Mtk135

135 év, 102 olimpiai érem

2023. 11. 20.
Megosztás

Alapításának 135. évfordulóját ünnepelte az MTK. A találkozón az olimpiai család több prominense is részt vett.

135 éve, 1888. november 16-án alakult meg az MTK, a Magyar Testgyakorlók Köre.

A kék-fehérek az újkori olimpiák időszakában – az mtk.hu összesítése alapján – 39 arany-, 35 ezüst- és 28 bronzérmet nyertek. Az elsőt Halmay Zoltán úszó szerezte 1904-ben, az eddigi utolsót 2018-ban a rövidpályás gyorskorcsolyázó Liu testvérek.

Olyan legendák kötődnek a fővárosi klubhoz – a teljesség igénye nélkül –, mint Gerevich Aladár, Sákovicsné Dömölky Lídia és Schmitt Pál vívó, Papp László ökölvívó, Storcz Botond és Kovács Katalin kajakozó.

Az egyesület első elnöke Vermes Lajos volt, majd 2010-től Deutsch Tamás vezeti, aki a Magyar Olimpiai Bizottság alelnöke is egyben. Egyik leghosszabb mandátuma a nagyiparos sportvezető Brüll Alfrédnak – sokszor saját magánvagyonát áldozta fel a sportsikerek érdekében – volt, aki 1905 és 1944 között, csaknem 40 éven keresztül volt az MTK első embere.

A 135 éves évfordulót olimpiai- és világbajnokokkal, érmesekkel együtt, közös díszebéddel (is) ünnepelte a klubvezetés, amin részt vett Schmitt Pál, a MOB tiszteletbeli elnöke és Gyulay Zsolt elnök is. Az ünnepi esemény vendége volt még Kovács Iván, dr. Mincza-Nébald Ildikó, Szényi Péter, Tuschák Katalin (vívók), Helyi Tibor, Kovács László, dr. Nagy László, Storcz Botond, Szabó István (kajakosok, kenusok) és Fischer Brigitta, bridzs világbajnok.

(Fotó: MTK/Hegedüs Gábor)