JC Killy

Elhunyt Pignitzky Péter, a MOB korábbi tagja

2024. 07. 16.
Megosztás

Július 16-án, budapesti otthonában elhunyt Pignitzky Péter sportvezető, a hazai atlétikai és síszövetség főtitkára, több olimpián sportágvezető, a Magyar Olimpiai Bizottság egykori tagja – tájékoztatta családja a Magyar Olimpiai Bizottságot. Pignitzky Péter 72 éves volt.

Pignitzky Péter 1952. február elsején született Budapesten. Sportolóként 1964 és '77 között a Vasas közép- és hosszútávfutója, élete során több maratont is teljesített. Elvégezte a Testnevelési Főiskolát, 1975-ben testnevelő tanárként, három év múlva atléta szakedzőként diplomázott.

A hetvenes évek második felében rövid ideig tanít, majd egy tartalmas sportvezetői életút veszi kezdetét, mely az oktatásban, edzőképzésben, az olimpiai mozgalomban teljesedik ki. Fő sportága az atlétika és a sízés.

A nyolcvanas évek közepén az állami sportirányításban, az OTSH Szabadidősport és Turisztikai Főosztályán főelőadó, majd a TF-en bekapcsolódik az edzőképzésbe, a TFTI edzőképző csoportjának vezetője.

Pignitzky peter kopf karoly

Pignitzky Péter és Köpf Károly.

A hetvenes évek végén csatlakozik a Magyar Atlétikai Szövetség irodájához, előbb a szervezet szakfelügyelője, majd főtitkára. A '88-as, '89-es fedett pályás Eb-k, vb-k, a '94-es mezei futó vb, a nagy sikerű '98-as budapesti Európa-bajnokság szervezőbizottságának tagja. A kétezres években sportágat „vált”, a Magyar Sí Szövetség főtitkáraként dolgozik tovább.

Az 1992-es barcelonai olimpián az atléták, a 2002-es Salt Lake City-i téli játékokon a sísportok sportágvezetője. Ebben az időszakban – kisebb megszakításokkal – a Magyar Olimpiai Bizottság tagja. Számos sportdiplomáciai kapcsolatot ápolt – a nyitóképen Jean Claude Killyvel látható, a franciák olimpiai bajnok sízőjével, korábbi NOB-taggal.

Biatlon VB

Biatlon világbajnokságon.

A sportos életvitel mindvégig közel állt hozzá, síelt, túrázott. Nyugdíjas éveiben – egészen haláláig – utcai futóversenyeken AIMS-minősítésű pályahitelesítőként dolgozott.

A szintén testnevelő végzettségű, egykor honvédos gerelyhajító feleségét, Ágotát alig néhány hete vesztette el, három leányával búcsúztatta. Dorottya ma a Magyar Olimpiai Bizottság sportigazgatóságának főmunkatársa, több olimpián a magyar csapatirodát erősítette, most éppen Párizsba készül; Borbála főtitkárként lépett édesapja nyomdokaiba a Magyar Evezős Szövetség berkeiben.

A Magyar Olimpiai Bizottság részvétét, együttérzését fejezi ki a családnak, a sízők és az atléták közösségének.