Csanádi nap 20230526

Iskolai napok sorozatban

2023. 05. 31.
Megosztás

A Magyar Olimpiai Akadémia az elmúlt két hétben is több olimpiai iskola és baráti kör rendezvényét segítette és vezetői részvételével képviselte az olimpiai mozgalmat a jeles alkalmakon.

2023. május 18-án, csütörtökön az Újpesti Bene Ferenc Általános Iskola rendezte meg a Bene-napot. Ennek keretén belül, a rendezvény fényét emelve Szécsi Zoltán háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázó, Kovács Antal olimpiai bajnok cselgáncsozó és Nagy Viktor olimpiai bronzérmes, világ- és Európa-bajnok vízilabdázó volt a díszvendég, akik a Szász György szobrászművész által készített anyagban kézlenyomatot adtak az iskola gyűjteménye számára. A program megnyitóján Miskolczi Erzsébet intézményvezető köszöntötte a megjelenteket, méltatta a kéznyomatot adó olimpiai bajnokok, érmesek sportpályafutását, példaként állította teljesítményüket a tanulók elé. A megnyitót megtisztelte jelenlétével az iskola névadójának fia, Bene Ferenc is. Az Olimpiai Himnusz és a Bene Ferencet méltató megemlékezés után megkezdődtek a versenyek, a játékok. Sajnos az időjárás nem volt kegyes a rendezőkhöz, így az épületen belül zajlottak a nap eseményei. A résztvevő iskolák csapatai három sportágban küzdöttek egymással: szivacskézilabdában, röplabdában és labdarúgásban. Az iskola tanulói 12 helyszínen, játékos sportfeladatok kipróbálásával bizonyították tudásukat, ügyességüket.

A sportversenyek végeredménye
Labdarúgás: 1. Újpesti Bene Ferenc Általános Iskola, 2. Kolozsvár Utcai Általános Iskola. Röplabda: 1. Kolozsvár Utcai Általános Iskola, 2. Budapest XX. Kerületi Hajós Alfréd Általános Iskola, 3. Újpesti Bene Ferenc Általános Iskola. Szivacskézilabda: 1. Csanádi Árpád Általános Iskola, Sportiskola és Középiskola, 2. Újpesti Bene Ferenc Általános Iskola, 3. Kolozsvár Utcai Általános Iskola. Az érmeket, oklevelet és a kupát Győr Béla, a Magyar Olimpiai Akadémia főtitkára, Gál Csaba, az Nemzeti Sport Ügynökség főosztályvezetője, valamint Miskolczi Erzsébet intézményvezető és Gálfalvi Áron, a testnevelés munkaközösség vezetője adta át a helyezetteknek, győzteseknek.

Május 19-én Tiszaföldváron, a Papp Bertalan Ószőllői Általános Iskola az intézmény 70. évfordulója alkalmából ünnepséget és megemlékezést tartott az iskola tornatermében. Borbély Lászlóné intézményvezető emlékezett meg az iskola elmúlt hét évtizedéről az iskola közössége és a meghívott vendégek előtt.

Május 23-án a Farkasréti temetőben volt Béres Ernő atléta olimpikon, világcsúcstartó búcsúztatása. Az egyházi szertartás után az atlétatársadalom nevében Gyulai Miklós, a Magyar Atlétikai Szövetség elnöke búcsúztatta a kiváló atlétát. A Magyar Olimpiai Bizottság képviseletében Győr Béla vett részt a búcsúztatáson és helyezte el a MOB koszorúját a ravatalnál.

Geleiék Csanádi 20230525

Május 25-én a Csanádi Árpád Olimpiai Baráti Kör vendége Gelei József olimpiai bajnok labdarúgó és fia, Gelei Károly, válogatott labdarúgókapus volt a Csanádi Árpád Általános Iskola, Sportiskola és Középiskola étkezdéjében. A Pazonyi György, a Nyíregyházi Evangélikus Kossuth Lajos Gimnázium testnevelő tanára által irányított beszélgetésen mindent megtudtak a résztvevők a kapusdinasztia pályafutásáról, mai mindennapjaikról. A beszélgetés után Győr Béla tájékoztatott a MOA június 10-ei, mosonmagyaróvári vándorgyűlésének előkészületeiről a résztvevőket.

Május 26-án a Csanádi Árpád Általános Iskola, Sportiskola és Középiskola rendezte meg a Csanádi-napját. Az ünnepség az aulában, Csanádi Árpád emlékművének koszorúzásával kezdődött. A MOB és a MOA koszorúját Győr Béla és Martinek János olimpiai bajnok öttusázó, MOA-alelnök helyezte el a sportvezető emlékhelye előtt. Az iskola emeleti folyosóján elhelyezett Schlegel Oszkár-emléktáblánál – az iskola címzetes igazgatója, a MOA elhunyt tanácstagja – Győr Béla, Martinek János és Budai Tibor, a Csanádi Árpád Olimpiai Baráti Kör Felügyelő Bizottságának elnöke helyezte el a MOB és a MOA közös koszorúját. A délelőtti program keretén belül felavatásra került a Keleti Ágnes Rendezvényterem és a Hazsik Endre Könyvtár, majd ünnepélyes keretek között adták át az iskola különböző díjai. A nap rendezvényein részt vett Rejtő Ildikó olimpiai bajnok vívó, a Nemzet Sportolója, Sákovicsné Dömölky Lídia vívó olimpiai bajnok, az iskola volt tanulói közül Szabó Gabriella háromszoros olimpiai bajnok kajakozó, Berki Krisztián olimpiai bajnok tornász, az udvaron köszöntőt mondó Gyurta Dániel olimpiai bajnok úszó, Komka Magdolna, atléta olimpikon.

Hétvégén Debrecenben rendezték meg a IV. korcsoportos kosárlabda Diákolimpia országos döntőt, melyen 12 intézmény csapata vett részt. A tanulók és testnevelő tanárok megtekinthették a Debrecenhez és vonzáskörzetéhez kötődő olimpikonokat bemutató vándorkiállítást, melyet a Debreceni Honvéd SE Békessy Béla Olimpiai Baráti Kör Szakosztály készített.

Debrecen tabló kiállítás

Május 28-án, Siófokon, a Magyar Olimpiai Akadémia elnöke, dr. Iglódi Endre a Balaton Szövetség által létrehozott Balaton-díj kitüntetésben részesült.

A Magyar Olimpiai Akadémia, a Falvak Kultúrájáért Alapítvány, a Katonaolimpikonok Baráti Kör, a Tiszavasvári Olimpiai Baráti Kör és a Kaposvári Honvéd SE a „Víz világnapja” alkalmából az általános iskolák alsó tagozatos tanulóinak rajzversenyt hirdetett. Az együttműködő szervezetek életében kiemelt jelentőségű az egészséges életmódra, a környezetvédelemére való nevelés. A rajzverseny fontos célja volt, hogy mindezek a diákok életében is egyre fontosabb szerepet töltsenek be. Az országos rajzverseny keretén belül 7 település általános iskoláiban összesen 680 db pályamű készült el. A szervezők iskolánként értékelték az alkotásokat, és elismeréseket adtak át, majd a legjobb 3-3 alkotást elküldték a Falvak Kultúrájáért Alapítványnak. Az alapítvány az összevont értékelésbe felkérte a Művészetbarátok Egyesülete Művészeti Tanácsát, a Honvéd Kulturális Egyesület Képzőművészeti Tagozatát és a Krajczáros Alapítvány hazai és felvidéki művészeit. A három legjobb mű készítőjét és tanáraikat Tiszavasváriban köszöntötték.

(MOA/GyB; fotó: RT, PKT)