Okolvivas ej

Két ökölvívó olimpiai kvóta az Európa Játékok szerdai termése

2023. 06. 29.
Megosztás

A krakkói Európa Játékok szerdai versenynapján érem ugyan nem termett, két olimpiai kvóta Párizsra viszont igen. Az ökölvívók szállították.

A párizsi olimpia jegyében telt a szerda az Európa Játékok Nowy Targban zajló ökölvívótornáján: a legjobb négy közé jutva két magyar sportoló szerzett indulási jogot a 2024-es ötkarikás játékokra – Hámori Luca és Kovács Richárd már biztos olimpiai résztvevő.

A női tőr- és a férfi kardcsapat is a negyedik helyet szerezte meg az Európa Játékok szerdai versenynapján – mindkettő a németek ellen szenvedett vereséget a bronzmérkőzésen.

A férfi triatlonosok egyéni versenyében 58 versenyző ugrott a Nova Huta tóba szerda reggel – verőfényes napsütésben. Hogy aztán a kerékpáros és a futószámot ezen a napon is megnehezítse az eső. A magyar versenyzők közül Kiss Gergely a 23., Dobi Gergő a 24. helyen ért célba, Dévay Zsombor pedig sajnos a kerékpáros táv végén bukásba keveredett, elesett, átestek rajta, így fel kellett adnia a küzdelmet. „Szomorú vagyok, mert remek formában voltam, jól ment az úszás és a bringa is, de mielőtt leszálltunk volna a kerékpárról történt egy hatalmas bukás, átestem valakin és rajtam is átestek – mondta Dévay. – A mi sportunkban ez előfordul, de sajnálom, mert nem először fordul elő az idén, hogy önhibámon kívül kiesek.”

Az 1500 méteres úszásból (amely után Kiss harmadik, Dobi negyedik volt), 40 kilométernyi kerékpározásból és 10 km futásból álló versenyen a magyarok teljesen kihajtották magukat. Kiss és Dobi is elmondta: szerencsésen elkerülték az esést, és mindketten elégedettek az eredménnyel.

Triatlon ffi ej
MOB-Média/Szalmás Péter

A Jákó Miriam, Major Veronika, Sike Renáta összeállítású magyar hármas a negyedik helyen végzett a nők 25 méter pisztoly csapatversenyében, Wroclawban. A viadalra nyolc csapat nevezett, így az első szakasz csupán formalitás volt, mivel a második részben is mind a nyolc együttes lőhetett. A kvalifikáció első részében a magyarok 861 körrel a hatodik helyen zártak. A folytatásban, a Q2-ben már az volt a cél Majoréknak, hogy minél előrébb végezzenek, akik 437 körrel a harmadikok lettek. Ez pedig azt jelentette, hogy a bronzéremért lőhettek. A harmadik helyért rendezett mérkőzésen a magyar hármas a németek ellen lépett lőállásba, és 16-12-re alulmaradt, így negyedikként zárt.

A magyar sportlövő küldöttség eddig egy ötkarikás kvótát szerzett és három aranyérmet nyert Wroclawban. Pekler Zalán 50 méteren a három testhelyzetű versenyszámban győzött és szerzett olimpiai indulási jogot. Előtte Mészáros Eszterrel a 10 méter légpuska vegyes csapat számban is győzött, valamint Péni Istvánnal és Hammerl Somával együtt a férfiak 10 méteres csapat versenyszámában.

Bőhm Csaba és Szép Balázs bejutott a döntőbe a férfi öttusaversenyben. A szerdai második elődöntőt a két magyar közül az idei világkupa-sorozat márciusi nyitányán, Kairóban ezüstérmes Bőhm kezdte lényegesen kedvezőbb helyzetből, mert a keddi körvívásban 19 ellenfelét győzte le és 16-tól kapott ki, míg a tavaly vb-bronz és Eb-ezüstérmes Szép 13 sikeres asszó mellett 22-t elbukott.
A bónuszban – melyben a körvívásban elért eredmények alapján fordított sorrendben léptek pástra az öttusázók és mindig a győztes maradt fenn – Bőhm nem szerzett plusz pontot, Szép viszont egyszer győzött, amiért két pont járt neki. A 200 méteres úszást Bőhm nyerte 1:58.70 perces remek eredménnyel, míg Szép nyolcadik lett 2:03.36-tal, így a kombinált szám előtt előbbi harmadik volt, utóbbi viszont csak a 16. és 21 másodperc választotta el a még továbbjutást érő kilencedik helytől. A négy lövészettel megszakított 5x600 méteres futást viszont még úgy is Szép Balázs nyerte meg, 9:50.80 perces idővel, hogy az első sorozata nem sikerült jól. Végül kilencedikként futott a célba, de ezért az utolsó métereken már nem kellett megszakadnia. A lényegesen kedvezőbb helyzetből induló Bőhm a 10:21.60 perces tizedik kombinált eredménnyel is elsőként fejezte be az elődöntőt. Korábban az elődöntő A csoportjában Koleszár Mihály tizedik, Demeter Bence 11. lett, így ők nem lesznek ott a szombati 18-as fináléban, melyben az első nyolc helyezett, de nemzetenként legfeljebb egy versenyző olimpiai kvótát szerez.

Teqball ej
MOB-Média/Tumbász Hédi

Janicsek Zsanettnek a negyeddöntő jelentette a végállomást az Európa Játékok női teqballversenyében a krakkói főtéren. Az egyéni világranglistán hatodik helyen jegyzett magyar játékos a csoportkörből horvát, osztrák és szerb ellenfelet legyőzve jutott tovább könnyedén. Riválisai a 12 pontig tartó játszmákban egyszer sem értek el hat pontnál többet. A nyolc között aztán a dán Nanna Lind Kristensen (17.) személyében már egy jóval nehezebb ellenfél várt rá, és a rivális két szoros szettben búcsúztatta is a magyar versenyzőt.

A tollaslabdázó Sándorházi Vivien győzelemmel zárta a csoportkört és nyolcaddöntőbe jutott. Az egy győzelemmel és egy vereséggel álló magyar bajnok Yasmine Hamzával találkozott szerdán. Sándorházi 76., az eddigi mindkét találkozóját elvesztő olasz riválisa 122. a világranglistán, a felnőttek között még nem találkoztak egymással. A 22 esztendős Sándorházi nehezen lendült bele a mérkőzésbe, négypontos hátrányba került (3-7), és bár ezt követően is voltak a játékára egyébként kevéssé jellemző hibái, fokozatosan javulva megfordította a játszmát, miközben egyre több egyszerű ütést rontott a 19 éves olasz rivális. A második szettben még tovább tartotta a lépés Hamza, aki két mérkőzéslabdát is hárítani tudott, ám így sem volt esélye a hajrában. Sándorházi győzelmével biztosította második helyét a csoportban, két győzelemmel és egy vereséggel ott lesz a csütörtöki nyolcaddöntőben, ahol egy csoportelsővel találkozik majd.

A már biztosan nyolcaddöntős tollaslabdázó Pytel Gergő vereséggel fejezte be a csoportkört. A világranglistán 268. magyar bajnok ellenfele a hozzá hasonlóan két győzelemmel rajtoló Christo Popov (31.) volt. Eddig egyetlen alkalommal találkoztak, a 2020-as csapat Európa-bajnokságon két sima szettben győzött Popov. Az ötödik helyen kiemelt, balkezes francia 4-0-s sorozattal kezdte a találkozót, ezt követően „érkezett meg a mérkőzésbe" Pytel, aki olykor bravúros ütéseket bemutatva, 7-7-nél utolérte riválisát. Az első játszma technikai szünetéig viszont csak Popov szerzett pontot (11-7), a szett második felében pedig többször is centiméterekkel ütött hosszút vagy épp szélest a magyar bajnok, így a játék képénél nagyobb különbséggel lett a francia játékosé az első felvonás. A második játszma szorosan indult, 10-10-ig fej fej mellett haladtak a felek, ezt követően viszont megrázta magát a találkozó esélyese, tíz labdamenetet zárt le sikeresen és végül a papírformának megfelelően győzött Popov. Pytel két győzelemmel és egy vereséggel másodikként zárta négyesét, így a 16 között egy csoportelsővel találkozik majd.

20230626 053 KRAKKO 2023 06 tollaslabda
MOB-Média/Szalmás Péter

Negyeddöntőbe jutottak a magyarok a női asztaliteniszezők csapatversenyében. A csapat a világranglistán legelőkelőbb helyen rangsorolt, ezúttal pihenő Póta Georgina nélkül vesz részt az Európa Játékokon. A csapatversenyben 12 válogatott indult, négynek kiemeltként a nyolcaddöntőben nem kellett még játszania. A magyarok csütörtökön ugyancsak 19 órától a románokkal mérkőznek meg a negyeddöntőben.

A műugró Mosena Estilla a női 1 méteres selejtezőben 23. lett.

A magyar csapat az Európa Játékokon a sportlövő Pekler Zalán révén szerzett már egy párizsi olimpiai kvótát, hozzá csatlakoztak most az ökölvívók. Női öttusában szintén biztos a magyar kvóta, mivel nyolc ország versenyzői jutottak a döntőbe – köztük Barta Luca, Gulyás Michelle és Guzi Blanka – és ennyi kvótát osztanak (országonként egyet).

A részletes eredmények ide kattintva megtekinthetők.

https://olimpia.hu/hirek/europa-jatekok-7-nap-2023-06-28-program-eredmenyek

A Team Hungary krakkói mérlege a szerdai, 7. versenynap végén: 4 arany-, 5 ezüst- és 7 bronzérem.

Megjegyzés: A MOB által vezetett éremtábla és a szervezők táblázata nem egyezik. Ennek oka, hogy az atlétikai csapat-Eb 3. divíziójának adott versenyszámában az eredményeket összevetették, és az így kapott rangsor alapján hirdettek minden atlétikai számban egyéni érmeseket is. Bartha-Kéri Bianka a három mezőnyt tekintve 800m-en a második legjobb időt futotta, így a szervezők által vezetett éremtáblázatban Magyarországnak adtak egy ezüstérmet ebben a versenyszámban. A három divízió más-más időpontban, teljesen más körülmények között versenyzett. Az eredmények összevetése ebben a formában nem szokott megtörténni atlétikában.

(MOB-Média, MTI)