Wrestling U23 European Championships

Isztambulban zárul a birkózók párizsi kvalifikációja

2024. 05. 09.
Megosztás

Május 9-én, csütörtökön Isztambulban megkezdődik a birkózók olimpiai világkvalifikációja, az utolsó verseny, amelyen kvótát lehet szerezni a párizsi olimpiára. Mint ismert, egyelőre három magyar vívta ki a szereplési jogot: a szabadfogású Muszukajev Iszmail (65 kg, FTC) és a kötöttfogású Losonczi Dávid (87 kg, ESMTK) a tavalyi belgrádi világbajnoki címükkel, Nagy Bernadett (76 kg, UTE) pedig az áprilisi bakui kontinentális kvalifikáción.

Most, a török metropoliszban a három szakágban összesen 54 kvótát lehet szerezni, súlycsoportonként hármat. A versenyt május 9-én a kötöttfogásúak nyitják, őket követik pénteken a hölgyek, majd szombaton a szabadfogásúak. Mindhárom szakág esetében az első napon zajlanak a főtáblás meccsek, egészen az elődöntőig, tehát már ekkor kiderül, melyik az a két versenyző, aki biztosan örülhet. Másnap rendezik a vigaszági küzdelmeket, illetve a súlycsoportonkénti utolsó kvótameccset, a harmadik helyezettek között.

A magyar színeket három hölgy, illetve négy-négy kötött- és szabadfogású, összesen tizenegy birkózó képviseli. A nőknél 57 kilóban hárman válogatóztak az azerbajdzsáni viadal után: a Bakuban egy-egy győzelem és vereség után búcsúzó, Eb-2. Bognár Erika (BHSE), az Eb-3., U23-as Eb-győztes Galambos Ramóna (BHSE) és a szintén Eb-3. Dollák Tamara (UTE). Mindenki birkózott mindenkivel azért, hogy elsőként a csoportharmadik kiessen: Dollák Galambost és Bognárt is megverte, végül Galambos harcolta ki a válogató párharcot azzal, hogy legyőzte Bognárt. A két győzelemig tartó összecsapáson Galambos Ramóna 7–2-es és 8–0-s sikerrel maga mögé utasította Dollák Tamarát, ezzel biztosítva helyét a törökországi csapatban.

Martin Gábor szövetségi edző így beszélt a válogatóról: „Mindhármuknak van már felnőttérme világversenyről, szóval igazán jó összecsapás volt. Ismerjük Ramóna kvalitásait, bízunk abban, hogy a lehető legjobban szerepel Törökországban. A többiekhez hasonlóan neki is bravúrra lesz szüksége a kvótához.” Az 53 kilogrammosok között a magyar színekben Eb-második Orsós Sztalvirának (53 kg), illetve a háromszoros U23-as Eb-harmadik Szabados Noéminek (68 kg) szurkolhatunk. „A rutinja és a tudása alapján Sztalvirának van a legjobb esélye. Ha kap egy olyan sorsolást, amelyikkel élhet, akkor biztos vagyok abban, hogy él is vele. Szabados Noémi hónapról hónapra fejlődik, egyre jobban beleérik a súlycsoportjába. Ha minden klappol és összeáll, akkor bízom abban, hogy lesznek kvótamérkőzéseink” – mondta Martin Gábor.

Orsóseb rothtamas
MBSZ/Róth Tamás

Kötöttfogásban is volt válogató, 77 kg-ban a világ- és Európa-bajnoki ezüstérmes Lévai Zoltán, míg 97 kilogrammban az olimpiai ötödik, vb-második Szőke Alex győzött. „Egyiküknek sem lesz egyszerű dolga Isztambulban. Zoli súlyában rengeteg klasszis maradt még, öten-hatan rendkívül veszélyesek. Alex szerintem kishitűként ment fel a szőnyegre Bakuban – világbajnoki ezüstérmesként jóval magabiztosabban kell birkózni. Öt-hat olyan birkózó van a súlyában, akivel nagyjából azonos szinten van, neki annyi a feladata, hogy higgyen magában, és akkor felé billen a mérleg nyelve” – mondta Módos Péter kötöttfogású szövetségi kapitány, aki az Eb-második Váncza István (67 kg), illetve az Eb-harmadik Vitek Dárius (130 kg) esetében sem látja lehetetlennek a kvalifikációt.

A szabadfogásúaknál a csapat egy része az oszétiai Vlagyikavkazban készült az isztambuli kvalifikációra Bánkuti Zsolt szövetségi kapitány vezetésével, aki a 97 kilós, magyar színekben Eb-2. és -3. Bajcajev Vlagyiszlav esélyeit illetően bizakodó: „Rendkívül motivált, csak a kvótaszerzésre összpontosít. Úgy vélem, hogy neki le kell győznie azokat a sportolókat, akik bennmaradtak, bele kell férnie a legjobb háromba. Ligeti Danival is megbeszéltünk mindent, és ugyanazon a véleményen vagyunk: meg kell csinálni. Azerbajdzsánban szerintem kicsit jobban ráfeszült a dolgokra, mint kellett volna, éppen ezért most kicsit lazábbra vettük a tempót. Az elején is azt mondtam, három szabadfogású kvótánk lesz, ehhez most is tartom magam, tehát azt mondom, két versenyzőnk kvalifikál Isztambulban!”

Levai zoltan mbszrothtamas
MBSZ/Róth Tamás

OLIMPIAI VILÁGKVALIFIKÁCIÓS VERSENY, ISZTAMBUL

A magyarok programja
Május 9-10., kötöttfogás. 67 kg: Váncza István (FTC), 77 kg: Lévai Zoltán (BHSE), 97 kg: Szőke Alex (ESMTK),130 kg: Vitek Dárius (BHSE).
Május 10-11., női birkózás. 53 kg: Orsós Sztalvira (53 kg, Csepel TC), 57 kg: Galambos Ramóna (BHSE), 68 kg: Szabados Noémi (FTC-KIMBA).
Május 11-12., szabadfogás. 74 kg: Kuramagomedov Murad (Tatabánya), 86 kg: Püspöki Patrik (Baja), 97 kg: Bajcajev Vlagyiszlav (Csepel TC), 125 kg: Ligeti Dániel (Haladás VSE).

(MBSZ; nyitókép: United World Wrestling/Kadir C)