A MOB-ban folytatódott a nemzetközi fenntarthatósági projekt

A MOB-ban folytatódott a nemzetközi fenntarthatósági projekt

2022. 04. 29.
Megosztás


Április 25. és 27. között a Magyar Olimpiai Bizottság adott otthon a Erasmus+ ASAP fenntarthatósági projekt legutóbbi állomásának. A házigazdák mellett a cseh, a szlovák, a finn, a dán és a német olimpiai bizottságok szakértőiből álló csapat Budapesten tartotta soron következő értekezletét.

A MOB történelmi léptékben is egyedülálló nemzetközi kezdeményezésben vesz részt. Az Európai Unió által támogatott Erasmus+ projektben először fordul elő, hogy csak nemzeti olimpiai bizottságokból áll a megvalósításáért felelős csapat. A projekt 2020 februárjában indult, Prágában. A Covid miatt az elmúlt két évben többször online formában „találkoztak” a partnerek.

A budapesti eseményen a projekt előrehaladása és az operatív ügyeken túl a felek megbeszélték az egyes nemzeti olimpiai bizottságokban zajló programot, tájékoztatást adtak a fejlesztésekről, a munka státuszáról, egyeztették a hátralévő feladatokat. Napirenden volt a fenntarthatósági ügyek kommunikációja és annak elősegítése is; programra került több szakértői előadás is.

Szlovákiából Alexandra Mádrova bemutatta az iskolai Planet Lover elnevezésű ÖkoOlimpiai programokat, amelyeket a Szlovák Olimpiai Bizottsággal együtt működtetnek. Ezeken összesen 9000 diák vett részt. Ezen kívül ÖkoTábort is szerveznek középiskolások számára, ahol a sport és a fenntarthatóság a fő téma.

Koncz Angéla a ZeroKarbon képviseletében a 2022-es férfi kézilabda Európa-bajnokság ökológiai lábnyomának méréseiről és eredményeiről beszélt. Elkísérte őt Végh Alexandra is, aki az Eb szervezetőbizottságának fenntarthatósági tevékenyégét ismertette.

Révai Mátyás – aki szakértőként a MOB fenntarthatósági stratégiájának megírásában is részt vett – külső szakértőként ismertette az iskolai edukációs programot, amelyet a MOB szeptemberben fog elindítani próba jelleggel. Ennek előkészítése most van folyamatban, témája az olimpia, a sport és a fenntarthatóság.

Horváth Noémi a Magyar Kajak-Kenu Szövetség (MKKSZ) és a nemzetközi szervezet (ICF, SUP bizottsági elnök) részéről a 2021-ben Balatonon megrendezett SUP-vb fenntarthatósági törekvéseiről és eredményeiről számolt be, továbbá ismertette az ICF fenntarthatósági terveit, törekvéseit.

A házigazdák nevében a Magyar Olimpiai Bizottságot Pignitzky Dorottya és Szakolczai-Sándor Kristóf, mint projektpartnerek képviselték.

A 2020-ban induló hároméves projekt keretében nemzeti olimpiai bizottsági és projekt szinten is több értékes dokumentum készült el. Ennek egy része az alábbi linkeken elérhető.

A projekt honlapja
A projekt eredményeiről itt lehet olvasni
Projekt eredménytermék, olimpiai bizottságok, sportszervezetek részére fenntarthatósági feladatokhoz útvonalterv és eszköztár

(MOB; fotó: MOB/Szalmás Péter)