Zádor Ervin lehet a kecskeméti uszoda névadója

Zádor Ervin lehet a kecskeméti uszoda névadója

2012. 05. 11.
Megosztás

A napokban elhunyt melbourne-i olimpiai pólóhősről, Zádor Ervinről nevezné el a kecskeméti uszodát egykori játékostársa, a halhatatlan sportolók egyesületét vezető Kárpáti György, aki a Digi Sport Reggeli Start című műsorában azt is elmondta: az Amerikába disszidáló Zádorral megnyerték volna a római olimpiát is.

„A Halhatatlan Magyar Sportolók Egyesülete ápolni fogja Zádor Ervin emlékét. Már meg is van a fejünkben a kezdeményezés egy uszoda elnevezéséről. A létesítményt még ki kell választani. Ma Magyarországon talán a kecskeméti a legszebb uszoda, szerintem annak kellene a Zádor Ervin uszodának lennie” – mondta az elképzelésről Kárpáti György.

Egykori játékostársát úgy jellemezte: „Állítom, ha Zádor Ervin huszonegy éves korában, a megnyert olimpia után nem határoz úgy, hogy kint marad Amerikában, hanem hazatér, még két olimpia benne lett volna. Majdnem megesküdnék, hogy a következő, 1960-as római olimpiát, ahol bronzérmesek lettünk, Zádorral megnyertük volna.”

„Sok hasonlóság volt köztünk, egy nem: ő fél méterrel magasabb volt nálam. Amúgy ő is úszó volt, Melbourne előtt robbant be a válogatottba, Rajki Béla szövetségi kapitány a fantasztikus játékát látva gondolkodás nélkül tette át a B-ből az A-válogatottba az olimpia előtt. Szinte lefoghatatlan volt, erős, okos, gyors, megközelíthetetlen. Én is rájátszottam, mert pozícióelőnyből minden labdát becipelt a kapuba” – fogalmazott.

„Ervin visszahúzódó, másfelől nagyon jópofa, szellemes, okos fiú volt. Nem használta ki azt az óriási lehetőségét, hogy a magyar forradalom politikai szimbólumává lett, inkább visszahúzódott szerényen. Tartottam vele végig a kapcsolatot, levélben, telefonon. Utoljára másfél hónapja mondtam neki: remélem, Londonban találkozunk. Sajnos nem volt valami jó a hangja” – tette hozzá Kárpáti.