cabrerát, aki 52:26 perc alatt ért célba másodikként. A harmadik pozícióban a szintén spanyol Alberto González García zárt, mindössze hat másodperccel megelőzve a negyedik Faldum Gábort. Lehmann Csongor 2021 és tavaly után harmadszor győzött Tiszaújvárosban; az elmúlt két esztendőben Európa-kupa minősítésű volt ez az esemény.

Ami a többi magyar versenyzőt illeti, Dévay Márk a 9., Bicsák Bence a 14., az Európa Játékokon indult Kiss Gergely a 11., Dobi Gergő a 21., Dévay Zsombor pedig a 28. helyen végzett.

20230701 014 KRAKKO 2023 triatlon
MOB Média / Tumbász Hédi

A szombati selejtezőt követően négy magyar volt érdekelt a harminc versenyzőt felvonultató vasárnapi női fináléban, ahol az egyik esélyesként indult a 2021-es tokiói olimpián 12. helyezett, az Európa Játékokon a váltó tagjaként bronzérmes Bragmayer Zsanett, aki a legjobb idővel végzett az előző napon. A magyar triatlonos a döntőben remekül versenyzett a 750 méter úszásból, 20 kilométer kerékpározásból és 5 km futásból álló sprinttávon, de a hajrában kicsit leszakadt az élen haladó triótól és már nem maradt ereje utolérni őket. Bragmayer végül 59:11 perc alatt ért célba, a győztes Mansson ideje 58:45 perc volt. A másik három magyar közül Horváth Karolina Helga a 11., Kovács Zsófia a 17., és az Európa Játékokon is indult Kropkó Márta a 23. helyen fejezte be a versenyt. Bragmayer Zsanett tavaly – a magyar női triatlonosok közül elsőként – nyert Tiszaújvárosban.

Hun let Arturs Stiebrins16
Arturs Stiebrins

Röplabda. A magyar férfi röplabda-válogatott ezüstérmet szerzett az Európa-liga ezüst divíziójában, mivel 3-0-ra kikapott Lettország vendégeként a döntő visszavágóján vasárnap, Rigában. A finálé csütörtöki első mérkőzését 3-1-re nyerték meg a lettek Békéscsabán. A győztes lettek a következő kiírásban az arany divízióban szerepelnek majd. A magyar együttesnek nem sikerült a feljutás, ennek ellenére a legjobb El-szereplését produkálta, ugyanis tavaly negyedikként, 2021-ben bronzérmesként zárta a sorozatot.

„Nagyon nehéz mérkőzés volt, látszott, hogy nem ehhez vagyunk hozzászokva. A jövő feladata, hogy fel tudjunk zárkózni egy ilyen szintre, minél több ilyen mérkőzésre lenne szükségünk" – szögezte le Nagy Péter szövetségi kapitány a találkozó után a Kossuth Rádióban.

Nõi országúti kerékpáros körverseny Svájcban
MTI/EPA/Keystone/Gian Ehrenzeller

Kerékpár. Vas Kata Blanka 11. lett a női Giro d'Italia országúti kerékpáros körverseny vasárnapi zárószakaszán. A kilencedik etapon Sassariból Olbiába tekert 126,85 kilométert a mezőny. Az SD Worx magyar bajnoka szombati szakaszgyőzelme után ismét esélyesként várta a dombos, de a hajrában lejtmenetből és rövid sík részből álló távot. Ígéretesen is helyezkedett, 35 kilométerrel a vége előtt megpróbált szökni, majd lejtmenetben is a mezőny elejére állt. A befutó előtt azonban nem tudott annyira elöl tekerni, mint egy nappal korábban, mivel az utolsó kilométer előtt hátra sodródott, így a 11. helyet szerezte meg, összetettben pedig a 43. pozícióban zárt.

Bondar
Facebook/Bondár Anna

Tenisz. Babos Tímea és partnere, a belga Kirsten Flipkens bejutott a nyolcaddöntőbe a wimbledoni tenisztorna női párosversenyében. A magyar-belga duó második fordulós mérkőzése a Lauren Davis, Rosalie van der Hoek amerikai, holland kettős ellen szombaton eső miatt félbeszakadt, de a vasárnapi folytatás sem tartott sokáig, ugyanis a rivális a döntő játszmában feladta az összecsapást. Babosék a 16 között a brazil Luisa Stefani és a francia Caroline Garcia párosával találkoznak.

A Bondár Anna, Greet Minnen szintén magyar-belga duó szombaton az amerikai Desirae Krawczyk és holland Demi Schuurs ötödikként rangsorolt kettősével csapott össze, és 3:1-es vezetésénél bő negyedórás esőszünet szakította meg a játékot. Bondárék egy brékkel hozták a nyitószettet, az ellenfél szintén 6:4-gyel egyenlített, aztán az utolsó játszmában is egyetlen brék döntött, méghozzá a magyar-belga páros javára. Bondárék a következő fordulóban a Brouzkova, Sorribes Torma cseh, spanyol Chan, Chan tajvani duó mérkőzésének győztesével mérkőznek.

Fucsovics Márton búcsúzott a wimbledoni teniszbajnokság harmadik fordulójában, mivel négy szettben kikapott a volt világelső Danyiil Medvegyevtől. A találkozó 3 óra 4 percig tartott. Fucsovics hatodszor volt főtáblás a füvespályás Grand Slam-tornán, eddigi legjobbja a 2021-es negyeddöntő volt.

Gálfi Dalma szintén orosz riválisától kapott ki két játszmában a 3. fordulóban.

Női vb sorsolás
keziszovetseg.hu

Kézilabda. Göteborgban kisorsolták a 2023-as dán, norvég, svéd közös rendezésű olimpiai kvalifikációs női vb csoportjait. A magyar válogatott a helsingborgi B-csoportba került, és sorrendben Paraguay-jal, Kamerunnal és Montenegróval találkozik a továbbjutó három hely egyikéért. A középdöntőben a mieink az A-csoport (Svédország, Horvátország, Kína, Szenegál) három továbbjutójával találkozhatnak. A középdöntő-csoportok első 2-2 helyezettje jut a legjobb nyolc közé, a negyeddöntőbe.

Golovin Vlagyimir, a magyar válogatott szövetségi kapitánya a szövetség honlapján is nyilatkozott: „Lehetett volna jobb, de rosszabb sorsolásunk is. Paraguay-jal kezdünk, majd jön Kamerun, végül Montenegróval nézünk szembe, tehát egyre nehezednek majd a mérkőzéseink. Véleményem szerint Montenegróval kell majd a csoportgyőzelemért küzdenünk, ami egy nagyon kemény csata lesz a legutóbbi Eb-n harmadik helyet szerző csapat ellen. A középdöntőben várhatóan a svédekkel és a horvátokkal kerülhetünk össze. Mindkét csapattal találkoztunk Ljubljanában az Európa-bajnokságon, és egyaránt vereséget szenvedtünk tőlük. Elemeznünk kell, mik voltak a hibáink, és mindent meg kell tennünk az olimpiai selejtezős helyek egyikének megszerzéséért.”

A női világbajnokság (Dánia-Norvégia-Svédország, 2023. november 29. – december 17.)

Csoportbeosztás

A-csoport (Göteborg): Svédország, Horvátország, Kína, Szenegál

B-csoport (Helsingborg): Montenegró, Magyarország, Kamerun, Paraguay

C-csoport (Stavanger): Norvégia, Dél-Korea, Grönland, Ausztria

D-csoport (Stavanger): Franciaország, Szlovénia, Angola, Izland

E-csoport (Herning): Dánia, Románia, Szerbia, Chile

F-csoport (Herning): Németország, Lengyelország, Japán, Irán

G-csoport (Frederikshavn): Brazília, Spanyolország, Ukrajna, Kazahsztán

H-csoport (Frederikshavn): Hollandia, Csehország, Argentína, Kongó

A magyar válogatott csoportmérkőzései:

November 30.: Magyarország-Paraguay

December 2.: Magyarország-Kamerun

December 4.: Magyarország-Montenegró

A további program:

Középdöntő:

I. csoport, Göteborg (A-B-ág): december 7., 9., 11.

II. csoport, Trondheim (C-D-ág): december 6., 8., 10.

III. csoport, Herning (E-F-ág): december 7., 9., 11.

IV. csoport, Fredrikshavn (G-H-ág): december 6., 8., 10.

Negyeddöntők (Trondheim, Herning): december 12., 13.

Elődöntők, helyosztók (Herning): december 15.

Döntő, helyosztók (Herning): december 17.

A világbajnokság győztese kijut a 2024-es párizsi olimpiára (amennyiben a vb-t Franciaország nyeri, ez esetben a vb-ezüstérmes szerez kvalifikációt), a 2-7. helyezettek 2024 tavaszán olimpiai selejtezőt játszhatnak. Az IHF közzétette, hogy nyolc csapatot hozzárendeltek az egyes helyszínekhez, illetve csoportokhoz.

Az olimpián már ott van Franciaország (rendező), Norvégia (2022. évi Eb győztese). Hozzájuk csatlakozik az ázsiai (aug. 17-23.), az afrikai (okt. 10-12.) kvalifikációs torna, továbbá a Pán-amerikai Bajnokság (okt. 21-27.) győztese, illetve a vb eredményei alapján kialakult 3 négy fős csoport (2024. ápr. 8-14.) első két helyezettje.

(MOB-Média, összeállítás)