Teqball erem3

2 arany és 2 ezüst a zárónapon, 38 éremmel búcsúzik a Team Hungary Krakkótól

2023. 07. 02.
Megosztás

Nehéz lett volna felülmúlni a 3. Európa Játékok magyar vonatkozású zárónapi eredményeit, miután a két érintett sportágban összesen négy fináléban voltunk érdekeltek. A krakkói központú multisporteseményt összesen 38 éremmel zártuk, ezzel elmondhatjuk, hogy az eddigi három Európa Játékok közül a 2023-as volt számunkra a legsikeresebb. Vasárnap búcsúzóul behúztunk még 2 arany- és 2 ezüstérmet is…

Aranyérmet szerzett a krakkói Európa Játékok záró versenynapján a Bányik Csaba, Katz Balázs teqball férfipáros, amely a döntőben a nagy rivális szerb Nikola Mitro, Bogdan Marojevic kettőst győzte le.

Major Gábor szövetségi kapitány a három aranyéremmel elégedett, ugyanakkor elmondta, a két egyéni számon még dolgozni kell. „Nagyon örülünk, büszke vagyok a lányokra és a srácokra, akik végig konentráltak voltak – nyilatkozta a kapitány. – Ebben a sorozatban szinte mindennel szembe kellett néznünk: nappal, széllel, párával, csúszós talajjal, minden volt, ami amúgy nincs a mi sportágunkban. Hatalmas élmény volt, hogy Krakkó főterén több, mint ezer ember élvezte a show-t.”

Remekül szerepeltek a magyar kick-boxosok a 3. Európa Játékokon. A multisporteseményen 9 magyar versenyző állt ringbe vagy tatamira, és összesen 8 éremmel gazdagították a Team Hungary éremkollekcióját. A sportág mérlege: 1 arany, 2 ezüst és 5 bronz. Vasárnap hárman döntőztek a Krakkótól alig egy órányi autóútra lévő Myslenicében. A Team Hungary utolsó magyar érdekeltségű versenye után felcsendült a Magyar Himnusz.

A sportág első alkalommal került az Európa Játékok programjába. A játékok zárónapjának egyik szép befejezését hozták kick-boxosaink. Ligh-contactban a 79 kilós Fésű Lajos egyhangú pontozással jutott be szombaton a vasárnapi döntőbe, ahol a német Al Amin Rmadan volt az ellenfele, végül ezüstérmes lett. A pointfighting kategóriában Bálint Martin (74 kg) az ír Nathan Taittel való összecsapás után győztesként jött le a tatamiról, Busa Andrea (60 kg) az olasz Francesca Cecivel küzdött meg, végül ezüstérmes lett.

20230702 056 KRAKKO 2023 12 kichkbox
MOB-Média/Szalmás Péter

A részletes zárónapi eredmények ide kattintva megtekinthetők.

Éremtábla

A Team Hungary 10 arany-, 10 ezüst- és 18 bronzéremmel, összesen 38 medállal a nyolcadik helyen zárt a multisportesemény éremtáblázatán, és három sportágban (ökölvívás, öttusa és sportlövészet) öt olimpiai kvótát szerzett. Az előző két Európa Játékokon egyaránt 19-19 érmet nyertek a magyarok. Az első, 2015-ös bakui Európa Játékokon 7 arany-, 4 ezüst- és 8 bronzérmet nyertek, a 2019-es minszki multisporteseményen pedig 4 első, 6 második és 9 harmadik helyezést gyűjtöttek sportolóink.

A magyarok a 2023-as Európa Játékokon 5 párizsi olimpiai kvótát szereztek. Az ökölvívó Kovács Richárd (63,5 kg) és Hámori Luca (66 kg), az öttusázó Gulyás Michelle és Bőhm Csaba, valamint a sportlövő Pekler Zalán (kisöbű szabadpuska összetett versenyszám) váltotta meg jó eredményével a repülőjegyét a jövő évi ötkarikás játékokra. Rajtuk kívül több sportág is kapcsolódott valamilyen formában a kvalifikációs meneteléshez, pontszerzés formájában.

A 3. Európa Játékok magyar érmesei

Aranyérmesek
1. Pekler Zalán, Mészáros Eszter - légpuska, vegyescsapat
2. Varga Ádám - kajak egyes 500 m
3. Hammerl Soma, Pekler Zalán, Péni István - légpuska, csapat
4. Pekler Zalán - kisöbű szabadpuska összetett
5. Hammerl Soma, Pekler Zalán, Péni István - kisöbű szabadpuska összetett, csapat
6. Vasas Lea, Katz Balázs - teqball, vegyes páros
7. férfi párbajtőrcsapat - Koch Máté, Nagy Dávid, Siklósi Gergely, Andrásfi Tibor
8. Janicsek Zsanett, Vasas Lea - teqball, női páros
9. Bányik Csaba, Katz Balázs - teqball, férfi páros
10. Bálint Martin - kick-box, pointfighting, 74 kg

Ezüstérmesek
1. férfi strandkézilabda-válogatott - Balogh Ádám, Csuka Balázs, Gyenge Norbert, Hajdú Péter, John András, Kovácsovics László, Kun Attila, Nahaj László, Neukum Csanád, Rozmán Bence, Vizes Patrik, Zakics Bence
2. Gazsó Alida Dóra - kajak egyes 500 m
3. Márton Luana - twekvondo, 57 kg
4. Pásztor Flóra - tőr egyéni
5. Ecseki Nándor, Madarász Dóra - asztalitenisz vegyes páros
6. Koleszár Mihály, Réti Kamilla - öttusa vegyes váltó
7. női párbajtőr-válogatott - Kun Anna, Muhari Eszter, Wimmer Dorina, Büki Lili
8. Fésű Lajos - kick-box, ligh-contact, 79 kg
9. Busa Gabriella - kick-boksz, pointfighting, 60 kg
10. Bartha-Kéri Bianka - atlétika, 800 m

Bronzérmesek
1. Bragato Giada, Nagy Bianka - kenu kettes 500 m
2. Gazsó Alida Dóra, Csipes Tamara - kajak kettes 500 m
3. Kiss Ágnes - kenu egyes 500 m
4. Patakfalvy Luca - taekwondo, 53 kg
5. Szilágyi Áron - kard egyéni
6. Kun Anna - párbajtőr egyéni
7. Bailey Kelen - taekwondo, 87 kg
8. Hámori Luca - ökölvívás, 66 kg
9. Kovács Richárd - ökölvívás, 63,5 kg
10. női kardcsapat - Battai Sugár, Katona Renáta, Pusztai Liza, Szűcs Luca
11. triatlon vegyes váltó - Kiss Gergely, Bragmayer Zsanett, Dobi Gergő, Kropkó Márta
12. Bőhm Csaba - öttusa, egyéni
13. női öttusacsapat - Gulyás Michelle, Barta Luca, Guzi Blanka
14. Veres Richárd - kick-box, pointfighting, 63 kg
15. Török Szonja Hajnalka - kick-box, pointfighting, 50 kg
16. Kondár Anna - kick-box, pointfighting,70 kg
17. Czégény Cintia - kick-box, full-contact, 60 kg
18. Száraz Gergő - kick-box, light-contact, 63 kg

Megjegyzés: A MOB által vezetett éremtábla és a szervezők táblázata nem egyezik. Ennek oka, hogy az atlétikai csapat-Eb 3. divíziójának adott versenyszámában az eredményeket összevetették, és az így kapott rangsor alapján hirdettek minden atlétikai számban egyéni érmeseket is. Bartha-Kéri Bianka a három mezőnyt tekintve 800m-en a második legjobb időt futotta, így a szervezők által vezetett éremtáblázatban Magyarországnak adtak egy ezüstérmet ebben a versenyszámban. A három divízió más-más időpontban, teljesen más körülmények között versenyzett. Az eredmények összevetése ebben a formában nem szokott megtörténni atlétikában.

(MOB-Média, MTI)