„A Téli Sportágválasztó a 2018-as téli olimpia sportágait is közel hozza az emberekhez”

„A Téli Sportágválasztó a 2018-as téli olimpia sportágait is közel hozza az emberekhez”

2017. 01. 25.
Megosztás


Január 28-án 10 és 17 óra között a budapesti Jégpalotában rendezik a 3. Téli Sportágválasztót. A káposztásmegyeri eseményen több egykori és aktív élsportoló is részt vesz. A rendezvény kiemelt támogatója a MOB, mely a felvezető sajtótájékoztatónak is helyszínéül szolgált. Fábián László sportigazgató gratulált az egyre népszerűbb sportágválasztó szervezőinek; arról is beszélt, hogy az esemény közel hozza a sportot az emberekhez, ami a 2024-es budapesti olimpiai és paralimpiai pályázatnak is fontos, valamint a téli változat népszerűsíti a 2018-as téli olimpia sportágait is.

A háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázó dr. Kiss Gergely elmondta, az eseményen közel harminc téli sportág mutatkozik be, melyeket szakemberek segítségével térítésmentesen próbálhatnak ki az érdeklődők. A sportágválasztó szóvivóje tájékoztatást adott arról is, hogy téli és nyári sportágak bajnokai, egykori és mai válogatott versenyzői, köztük olimpikonok is részt vesznek a szombati programban, ők példaképet jelenthetnek a kilátogatóknak.

A szintén olimpiai bajnok, korábbi öttusázó Fábián László azt ismertette, hogy szívesen állt már korábban a nagyszerű kezdeményezés mellé a MOB, amely szakmailag és anyagilag is támogatója, partnere a sportágválasztónak, hozzájárulva így az ingyenes részvételhez. A MOB az eseményre a téli olimpiával kapcsolatos kvízkérdésekkel készül, így az érdeklődők lexikális tudásukat is próbára tehetik.

„Fontos, hogy a családok, a gyermekek és szüleik is megismerkedjenek újabb és újabb sportágakkal, a sportot élményként, játékként éljék meg” - hangsúlyozta. Hozzátette: a tehetséges fiatalokra a szakemberek már itt felfigyelhetnek, felkarolhatják őket, elindulhat a kiválasztás, mellyel gyarapodhat a hazai utánpótlás; a legjobbak pedig idővel szintén példaképekké válhatnak. A sportvezető kifejtette azt is, hogy az esemény közel hozza az emberekhez a sportágakat, ami a 2024-es olimpia és paralimpia-rendezési pályázat és az egy év múlva kezdődő pjongcsangi téli olimpia szempontjából is jelentős.

A 98-szoros jégkorong-válogatott Szuper Levente arra emlékezett vissza, amikor sportága még a Nyári Sportágáválasztókon mutatkozott be, majd amikor megszervezték az első téli eseményt, akkor érezték magukat igazán hazai pályán. A korábbi klasszis elmondta, hogy több korábbi és jelenlegi válogatott hokis is kilátogat a Jégpalotába, igaz, épp aznap játsszák a Magyar Kupa-döntőt. A 225-szörös válogatott Ladányi Balázsra azonban mindenképp számítani lehet... „A sportágválasztó egyik jelentősége abban rejlik, hogy a példaképeket oda lehet vinni a gyerekek elé” - mondta.

Az Európa-bajnok Heidum Bernadett az igen eredményes rövidpályás gyorskorcsolyázók képviseletében invitálta a sajtó képviselőin keresztül a résztvevőket. „Talán kevesen gondolják, de sportágunk Magyarországon az ötödik legsikeresebb, és ehhez a sikerhez az elmúlt időszakban a MOB is jelentős támogatást nyújtott.”

A magyar bajnok, orvos-egyetemista gyorskorcsoláyzó Oláh Bence az élsport és a tanulás összeegyeztetéséről beszélt. „Napi kétszer négy órát töltök edzéssel, közben végzem az orvosi egyetemet, nagyon nagy összehangoltságra kell törekednem a napi beosztásomat illetően” - fejtette ki.

Az eseményen találkozhatnak Gergely István kétszeres olimpiai bajnok, Tóth Ildikó és Gangl Edina Európa-bajnok vízilabdázóval; Kammerer Zoltán háromszoros olimpiai és világbajnok, Kárász Anna világbajnok kajakozóval, Pulai Imre olimpiai bajnok kenussal - aki a szánkót és a bobot is kipróbálta -, az U23-as válogatottból Havasi Gergely, Varga Márk, Szeiler Máté és Csontos Zsolt magyar bajnok, Apagyi Levente Eb-7. helyezett kajak-kenussal; Liu Shaolin Sándor világbajnok rövidpályás gyorskorcsolyázóval, továbbá Kiss Zsolt világbajnok curlingessel.

A sportágak és a szervezők 10 és 17 óra között várják a családokat és az egyéni látogatókat. A Jégpalotában megismerkedhetnek többek közt a jégkoronggal, a korcsolya szakágaival, a bobbal, curlinggel, jég-korfballal, fakutyával, szánkóval, snowboarddal, alpesi sível, bandyvel és a téli kutyás sportágakkal is.

A rendezvényre Beck Mónika, Magyarország Szív apró bajnokai futónagykövete és kis csapata is kilátogat.

A korábbiakhoz hasonlóan a Téli Sportágválasztó is díjmentesen látogatható, de regisztrációhoz kötött.
Regisztráció: www.telisportagvalaszto.hu

(MOB, Nagy Sportágválasztó Iroda, fotó: MOB/Szalmás Péter)