20240807 024 PARIS 2024 ferfi birkozas

Losonczi Dávid ötödik lett a 87 kilós kötöttfogásúaknál

2024. 08. 08.
Megosztás

Éremmel nem, de újabb pontszerzéssel gazdagodott a Magyar Olimpiai Csapat, miután a kötöttfogásúak 87 kg-os súlycsoportjában Losonczi Dávid az ötödik helyen végzett.

Tudtuk, hogy igen hosszú nap lesz a csütörtök, hiszen a 18.15-kor kezdődő esti program 11. összecsapásának jelölték a 87 kg-os súlycsoport bronzmérkőzését, másként az alkalmat, hogy Losonczi Dávid remélhetőleg olimpiai medált szerezzen.

Ám legalább napközben az is kiderült, hogy ki ellen kísérelheti ezt meg: a vigaszágról a vb-ezüstérmes dán Turpal Ali Bisultanov jutott el a „kisdöntőig”.

Losonczi legutóbb 2023-ban, az U23-as Európa-bajnokság fináléjában találkozott vele, akkor nyert is – most sem vágytunk másra.

20240807 003 PARIS 2024 ferfi birkozas
MOB-Média/Szalmás Péter

Bisultanov nem siette el a bevonulást, gyakorlatilag csak cammogott – persze volt ideje, mert Losonczi jött kék dresszben, hogy az emelt szőnyeghez vezető néhány lépcsőfokot szándékosan felpörgetett lábmunkával vegye.

Aztán néhány másodpercet követően kérdőn kinézett a bíróra, aki nem ítélt semmit. Ellenben 1:11-nyi küzdelem után a játékvezető őt küldte le parterbe – majd gyorsan véget is vetett a semmittevésnek.

Sőt, egy félfejelő mozdulat után el is igazította, egyébként viszont kiegyenlített gyürkőzéssel telt az első félidő, a szünet 1–0-s hátránnyal érkezett el.

20240807 010 PARIS 2024 ferfi birkozas
MOB-Média/Szalmás Péter

A mérkőzésből 2:19 volt hátra, amikor Losonczi is megkapta az egy pontját, hiszen Bisultanov ment le parterbe, és honfitársunk alá is fogott – majd a bíró sípolt, éppen azelőtt, hogy a dán kipörgött a körön kívülre…

Sebaj, 1–1-gyel, később szerzett ponttal is itt az előny – gondoltuk, ám csakhamar Losonczinak ismét le kellett mennie parterbe. Ezért önmagában már nem járt pont, de utána a dán felállította az emberünket, meg is fogta, ki is tolta, csak szerencsére a többi már kívül történt, úgyhogy „csupán” egy pont járt érte.

Ám ettől még hátrányból kezdődött a finis.

20240807 020 PARIS 2024 ferfi birkozas
MOB-Média/Szalmás Péter

A fennmaradó időben Losonczi küszködött, a dán pedig rutinosan tördelte a küzdelmet és pergette le a másodperceket, amik sajnos gyorsan el is fogytak, és 2–1-gyel ért véget a bronzmérkőzés.

Losonczi Dávid tehát olimpiai ötödik helyezettként fejezte be a versenyzést Párizsban.

VÉLEMÉNY

Losonczi Dávid: „Azért jöttem ki, hogy olimpiai bajnok legyek, de tegnap megrogytam. Borzasztó éjszakám volt, végig a sírógörcs kerülgetett. Beszéltem a szüleimmel, tíz percig sírtam a telefonba… Most lett bajnok a bolgár, akit korábban megvertem háromszor, tegnap pedig 1–1-re kaptam ki… Nem vagyok jól lelkileg. Vezettem a dán ellen is, ám én rontottam el fejben, mert egy pillanatra megálltam, felkapott és eldobott. Én kaptam ki, nem ő vert meg engem.

Nem éreztem az olimpia nyomását, talán inkább a tegnapi vereség nyomta rá a bélyegét a mára. Nagyon mélyen voltam, nulláról kellett újraépítenem magam. Majdnem sikerült.

Nehéz lesz elhelyeznem ezt az olimpiát, más céllal érkeztem. Nem lehet tudni, mi lesz négy év múlva. Ezt előbb fel kell dolgoznom.

Ugyanakkor máris szeretném elmondani, hogy az olimpiai jutalmam felajánlom jótékony célra, mert én sosem a pénzért csináltam, hanem azért, hogy dicsőséget szerezzek Magyarországnak, a hazámnak, illetve a családnak. Most nem sikerült, de köszönöm mindenkinek a szurkolást!”

- - - - - - - - - -

Szurkolói Klub a Kopaszi-gáton!

A siker bennünk van! A Magyar Olimpiai Csapat szurkolói klubja július 26-án nyílt a Kopaszi-gáton a Kopaszi Kertben, ahol korábbi olimpiai bajnokok szakértő hozzászólásai színesítik az eleve izgalmas, magyar érdekeltségű sporteseményeket.

A MOB érdekes kerekasztal-beszélgetésekkel, izgalmas programokkal, a közös drukkolás élményével várja a rajongókat, ráadásul az olimpiáról hazatérő sportolók egy része is egyenesen a klubba jön, hogy itt számoljon be először első kézből az élményeikről.

Az eseményhez természetesen a Magyar Olimpiai Bizottság stratégiai partnerei is csatlakoznak – kísérő programokkal, extra élményekkel. A délutánok, esték házigazdája Fazekas Erzsébet és Léderer Ákos.

A Magyar Olimpiai Csapat szurkolói klubja a Kopaszi Kertben július 26. és augusztus 11. között tart nyitva minden nap 13.00 és 23.00 óra között.