Olimpiai kvalifikációs birkózóverseny  Edzés a Körcsarn

Bakuban cél az olimpiai kvóta

2024. 04. 02.
Megosztás

Az összes fogásnemben a kvótaszerzés reményében utaznak a magyar birkózók a pénteken kezdődő európai olimpiai kvalifikációs versenyre, Bakuba, ahol minden súlycsoportban két-két párizsi hely talál gazdára.

Az azeri megméretés előtt álló magyar csapat nagyobb része kedden, a Körcsarnokban tartott sajtónyilvános edzést, melyen a kötöttfogású és a szabadfogású válogatott tagjai mellett a női csapatot Orsós Sztalvira képviselte. Az alig egyórás tréning közös bemelegítésből és páros gyakorlatokból állt.

A bakui viadal speciális lebonyolítású lesz, fogásnemenként hat-hat súlyban az elődöntőkig rendezik meg a mérkőzéseket, így nincs vigaszág és a szokásos két nap helyett egy nap alatt megy le minden súlycsoport küzdelme.

Olimpiai kvalifikációs birkózóverseny  Edzés a Körcsarn

Budapest, 2024. április 2. Lőrincz Viktor, a kötöttfogású birkózó-válogatott edzője, Módos Péter, a kötöttfogású és Bánkuti Zsolt, a szabadfogású válogatott szövetségi kapitánya (b-j) az edzésen a budapesti Körcsarnokban 2024. április 2-án. Az azeri fővárosban április 5. és 7. között rendezik meg a birkózók európai olimpiai kvalifikációs versenyét, amelyen a magyar színeket tizenhárom versenyző képviseli. Az azeri megméretés előtt álló magyar csapat nagyobb része sajtónyilvános edzést tartott, amelyen a kötöttfogású és a szabadfogású válogatott tagjai mellett a női csapatot Orsós Sztalvira képviselte.

MTI/Kovács Tamás

A magyar válogatott jelenleg két párizsi kvótával rendelkezik a két tavalyi világbajnok, a kötöttfogású Losonczi Dávid (87 kg) és a szabadfogású Muszukajev Iszmail (65 kg) révén. Ezt a számot még két versenyen lehet növelni, Bakuban, illetve májusban Isztambulban, a sportág világkvalifikációs viadalán.

A magyar csapat már Azerbajdzsánba is több kvóta megszerzésének reményével utazik el. Kötöttfogásban erre egyértelműen esélyes a 2022-ben világbajnoki ezüstérmes Lévai Zoltán (77 kg), valamint a tokiói játékokon ötödik, 2021-ben vb-második Szőke Alex (97 kg).

A bakui magyar csapat:
kötöttfogás (péntek): Váncza István (67 kg), Lévai Zoltán (77 kg), Szőke Alex (97 kg), Vitek Dárius (130 kg)
nők (szombat): Orsós Sztalvira (53 kg), Bognár Erika (57 kg), Elekes Enikő (62 kg), Szabados Noémi (68 kg), Nagy Bernadett (76 kg)
szabadfogás (vasárnap): Kuramagomedov Murad (74 kg), Püspöki Patrik (86 kg), Bajcajev Vlagyiszlav (97 kg), Ligeti Dániel (125 kg)

A MOB médiacsapatának Ligeti Dániel és Szőke Alex nyilatkozott.

(Fotó: MTI/Kovács Tamás)